Servitör
Servitörer är professionella inom kundservice och försäljning och arbetar inom restaurangbranschen. Till arbetsuppgifterna hör försäljning och servering av matportioner och kaféprodukter, mottagning och fakturering av beställningar samt ansvar för kundernas trivsel. Arbetsplatsen kan vara olika restauranger, kaféer, företag som specialiserat sig på kosthållstjänster, fartyg eller tågens restaurangvagnar. Arbetet på olika typer av restauranger förutsätter färdigheter i kundservice, språkkunskaper och kännedom om de produkter som säljs.
Olika restauranger, kaféer, rederiernas passagerarfartyg, tågens restaurangvagnar samt företag som specialiserat sig på kosthållstjänster.
Servitören förutsätts ha kunskaper i servering och kundservice. Servitören måste känna till restaurangens produkter och tjänster samt kunna kombinera smaker och drycker som passar varandra. Servitören förutsätts ha färdigheter i kundservice, förmåga att komma överens med olika kunder samt ofta även språkkunskaper. Kännedom om allergier och specialdieter behövs i arbetet. I arbetet ingår också att ansvara för restaurang- och kafélokalens renlighet och trivsel, vilket ofta förutsätter förmåga att observera många saker samtidigt.
Under en hektisk arbetsdag behövs ett bra minne och en förmåga att arbeta systematiskt. Eftersom restaurangens verksamhet grundar sig på samarbete krävs interaktionsfärdigheter inom branschen. Servitören ska iaktta hygieniska arbetssätt i sitt arbete. Datatekniska färdigheter och kunskaper i elektroniska arbetsredskap, såsom bokningssystem, behövs i arbetet.
Arbetet förutsätter ofta anpassning till skiftesarbete. Arbetet utförs i huvudsak stående så det viktigt att man har god fysisk kondition. I arbetet måste man hantera olika livsmedel och eventuellt kemiska rengöringsmedel. Arbetet lämpar sig således inte för personer som är allergiska mot livsmedel eller rengöringsmedel.
Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (servitör) kan avläggas vid yrkesläroanstalter på andra stadiet. När man hunnit skaffa sig kompetens kan man även avlägga yrkesexamen i kundservice på restaurang. Examen kan också avläggas genom läroavtalsutbildning.
I servitörsyrkes behövs ett hygienpass eftersom man hanterar oförpackade och lättfördärvliga livsmedel. Hygienpasstest ordnas runt om i Finland. Oftast kan testet utföras till exempel vid en läroanstalt inom kosthållsbranschen.
Servitören behöver ett serveringspass om personen är ansvarig föreståndare vid serveringsställena, det vill säga barmästare. Serveringspasset är ett intyg över att personen har tillräcklig kännedom om alkohollagstiftningen.
De som arbetar på fartyg i sjötrafik behöver en sådan säkerhetsutbildning som krävs enligt internationella bestämmelser inom sjöfarten.
Medianlön
2351 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.