Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen kontakta den lokala arbetskraftsmyndigheten. Ärenden som inte kunnat skötas kan rättas till i efterhand. Läs mera
 

Anvisningar och stöd⁠

Stuvare

Yrke Publicerad

Stuvare arbetar med att lasta och lossa fartyg och pråmar i hamnar med hjälp av lastmaskiner och lyftkranar. Uppgifterna kan också omfatta uppföljningsbokföring och kundservice. I yrket behövs bland annat ansvarsfullhet, noggrannhet, vaksamhet och förmåga att arbeta i grupp.

Hamnar och hamnoperatörer.

Bläddra bland jobbannonser: Stuvare

Stuvarens arbete är ansvarsfullt, eftersom lasten ska placeras i fartygets lastrum och på däck på så sätt att den inte kan rubbas ens i hård sjögång. Arbetet kräver precision och noggrannhet så att så mycket fraktgods som möjligt kan lastas ombord på fartyget på ett säkert sätt. De som hanterar stora och tunga arbetsmaskiner måste också vara vaksamma, eftersom det alltid finns risk för olycksfall i stuveriarbete.

Stuveriarbete, i synnerhet på fartygen, är teamarbete som förutsätter förmåga att arbeta i grupp. Stuvare med kundbetjäningsuppgifter förutsätts vara serviceinriktade och ha språkkunskaper.

I yrket behöver man anpassa sig till skiftarbete och tidspress samt till ständiga byten av arbetsplatser och arbetsförhållanden. Arbetet kräver också en tillräckligt god fysisk kondition.

Stuvare får sin utbildning på arbetsplatserna av arbetsgivarna, och vägen till ett fast anställningsförhållande går ofta via ströjobb. Läroavtalsutbildning ordnas också.

När man samlat på sig kompetens kan man också avlägga yrkesexamen inom lasthantering och specialyrkesexamen i servicelogistik inom kompetensområdet för lasthantering.

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Körtillstånd som krävs för framförande av arbetsmaskiner.

Medianlön

4498 €/m

Privata sektorn

4498 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken