Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. Berätta vad du försökte göra och din sakkunniga kontaktar dig. Om det inte är möjligt att inleda arbetssökningen på grund av ett fel i tjänsten, vänligen kontakta den lokala AN-byrån eller kommunförsöket. Om du behöver ett intyg att du är arbetssökande, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten.

Anvisningar och stöd⁠

Utvecklingschef, ekonomiförvaltning

Intervjuer Publicerad

"Jag är ett levande exempel på hur långt man kan komma med närvårdarexamen. Man behöver inte alltid ha magisterpapper från ett universitet för att avancera i arbetslivet. Man kan också komma långt med målmedvetenhet och ihärdighet."

Kehityspäällikkö Eeva Pohjalainen
  • Eeva Pohjalainen
  • Utvecklingschef vid Pihlajalinna Oy.
  • Studerat till närvårdare vid Tampereen seudun ammattiopisto. Studerar som bäst servicedesign vid Tammerfors vuxenutbildningscenter.
  • Sju års arbetserfarenhet inom hälso- och sjukvårdsbranschen samt mindre än ett år inom ekonomiförvaltningen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar inom ekonomiförvaltningen med att utveckla faktureringsprocesserna i ett företag som producerar privata social- och hälsovårdstjänster. Jag tolkar data gällande faktureringen, utifrån vilka vi förbättrar gamla och utvecklar nya verksamhetsmodeller i samarbete med olika intressentgrupper.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

När jag efter grundskolan funderade på min framtid uppmuntrade min mamma mig till vårdbranschen eftersom det fanns jobb där. Jag studerade till närvårdare och arbetade inom vårdbranschen i några år, varefter jag började arbeta på receptionen i en privat läkarstation.

När jag arbetade på receptionen lade andra märke till mitt sätt att sköta mina arbetsuppgifter. Jag tänker naturligt på hur man kunde göra saker bättre eller effektivare. Jag avancerade från närvårdare till utvecklingschef för faktureringsprocesserna, eftersom det fanns människor omkring mig som hade förtroende för mig och uppmuntrade mig vidare.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

En typisk arbetsvecka består av möten där vi följer upp hur olika projekt framskrider. Ofta handlar projekten om hur uppgifter kan automatiseras eller hur tillgången till information kan utvecklas med hjälp av olika program. I praktiken förutsätter detta tolkning av numeriska data samt att hålla kontakt med kolleger och olika organisationer.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag arbetar huvudsakligen på kontoret, och dessutom arbetar jag på distans hemma. Arbetstiden är i allmänhet typisk tjänstetid, men vid behov är min arbetstid flexibel.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

I detta arbete krävs god tidshantering, systematiskhet och förmåga att prioritera. Å andra sidan behövs vänlighet, eftersom man har att göra med människor, men också bestämdhet i lämplig mån för att saker och ting ska gå framåt. En positiv och öppen inställning till förändring är ett måste.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Jag ser resultatet av mitt arbete på ett mycket konkret sätt. Projekten inom fakturering slutförs alltid i något skede, och jag ser utvecklingen i form av siffror. Jag tycker också om att få samarbeta mångprofessionellt och att man i detta arbete blir väldigt bekant med personalen vid olika intressentgrupper och verksamhetsställen.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Man måste tåla ofullständighet, eftersom saker ofta är mångfacetterade och inte alltid framskrider i den takt man själv önskar.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli utvecklingschef i ekonomiförvaltning?

Om man upplever att man är självstyrd och har många idéer om utveckling lönar det sig att modigt försöka gå vidare. Jag är ett levande exempel på hur långt man kan komma med närvårdarexamen. Man behöver inte alltid ha magisterpapper från ett universitet för att avancera i arbetslivet. Man kan också komma långt med målmedvetenhet och ihärdighet.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Framtiden ser ljus ut. I synnerhet inom social- och hälsovården vill man att personalen ska ha mer tid att möta människor och utföra mänskligt arbete i stället för rutinarbete. Automatiseringsutvecklingen är kontinuerlig och det lönar sig inte att kämpa emot den.

Yrke

Yrkesområde

Fler intervjuer

Dela artikeln