Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. Berätta vad du försökte göra och din sakkunniga kontaktar dig. Om det inte är möjligt att inleda arbetssökningen på grund av ett fel i tjänsten, vänligen kontakta den lokala AN-byrån eller kommunförsöket. Om du behöver ett intyg att du är arbetssökande, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten.

Anvisningar och stöd⁠

Säkerhetsexpert

Intervjuer Publicerad

"Av en säkerhetsexpert krävs god organisationsförmåga, då man ofta måste sköta många uppgifter samtidigt. Arbetet som expert förutsätter kännedom om lagstiftningen om brandsäkerhet. Kunskaper inom elbranschen är till stor nytta eftersom det påskyndar lokaliseringen av olika fel. En bakgrund inom brandkåren är också till fördel."

Turvallisuusasiantuntija Tero Vaisanen
  • Tero Väisänen
  • Säkerhetsexpert i KT Paloturvapalvelut Oy.
  • Har avlagt grundexamen inom elbranschen vid yrkesläroanstalten Vantaan ammatti- ja taideteollisuusoppilaitos.
  • 15 års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag är expert inom ett företag som erbjuder installations-, service- och experttjänster inom brand- och fastighetssäkerhet för bostadsaktiebolag, företag och den offentliga förvaltningen. Jag har flera olika ansvarsområden. Jag fungerar som arbetsledare och som tekniskt stöd för brandsäkerhetsmontörer samt ansvarar för att leda större projekt, såsom att installera rökevakueringssystem i husbolag. Jag sköter också expertuppgifter inom brandsäkerhet. Jag utarbetar räddnings- och egenkontrollplaner samt gör kartläggningar av brandsäkerhetsbehoven.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag har under hela mitt liv deltagit i verksamhet för frivilliga brandkåren, dvs. FBK. I och med den hobbyn beslöt jag mig till en början för att utföra rökevakueringsarbeten i ett annat företag inom brandsäkerhetsbranschen. Senare bytte jag bransch och grundade en reklambyrå, men i och med coronapandemin minskade det arbetet. Jag ringde min gamla chef, som jag tidigare hade arbetat med rökevakuering för. Han hade nyligen grundat KT Paloturvapalvelut Oy och jag fick jobb som installatör. Med tiden ökade mitt ansvar och jag började arbeta som arbetsledare och expert.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Min arbetsdag omfattar mycket e-postkorrespondens med kunder och olika intressentgrupper, såsom brandmyndigheter. Installatörer ringer när de behöver tekniskt stöd. Ibland måste jag åka till platsen om problemen inte kan lösas per telefon. 

Vid sidan av korrespondensen sköter jag arbetsledningsuppgifter. Jag söker till exempel en ersättare om en installatör blivit sjuk. Till arbetsdagarna hör ofta också skriftliga uppgifter, såsom att göra upp en räddningsplan för ett objekt som jag tidigare har kartlagt. 

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag arbetar huvudsakligen på kontoret, men gör korta besök på arbetsställena. Min arbetstid är vanligtvis kl. 8–16, men flextiden medför flexibilitet enligt behov. 

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Av en säkerhetsexpert krävs god organisationsförmåga, då man ofta måste sköta många uppgifter samtidigt. Arbetet som expert förutsätter kännedom om lagstiftningen om brandsäkerhet. Kunskaper inom elbranschen är till stor nytta eftersom det påskyndar lokaliseringen av olika fel. En bakgrund inom brandkåren är också till fördel.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med det här yrket är att kunna påverka brandsäkerheten på ett förebyggande sätt. I mitt tidigare brandkårsarbete stötte jag alltför ofta på situationer där en skada redan hade skett. 

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Jag kommer knappast på några nackdelar med arbetet, men i det här arbetet måste man hela tiden slutföra saker inom de på förhand fastställda tidsfristerna, så det känns ibland stressigt då man måste hålla tidtabellerna.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli säkerhetsexpert?

Erfarenhet från elbranschen är till nytta, men det är inte nödvändigt. Det viktigaste är viljan att lära sig nytt och att växa till mer krävande uppgifter. Det är mycket sannolikt att man måste arbeta som installatör i flera år innan man kan avancera till expertuppgifter. Även med en utbildning som tradenom i säkerhet och riskhantering kan man få expertuppgifter inom branschen, men även då måste man aktivt utveckla sin egen kunskap om tekniska frågor.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Konjunkturväxlingarna inom byggbranschen påverkar arbetssituationen, eftersom endast obligatoriska brandsäkerhetsåtgärder vidtas under ekonomiskt stränga tider. Å andra sidan grundar sig många saker på lagstadgade krav inom den här branschen, vilket ger branschen stabilitet och beständighet.

Dela artikeln