Storhushållskock
Storhushållskockar tillreder mat bland annat på sjukhus, på ålderdomshem, vid läroanstalter och i personalrestauranger. Hen kan tillaga olika maträtter och måltidskombinationer samt använda professionella köksmaskiner och utrustning. I arbetet behövs kännedom om födoämnen och tillredningsmetoder samt färdigheter i kundservice och interaktionsförmåga.
Ett typiskt drag för matlagningen i storhushåll är att det är en stor mängd portioner, specialrätter och dietmat som tillagas på en gång. Arbetet förutsätter god kännedom om matvaror och hygien. I storkök svarar kocken för matlagning som baserar sig på recept och anvisningar. Arbetet utförs oftast stående.
Arbetet kräver noggrannhet och samarbetsförmåga. Till yrket kan man utbilda sig genom läroavtal eller genom att avlägga grundexamen vid yrkesläroanstalt inom cateringbranschen. Det är också möjligt att avlägga yrkesexamen för storhushållskock. Som specialyrkesexamen kan man avlägga examen för dietkock och förman inom hotell-, restaurang- och storhushållsbranschen.
Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden, päiväkotien, oppilaitosten, puolustusvoimien keittiöt tai yritysten henkilöstöravintolat.
Suurtalouskokilta edellytetään perusteellista ruoka-aineiden ja valmistusmenetelmien tuntemusta sekä tarjolle laiton osaamista. Asiakaspalvelutaidot ovat ammatissa tarpeen. Lisäksi työssä tarvitaan kädentaitoja sekä hyvää väri-, maku- ja hajuaistia.
Ammatti edellyttää organisointikykyä. Kokilta vaaditaan taloudellista ajattelukykyä raaka-aineiden ja ruoka-aineiden käytössä. Suurtalouskokilla on vaadittava hygienia- ja omavalvontaosaaminen. Hän osaa myös arvioida ruoan laatua sekä palvelua.
Työnjohtajana toimiminen edellyttää taitoa aikatauluttaa työvaiheita ja ohjata muita keittiössä työskenteleviä. Keittiön kiireinen työtahti edellyttää myös ripeyttä sekä hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Suurkeittiössä työskentely on pääosin seisomatyötä, joten hyvästä kunnosta on hyötyä.
Ruoka-aine- ja pesuaineallergiat voivat olla este ammatissa toimiselle.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa ravintola- ja catering-alan perustutkinnon (kokki). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös ruokapalvelujen ammattitutkinto (suurtalouskokki) ja erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto (dieettikokki). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.
Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.
Medianlön
2369 €/m
Privata sektorn
2364 €/m
Offentliga sektorn
2378 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.