Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Tågtrafikledare

Yrke Publicerad

Trafikledaren styr tågtrafiken enligt en tidtabell som planerats på förhand och förutser eventuella faro- och störningssituationer. Till trafikledarens uppgifter hör dessutom att hålla kontakt med lokförare och banarbetsenheter. En del av trafikledarna kan också arbeta med banunderhåll och på bangårdar. I yrket behövs ansvarsfullhet, initiativförmåga, snabb reaktionsförmåga samt god samarbets- och kommunikationsförmåga.

Järnvägstrafiken styrs av företag, såsom Fintraffic och VR i Finland.

Bläddra bland jobbannonser: Tågtrafikledare

Trafikledarens arbete är självständigt och ansvarsfullt, eftersom syftet med arbetet är att trafiken ska löpa smidigt inom den angivna tidtabellen samt att säkerställa passagerarsäkerheten. Trafikledaren ska behärska säkerhetsanordningarna i tågtrafiken samt bestämmelserna om trafikering. Arbetet särpräglas av geografisk kontroll av järnvägstrafiken.

I trafikledarens arbete betonas kundorienterat tänkande samt god samarbets- och kommunikationsförmåga. Trafikledaren ska komma överens med olika slags människor.

I yrket behövs initiativförmåga. Trafikledaren ska snabbt kunna fatta självständiga och övervägda beslut. Av trafikledare krävs god stresstålighet särskilt i störningssituationer.

Trafikledaren förutsätts ha god hälsa och förmåga att anpassa sig till skiftarbete.

Järnvägstrafikens trafikledare utbildas av Fintraffic och bangårdstrafikledare av Kouvolan Rautatie- ja Aikuiskoulutus KRAO.

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Behörighetsvillkoren varierar beroende på om man ansöker om att bli järnvägstrafikledare eller bangårdstrafikledare. Mer information om behörighetskraven finns på utbildningsaktörens webbplats.

Medianlön

4378 €/m

Privata sektorn

4378 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Yrkesområde