Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen kontakta den lokala arbetskraftsmyndigheten. Ärenden som inte kunnat skötas kan rättas till i efterhand. Läs mera
 

Anvisningar och stöd⁠

Instrumentskötare på smådjurssjukhus

Intervjuer Publicerad

"Av alla yrken jag utövat har instrumentskötaryrket varit det mest betydelsefulla och mångsidiga. Jag rekommenderar att man deltar i arbetsprövning innan man söker sig till studier, om man är intresserad av arbetet som instrumentskötare."

  • Katja Heikkilä
  • Instrumentskötare på universitetets smådjurssjukhus i Vik.
  • Har avlagt yrkesexamen för instrumentskötare vid Amiedu.
  • Fem års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag är instrumentskötare till yrket och arbetar på djursjukhuset vid universitetet i Vik. Min uppgift är att ansvara för rengöring och sterilisering av utrustning och instrument som behövs i djurens skötselåtgärder och undersökningar. Dessutom beställer jag vid behov utrustning som används mer sällan, såsom implantat och plattor och skruvar som behövs vid operationer.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag har arbetat med flera olika arbetsuppgifter under mitt liv. Efter grundskolan studerade jag till mönsterskräddare och arbetade tio år som klädförsäljare på Stockmann. I mitt liv skedde förändringar som ledde till att jag först kom till restaurangbranschen och senare till konferensserviceuppgifter vid en bank. Därefter arbetade jag som barnskötare på ett daghem tills jag insjuknade i utbrändhet.

När jag tillfrisknat från utbrändheten gick jag och diskuterade med en karriärhandledare. Jag hoppades att mitt nästa arbete skulle kännas betydelsefullt och att jag kunde arbeta med djur. Jag fick en arbetsprövningsplats inom instrumentvården vid laboratoriet i Vik för några månader. I och med det beslöt jag mig för att söka till studier för instrumentskötare. Under studietiden fick jag en arbetsplats vid Helsingfors universitets djursjukhus och strax efter examen blev jag fast anställd.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

När jag kommer till jobbet på morgonen fyller jag i de maskiner som används för rengöringen och startar dem samt tömmer torkskåpen. Därefter monterar jag ihop instrument och operationskorgar samt sterila instrument i en ångautoklav. Kvällen innan för jag steriliserad utrustning till ett sterilt lager och delar upp en del av utrustningen till olika avdelningar. Djursjukhuset avviker från ett vanligt sjukhus genom att man där underhåller mer engångsutrustning, såsom intubationsrör, syreslangar och sugflaskor. Det tar längre tid.

Till morgonrutinerna hör också en genomgång av dagens program. Jag kontrollerar kommande operationer och åtgärder samt säkerställer att de nödvändiga instrumenten är färdiga. Under dagen har jag ett nära samarbete med läkare och skötare för att operationerna ska löpa så smidigt och säkert som möjligt.

Arbetsdagen fortsätter med underhåll av utrustningen. Innan jag åker hem ser jag till att utrymmena är rena och släcker alla apparater. 

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

På smådjurssjukhuset är renhet och hygien viktigt. Min arbetsmiljö är exceptionell, eftersom vi förutom katter och hundar även vårdar hästar, åsnor, alpackor, grisar, smådjur och exotiska djur, såsom ödlor. Ibland har vi haft en tiger och ett par apor från Högholmen.

Jag utför treskiftsarbete och skiften infaller vardagar mellan klockan 6 och 18.45. Veckosluten är lediga. Alla helgdagar är inte nödvändigtvis lediga, eftersom instrumentvården får vara stängd högst två dygn i följd, eftersom tillgången till utrustning som behövs för operationen måste säkerställas.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Instrumentskötaren förutsätts ha aseptiskt samvete. Aseptiskhet innebär att man först behandlar de smutsigaste arbetsskedena och sedan går vidare till de renare skedena. Aseptiskt samvete tyder på att den anställda har tagit till sig och tillämpar aseptiska tillvägagångssätt samt följer den aseptiska arbetsordningen.

Yrket kräver särskild noggrannhet, organisationsförmåga, sunt förnuft och tålamod. Dessutom krävs färdigheter i kundservice samt beredskap att lära sig nytt och utveckla sin egen kompetens.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Arbetet inom djursjukhusets instrumentvård är mångsidigt, intressant och ibland också krävande. Det känns bra när jag kan hjälpa sjukskötare och ibland även läkare i svåra frågor. Jag är tacksam för att jag får arbeta med djur och får följa med operationerna och återhämtningen vid sidan av mitt eget arbete.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Ibland träffar man kollegor inom branschen som inte har tagit till sig betydelsen av patientsäkerhet eller som inte förstår att varje patient har rätt till bästa möjliga service. Det känns tråkigt, för det handlar om djurs och människors liv.

Även den ringa uppskattningen av arbetet känns ibland frustrerande. Många vet inte vad en instrumentskötare gör. Människor förstår inte heller alltid att utan instrumentskötare skulle hälso- och sjukvården inte alls fungera.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli instrumentskötare?

Av alla yrken jag utövat har instrumentskötaryrket varit det mest betydelsefulla och mångsidiga. Jag rekommenderar att man deltar i arbetsprövning innan man söker sig till studier, om man är intresserad av arbetet som instrumentskötare.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Sysselsättningsutsikterna är mycket goda, eftersom instrumentvården inte kan automatiseras och bristen på arbetskraft är stor. Som instrumentskötare kan man arbeta nästan var som helst i världen, och min förhoppning är att jag någon dag skulle få pröva på att arbeta på djursjukhus utomlands.

Dela artikeln