Anvisningar och stöd⁠

Produktutvecklingschef, dryckesindustrin

Intervjuer Publicerad

"Inom livsmedelsbranschen kan man arbeta med många olika utbildningsbakgrunder. Till exempel för experter inom livsmedelsvetenskap, bioteknik, kemi eller mikrobiologi finns det olika arbetsmöjligheter inom livsmedelsbranschen."

  • Minna Kormi
  • Produktutvecklingschef vid Sinebrychoff Oy.
  • Utexaminerad magister i livsmedelsvetenskaper från Helsingfors universitet, ingenjör i bioprocessteknik från Tavastlands yrkeshögskola samt restaurangkock från Nyslotts läroanstalt i hotell- och restaurangbranschen.
  • 20 års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag är chef för Sinebrychoffs produktutvecklingsteam. Jag ansvarar för genomförandet av produktutvecklingsprojekt samt för att dryckernas recept och förpackningspåskrifter är lagenliga. I mitt team finns två produktutvecklare och vi ansvarar för att utveckla recepten för alla nya drycker som tillverkas av Sinebrychoff, för produktionsexport och produktservice. Dessutom samarbetar jag med olika intressentgrupper, såsom Carlsberg-koncernens produktutveckling och vårt produktionsbolag Sinebrychoff Supply Company.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag har varit intresserad av mat och dryck sedan jag var barn, och därför började jag studera till restaurangkock. Jag märkte dock redan i restaurangskolan att produktutveckling i större skala intresserar mig mer än arbete inom restaurangbranschen. Därför ville jag fortsätta studera. Efter examen som ingenjör fick jag arbeta som produktutvecklare och arbetade med färdigmat och köttprodukter. Efter några år ville jag fortsätta mina studier igen och jag kom in på magisterprogrammet i livsmedelsvetenskaper vid Helsingfors universitet.

Jag har haft tur och fått arbeta med produktutveckling, livsmedelskonsultation och livsmedelslagstiftning i startup-företag och stora internationella företag. Jag valdes till min nuvarande tjänst för fem år sedan.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Under en typisk arbetsdag deltar jag i möten, bedömer prover sensoriskt samt sköter uppgifter i anslutning till förpackningsmärkningar. Arbetsveckorna kan variera ganska mycket. Vissa veckor kan det finnas så många som tio smakningar.

Ibland kan jag delta i upp till tio smakningar. Med smakning avses att prover som samlats in från produkter som håller på att utvecklas bedöms genom smakprov. Vid en smakning kan det finnas tre till femton prover. De gäller utveckling av nya drycker, uppföljning av hållbarheten och utvärdering av produkternas kvalitet. Under vissa arbetsveckor går det åt mer tid till utredningar i anslutning till lagstiftningen, chefsarbete, utvecklingsuppgifter och utbildningar.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag arbetar tre dagar i veckan på fabriken och två dagar på distans. Min arbetstid är normal kontorsarbetstid.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

I arbetet som produktutvecklingschef krävs kunskaper i tillverkningsprocesser för drycker, kemi, mikrobiologi, sensorisk bedömning av prover och livsmedelslagstiftning. Dessutom behövs goda interaktionsfärdigheter, eftersom man i arbetet har att göra med många olika intressentgrupper. Arbetet är mycket projektartat och därför krävs organisationsförmåga och stresstålighet av produktutvecklingschefen.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med mitt arbete är yrkeskunniga och trevliga arbetskamrater. Jag tycker också om att arbetet är mångsidigt och att jag får delta i många slags projekt.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Ibland finns det väldigt mycket arbete och tidtabellerna är strikta.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli produktutvecklingschef?

Inom livsmedelsbranschen kan man arbeta med många olika utbildningsbakgrunder. Till exempel för experter inom livsmedelsvetenskap, bioteknik, kemi eller mikrobiologi finns det olika arbetsmöjligheter inom livsmedelsbranschen.

Jag rekommenderar att du vågar söka dig till en chefsroll om en sådan möjlighet erbjuds. Ansvaret kan kännas skrämmande, men att vara chef har varit en av de mest givande sakerna i min karriär.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Produktutvecklingen är en livsviktig del av förnyelsen och tillväxten av företag inom livsmedelsbranschen. Jag tror att det finns en efterfrågan på nya mat- och dryckinnovationer även i framtiden.

Dela artikeln