Anvisningar och stöd⁠

Maskinmästare

Yrke Publicerad

En maskinmästare är en sjöfartsproffs som ansvarar för fartygets tekniska skick och maskinsystemens funktion. Han eller hon sköter till exempel underhåll, övervakning och reparation av fartygsmotorer, elsystem, uppvärmning, ventilation och andra tekniska anordningar. Maskinmästare arbetar på passagerarfartyg, fraktfartyg, isbrytare och bogserbåtar samt vid kraftverk och varv på land. Maskinmästarens arbete förutsätter tekniska kunskaper på hög nivå, chefsfärdigheter och samarbetsfärdigheter.

Varustamoiden matkustaja- ja rahtialukset, hinaajat ja jäänmurtajat sekä energialaitokset, telakat ja konepajat.

Bläddra bland jobbannonser: Maskinmästare

Konemestarin ammatissa vaaditaan laajaa teknistä osaamista sekä käytännön taitoja liittyen aluksen koneiden ja järjestelmien toimintaan ja huoltoon. Keskeisiä osaamisalueita ovat muun muassa mekaanisten ja sähköisten järjestelmien tuntemus, diagnosointi- ja vianetsintätaidot sekä kyky suorittaa korjauksia ja ylläpitotöitä itsenäisesti. Lisäksi konemestarin on hallittava voimalaitteiden ja lämmitysjärjestelmien käyttö.

Ammatissa vaaditaan kykyä lukea teknisiä piirustuksia ja ohjeita, sekä hyviä ongelmanratkaisutaitoja. Koska työ tapahtuu usein tiiviissä yhteistyössä muiden miehistön jäsenten kanssa, hyvät yhteistyö- ja viestintätaidot ovat välttämättömiä. Turvallisuuteen liittyvä osaaminen, säännösten tuntemus ja sopeutuminen aluksen vaihteleviin työolosuhteisiin ovat myös keskeisiä vaatimuksia konemestarin ammatissa.

Englannin kielen hyvä hallinta on ulkomaanliikenteen työtehtävien hoitamisessa välttämätön. Suomalaisessa merenkulussa myös ruotsin kielen asema on vahva.

Työajat asettavat omat ehtonsa perhe- ja muulle sosiaaliselle elämälle. Toisaalta pitkät vapaat antavat myös mahdollisuuden viettää pitkiä aikoja maissa.

Työssä on sopeuduttava myös ajoittain keinuvaan työympäristöön.

Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa tekniikan ammattikorkeakoulun insinööri (AMK) suuntautuen merenkulkuun. Toisella asteella voi suorittaa merenkulkualan perustutkinnon (vahtikonemestari). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Ylikonemestarin, konemestarin tai alikonemestarin pätevyyskirja riippuen aluksen miehityksestä. Eriasteisiin pätevyyskirjoihin vaaditaan soveltuvien opintojen lisäksi riittävä määrä työkokemusta (Asetus aluksen miehityksestä, laivahenkilökunnan pätevyydestä ja vahdinpidosta.)

Vahtikonemestarin pätevyyskirjan saatuaan henkilö voi toimia ulkomaanliikenteen kauppa-alusten konevahdin vahtipäällikkönä sekä kotimaanliikenteen aluksissa konepäällikkönä.

Merenkulkualan insinöörikoulutus antaa kelpoisuuden työkokemuksen mukaan eriasteisiin konemestarin pätevyyskirjoihin laivoilla. Ylikonemestarin pätevyyskirjan saaneella on kelpoisuus toimia kauppa-aluksilla konepäällikön ja konemestarin tehtävissä.

Merenkulun pätevyyskirjat (traficom.fi)

Medianlön

5025 €/m

Privata sektorn

5025 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Yrkesområde