Upphandlingschef, mejeriindustrin
Upphandlingschefer arbetar i chefsbefattning i mejeriindustrin, inom mjölkupphandling och produktionsstyrning. I arbetet ingår också uppgifter kopplade till utveckling av verksamheten. Yrket förutsätter kunskaper om produktion, upphandling och logistik på mejerier samt kunskap om avtals- och budgetfrågor. I yrket behövs dessutom planerings- och organiseringsfärdigheter, ekonomiskt tänkande, ansvarskänsla och kommunikationsfärdigheter.
Hankintapäällikön on tunnettava maidon hankinnassa ja ohjauksessa meijerin tuotantotoiminta sekä maidon alkutuotanto ja keräily maatiloilta. Ammatissa tarvitaan lisäksi logistiikan ja varastotoimintojen tuntemusta, mutta myös suunnittelu- ja organisointitaitoja sekä taloudellista ajattelua.
Tehtävien hoito edellyttää hankintoihin liittyvien sopimusasioiden ja laskutuksen tuntemusta sekä budjetoinnin hallintaa. Ammatti edellyttää vastuuntuntoa, täsmällisyyttä ja huolellisuutta. Hankintapäälliköltä vaaditaan vuorovaikutustaitoja, sillä työhön sisältyy paljon yhteydenpitoa eri sidosryhmiin.
Ammatti edellyttää hyvää paineensietokykyä.
Yliopistotasoista maitoteknologian opetusta annetaan yliopistossa. Ylempi korkeakoulututkinto on elintarviketieteiden maisteri. Alempi korkeakoulututkinto on elintarviketieteiden kandidaatti.
Myös ammattikorkeakoulutasoista meijerialan koulutusta on tarjolla. Bio- ja elintarviketekniikkaa opiskellen voi suuntautua meijeriteknologiaan ja suorittaa tutkinnon insinööri (AMK).
Yliopistoissa voi suorittaa teknillistieteellisellä koulutusalalla diplomi-insinöörin korkeakoulututkinnon. Logistiikka-alan opetusta tarjoaa teknillinen yliopisto. Myös ammattikorkeakouluissa voi opiskella logistiikkaa ja suorittaa tutkinnon insinööri (AMK). Yliopistojen kauppatieteellisellä koulutusalalla voi suorittaa kauppatieteiden kandidaatin tai maisterin tutkinnon markkinointiin ja jakeluun suuntautuen. Liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon tradenomi (AMK) voi suorittaa liiketoiminnan logistiikkaan suuntautuen.
Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus eli hygieniapassi.
Medianlön
4011 €/m
Privata sektorn
4017 €/m
Offentliga sektorn
3931 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.