Gruvarbetare
Gruvarbetare arbetar i underjordiska gruvor och i dagbrott ovan jord där de bryter malmer och mineraler. De kan vara specialiserade på olika uppgifter, såsom borrning, sprängning eller transport. Gruvarbete förutsätter bland annat ansvarskänsla, initiativrikedom, eftertänksamhet och lugn. Det är mycket viktigt att man sörjer för arbetssäkerheten. Gruvbolag sysselsätter yrkespersoner i branschen..
Arbetet i de underjordiska gruvornas tunnlar och i dagbrotten är i huvudsak mekaniserat. Miljön är dammig, bullrig och karg men arbetssäkerheten är också långt utvecklad. Som arbetsredskap används bl.a. borrar, laddningsutrustning samt lastnings- och transportfordon. I gruvarbetet krävs ansvarstagande, företagsamhet, eftertanke och lugn. Det är viktigt att se till att arbetssäkerheten fungerar.
Grundexamen i gruvbranschen med inriktning på gruvbrytning kan avläggas på finska vid några yrkesläroanstalter. Också vuxenutbildning för yrkesexamen i gruvbranschen förekommer vid några läroanstalter.
Kaivosyhtiöt.
Kaivostyöntekijöillä tulee olla perustiedot malmien ja mineraalien ominaisuuksista, jotta he ymmärtävät, mitä he etsivät ja miten eri materiaalit käyttäytyvät. Kaivostyöntekijän on osattava käyttää erilaisia kaivoslaitteita ja -koneita, kuten porakoneita, kaivureita ja kuormaajia. Tekninen osaaminen ja koneiden huoltotaidot ovat tärkeitä, jotta laitteet toimivat moitteettomasti. Lisäksi kaivostyöntekijöiden on tunnettava turvallisuusohjeet ja noudatettava niitä tarkasti, sillä työympäristö voi olla vaarallinen.
Kaivoksilla työskentely edellyttää vastuuntuntoisuutta, oma-aloitteisuutta, kykyä itsenäisiin ratkaisuihin, harkitsevaisuutta ja rauhallisuutta. Kaikki eivät sovellu maanalaiseen työskentelyyn, mutta ammattilainen voi halutessaan toimia myös maanpäällisillä avolouhoksilla. Vuorotyöhön ja ulkotyöhön sopeutuminen on tärkeää.
Hyvä fyysinen yleiskunto edesauttaa työssä viihtymistä. Astma voi olla esteenä ammatissa toimimiselle.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa kaivosalan perustutkinnon. Tutkintonimike on kaivosmies tai rikastaja. Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös kaivosalan ammattitutkinto. Kaivostyöntekijöillä on usein pohjakoulutuksena jokin ammattioppilaitoksessa suoritettu tutkinto esimerkiksi kone- ja metallialalta. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.
Tehtävistä riippuen saatetaan vaatia soveltuva ajokortti tai tulityökortti ja panostajan pätevyys. Vedenalainen louhintatyö edellyttää sukeltajan erikoispätevyyttä.
Medianlön
3558 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.