Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Kunnanjohtaja

Yrke Publicerad

Kommundirektören (i kommuner som kallar sig städer stadsdirektören) är en tjänsteperson som leder och utvecklar kommunen, dess förvaltning och ekonomi samt för kommunstyrelsens talan. Kommundirektören är underställd kommunstyrelsen. Kommundirektören är också ofta närvarande vid olika representationstillfällen. I yrket behövs kännedom om kommunalförvaltningen, lednings- och interaktionsfärdigheter samt förmåga att uppträda.

Kommundirektören behöver utmärkta ledarskapsfärdigheter samt erfarenhet av och kunskaper om kommunens förvaltning. Kommundirektören ska ha en god förståelse för alla delområden inom kommunförvaltningen, såsom ekonomin, social- och hälsovården och miljön. Yrket kräver ett intresse för att utveckla staden, delta i politiken och sköta ledningsuppgifter.

Viktiga egenskaper för kommundirektören är god interaktionsförmåga, organisationsförmåga, ansvarsfullhet och ett systematiskt arbetssätt. I yrket måste man tåla stress och agera konsekvent även vid brådska och under press. Kommundirektören ska kunna reagera snabbt då omständigheterna förändras.

I yrket behövs god förmåga att uppträda och god muntlig framställningsförmåga. Även utmärkta kommunikationsfärdigheter är viktiga i uppgiften.

Som kommundirektör kan man arbeta med flera olika utbildningsbakgrunder, men till exempel studier i administrativa vetenskaper, ekonomiska vetenskaper eller lagstiftning är till nytta i uppgiften som stadsdirektör. Vid Tammerfors universitet kan man utbilda sig till förvaltningsmagister inom studieinriktningen kommun- och regionledning.

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Behörighetsvillkoren för kommundirektören kan fastställas kommunvis, men ofta är kravet en högre högskoleexamen.

Medianlön

7373 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Yrkesområde