Upphandlingschef, mejeriindustrin
Upphandlingschefer arbetar i chefsbefattning i mejeriindustrin, inom mjölkupphandling och produktionsstyrning. I arbetet ingår också uppgifter kopplade till utveckling av verksamheten. Yrket förutsätter kunskaper om produktion, upphandling och logistik på mejerier samt kunskap om avtals- och budgetfrågor. I yrket behövs dessutom planerings- och organiseringsfärdigheter, ekonomiskt tänkande, ansvarskänsla och kommunikationsfärdigheter.
Upphandlingschefen leder mjölkupphandlingen och produktionsstyrningen i företaget. Ur produktionssynvinkel är det viktigt att råmjölken når produktionsanläggningarna vid rätt tidpunkt och kostnadseffektivt. I arbetet ingår att planera och styra den dagliga upphandlingen av mjölk och andra råvaror samt rapportering, mjölkavtal och budgetrelaterat arbete. Arbetet utförs i huvudsak på kontor och innebär att man använder datateknik och telefon.
Man kan studera bioteknologi och livsmedelsteknologi med inriktning på mejeriteknologi vid Tavastlands yrkeshögskola i Tavastehus. Examen heter yrkeshögskoleexamen inom teknik, ingenjör (YH). Man kan studera mjölkteknologi på agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet. Den högre högskoleexamen heter magister i livsmedelsvetenskap. Man kan också studera logistik, företagsekonomi och handelsvetenskap på yrkeshögskolor och universitet.
Hankintapäällikön on tunnettava maidon hankinnassa ja ohjauksessa meijerin tuotantotoiminta sekä maidon alkutuotanto ja keräily maatiloilta. Ammatissa tarvitaan lisäksi logistiikan ja varastotoimintojen tuntemusta, mutta myös suunnittelu- ja organisointitaitoja sekä taloudellista ajattelua.
Tehtävien hoito edellyttää hankintoihin liittyvien sopimusasioiden ja laskutuksen tuntemusta sekä budjetoinnin hallintaa. Ammatti edellyttää vastuuntuntoa, täsmällisyyttä ja huolellisuutta. Hankintapäälliköltä vaaditaan vuorovaikutustaitoja, sillä työhön sisältyy paljon yhteydenpitoa eri sidosryhmiin.
Ammatti edellyttää hyvää paineensietokykyä.
Yliopistotasoista maitoteknologian opetusta annetaan yliopistossa. Ylempi korkeakoulututkinto on elintarviketieteiden maisteri. Alempi korkeakoulututkinto on elintarviketieteiden kandidaatti.
Myös ammattikorkeakoulutasoista meijerialan koulutusta on tarjolla. Bio- ja elintarviketekniikkaa opiskellen voi suuntautua meijeriteknologiaan ja suorittaa tutkinnon insinööri (AMK).
Yliopistoissa voi suorittaa teknillistieteellisellä koulutusalalla diplomi-insinöörin korkeakoulututkinnon. Logistiikka-alan opetusta tarjoaa teknillinen yliopisto. Myös ammattikorkeakouluissa voi opiskella logistiikkaa ja suorittaa tutkinnon insinööri (AMK). Yliopistojen kauppatieteellisellä koulutusalalla voi suorittaa kauppatieteiden kandidaatin tai maisterin tutkinnon markkinointiin ja jakeluun suuntautuen. Liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon tradenomi (AMK) voi suorittaa liiketoiminnan logistiikkaan suuntautuen.
Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus eli hygieniapassi.
Medianlön
3832 €/m
Privata sektorn
3850 €/m
Offentliga sektorn
3562 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.