Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Mikromekaniker

Yrke Publicerad

Mikromekaniker tillverkar och underhåller mekaniska och elektroniska små apparater och delar. Arbetsplatser finns hos företag som tillverkar precisionsapparater. I yrket behövs handfärdigheter, kännedom om elektronik och mekanik, noggrannhet, kvalitetsmedvetenhet och samarbetsfärdigheter.

Elektroniikka-, kone-, metalli- ja sähköteollisuus, alan huoltoyritykset ja korjaamot sekä yrittäjinä.

Bläddra bland jobbannonser: Mikromekaniker

Mikromekaanikon ammattitaidossa yhdistyvät kädentaidot sekä mekaniikan ja elektroniikan tuntemus. Ammatissa on ymmärrettävä tarkkuusteollisuuden tuotteiden mekanismit sekä hallittava työmenetelmät, työvälineet ja materiaalit. Työssä on osattava lukea piirustuksia ja työohjeita sekä hallittava eri mittaustekniikat.

Ammatissa on kyettävä käsittelemään pieniä osia, mikä edellyttää kykyä tarkkuutta vaativaan käsityöhön. Tärkeitä ominaisuuksia ovat sorminäppäryys, hyvä lähinäkö, mekaaninen ja avaruudellinen hahmotuskyky sekä keskittymiskyky ja ongelmanratkaisutaidot. Ammatissa tarvitaan kykyä arvioida työn laatua sen edetessä.

Mikromekaanikon on kyettävä sekä oma-aloitteiseen itsenäiseen työskentelyyn että ryhmätyöhön. Myös asiakaspalvelutaidot ovat työssä tarpeen. Mikromekaanikon ammatissa on keskeistä puhdas työskentely, sillä tuotteiden osiin ja niiden sisälle ei saa päästä epäpuhtauksia.

Yrittäjinä ja ammatinharjoittajina toimivilta vaaditaan yrittäjähenkisyyttä sekä yrittäjyyteen liittyvää osaamista. Työturvallisuustekijät on tunnettava. Ammatti edellyttää valmiutta uuden oppimiseen.

Toisella asteella voi suorittaa taideteollisuusalan perustutkinnon (mikromekaanikko). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös taideteollisuusalan erikoisammattitutkinto (mikromekaanikkomestari). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Tilapäisellä tulityöpaikalla työskenneltäessä tulityöntekijällä tulee olla Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) myöntämä ja voimassa oleva tulityökortti.

Medianlön

3233 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Nyttiga länkar

Yrkesområde