Tuotekehityspäällikkö, juomateollisuus
"Elintarvikealalla voi työskennellä monenlaisilla koulutustaustoilla. Esimerkiksi elintarviketieteiden, biotekniikan, kemian tai mikrobiologian osaajille löytyy elintarvikealalta erilaisia työmahdollisuuksia."

- Minna Kormi
- Tuotekehityspäällikkönä Sinebrychoff Oy:ssä.
- Valmistunut elintarviketieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta, bioprosessitekniikan insinööriksi Hämeen ammattikorkeakoulusta sekä ravintolakokiksi Savonlinnan hotelli- ja ravintolaoppilaitoksesta.
- Työkokemusta alalta yli 20 vuotta.
Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.
Toimin Sinebrychoffin tuotekehitystiimin esihenkilönä. Vastaan tuotekehitysprojektien läpiviennistä sekä juomien reseptien ja pakkausmerkintöjen lainmukaisuudesta. Tiimissäni toimii kaksi tuotekehittäjää, ja me vastaamme kaikkien Sinebrychoffin valmistamien uutuusjuomien reseptien kehittämisestä, tuotantoon viennistä ja tuotehuollosta eli olemassa olevien reseptien kehittämisestä. Lisäksi teen yhteistyötä eri sidosryhmien, kuten Carlsberg-konsernin tuotekehityksen ja tuotantoyhtiömme Sinebrychoff Supply Companyn kanssa.
Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?
Olen ollut kiinnostunut ruoasta ja juomasta jo lapsesta saakka, minkä vuoksi päädyin opiskelemaan ravintolakokiksi. Huomasin kuitenkin jo ravintolakoulussa, että tuotekehitys suuremmassa mittakaavassa kiinnostaa minua enemmän kuin ravintola-alalla työskentely. Siksi halusin jatkaa opiskelua. Insinööriksi valmistumisen jälkeen pääsin töihin tuotekehittäjäksi, ja tein töitä valmisruokien ja lihavalmisteiden parissa. Muutaman vuoden jälkeen halusin taas jatkaa opintojani, ja pääsin elintarviketieteiden maisteriohjelmaan Helsingin yliopistoon.
Olen ollut onnekas ja saanut työskennellä startup-yrityksessä ja suurissa kansainvälisissä yrityksissä tuotekehityksen, elintarvikealan konsultoinnin ja elintarvikelainsäädännön parissa. Nykyiseen tehtävääni tulin valituksi viisi vuotta sitten.
Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.
Tyypillisen työpäivän aikana osallistun palavereihin, arvioin näytteitä aistinvaraisesti sekä hoidan pakkausmerkintöihin liittyviä tehtäviä. Työviikot voivat vaihdella aika paljonkin.
Joskus saatan osallistua jopa kymmeneen maistoon. Maisto tarkoittaa kehitteillä olevista tuotteista valmistettujen näytteiden arvioimista maistamalla. Yhdessä maistossa voi olla näytteitä kolmesta viiteentoista. Ne liittyvät uutuusjuomien kehittämiseen, säilyvyyden seurantaan ja tuotteiden laadun arviointiin. Joillakin työviikoilla aikaa kuluu enemmän lainsäädäntöön liittyviin selvityksiin, esihenkilötyöhön, kehitystehtäviin ja koulutuksiin.
Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?
Työskentelen kolme päivää viikossa tehtaalla ja kaksi päivää etänä. Työaikani on normaali toimistotyöaika.
Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?
Tuotekehityspäällikön työssä vaaditaan osaamista juomien valmistusprosesseista, kemiasta, mikrobiologiasta, näytteiden aistinvaraisesta arvioinnista ja elintarvikelainsäädännöstä. Lisäksi tarvitaan hyviä vuorovaikutustaitoja, koska työssä ollaan tekemisissä monien eri sidosryhmien kanssa. Työ on hyvin projektiluonteista, joten tuotekehityspäälliköltä vaaditaan organisointitaitoja ja paineensietokykyä.
Mikä on parasta ammatissasi?
Parasta työssäni ovat ammattitaitoiset ja mukavat työkaverit. Pidän myös siitä, että työ on monipuolista ja saan osallistua monenlaisiin projekteihin.
Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?
Välillä on todella paljon töitä ja aikataulut ovat tiukkoja.
Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee tuotekehityspäällikön ammattia?
Elintarvikealalla voi työskennellä monenlaisilla koulutustaustoilla. Esimerkiksi elintarviketieteiden, biotekniikan, kemian tai mikrobiologian osaajille löytyy elintarvikealalta erilaisia työmahdollisuuksia.
Lisäksi suosittelen hakeutumaan rohkeasti esihenkilörooliin, jos sellaiseen tarjoutuu mahdollisuus. Vastuu voi tuntua pelottavalta, mutta esihenkilönä toimiminen on ollut yksi palkitsevimmista asioista urallani.
Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?
Tuotekehitys on elintärkeä osa elintarvikealan yritysten uudistumista ja kasvua. Uskon, että uusille ruoka- ja juomainnovaatioille on kysyntää myös tulevaisuudessa.