Instrumentbyggare
Instrumentbyggaren tillverkar, underhåller och reparerar musikinstrument. Instrumentbyggarna kan specialisera sig på en viss typ av instrument, såsom stråkinstrument, blåsinstrument, gitarrer, piano eller orgel. I sitt arbete använder de olika material, såsom trä, metall och plast, och de har en djup förståelse för instrumentens akustik och struktur. Yrket förutsätter teknisk och konstnärlig kompetens samt fingerfärdighet.
Yrittäjänä, soitinhuoltoon erikoistuneissa liikkeissä, soitinkaupoissa ja oppilaitoksissa.
Soitinrakentajan on hallittava erilaisia käsityötaitoja, kuten puuntyöstö, metallityö ja erilaiset pintakäsittelytekniikat. Lisäksi tulee olla syvällinen ymmärrys musiikki-instrumenttien akustiikasta ja rakenteesta. Ammatissa on tiedettävä, miten eri materiaalit ja rakenneratkaisut vaikuttavat soittimen ääneen ja soittotuntumaan. Työssä edellytetään myös hyviä ongelmanratkaisutaitoja, sillä jokainen soitin ja sen korjaustarpeet ovat ainutlaatuisia. Ammatissa on osattava diagnosoida ja korjata erilaisia vikoja ja vaurioita sekä säätää soittimia soittajien toiveiden mukaisesti.
Tarkkuus ja kärsivällisyys ovat myös tärkeitä ominaisuuksia soitinrakentajalle, sillä työ vaatii usein pitkäjänteistä ja huolellista paneutumista yksityiskohtiin. Lisäksi asiakaspalvelutaidot ovat hyödyllisiä, koska soitinrakentajat ovat usein suorassa vuorovaikutuksessa muusikoiden kanssa. Työssä on ymmärrettävä asiakkaidensa tarpeet ja toiveet sekä osattava kommunikoida selkeästi ja ystävällisesti.
Soitinrakentajan on pysyttävä ajan tasalla alan uusimmista kehityksistä ja innovaatioista. Tämä voi sisältää uusien materiaalien ja työkalujen käyttöönottoa sekä uusien valmistusmenetelmien opettelua. Kielitaito, erityisesti englannin kielen taito, on välttämättömyys varsinkin ulkomaisten asiakkaiden kanssa toimittaessa. Ammatissa on etua sosiaalisesta luonteesta, täsmällisyydestä ja luotettavuudesta.
Ammattioppilaitoksessa voi suorittaa taideteollisuusalan perustutkinnon (artesaani). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös taideteollisuusalan ammattitutkinto (soitinrakentaja) ja erikoisammattitutkinto (soitinrakentajamestari). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Soitinrakentamisen koulutusta järjestetään myös ulkomailla.
Yrittäjinä toimivilla soitinrakentajilla ansiotaso määräytyy yritystoiminnan kannattavuuden mukaan. Palkkioihin vaikuttaa tekijän kokemus ja tunnettuus. Nimekäs soitinrakentaja pystyy veloittamaan soittimesta tyypillisesti enemmän.