Työvoimapalvelut yrityksille ja työnantajille

Työvoimapalveluista saat apua ja neuvontaa, kun etsit uusia työntekijöitä tai kun yrityksesi irtisanoo työntekijöitä. Työvoimapalveluista saat tietoa myös yrityksen perustamisesta. Työvoimapalvelut on myös työntekijöiden kouluttamisen asiantuntija.

Monipuoliset palvelut yrityksille ja työnantajille

Työnantajat ja yritykset saavat työvoimapalveluista yksilöllistä neuvontaa, joka sopii yrityksen omaan tilanteeseen. Työvoimapalvelut auttaa työnantajia ja työnhakijoita kohtaamaan toisensa.

Kun etsit uusia työntekijöitä

Kun yrityksesi etsii uusia työntekijöitä, työvoimapalvelut voi auttaa. Työvoimapalvelut voi välittää työntekijöitä, jotka sopivat yrityksellesi. Kun yrityksessäsi on työpaikka avoinna, voit ilmoittaa siitä helposti Työmarkkinatorin verkkopalvelussa. Työvoimapalvelut voivat myös etsiä sopivaa työntekijää työnhakijoista. He voivat olla työpaikan vaihtajia, opiskelijoita tai työttömiä.

Työvoimapalvelut auttavat löytämään työntekijän

Uuden työntekijän löytäminen voi olla yritykselle hankalaa. Työvoimapalvelu neuvoo kaikissa asioissa, jotka liittyvät työntekijän palkkaamiseen. Kun kerrot, millaisia tarpeita yritykselläsi on, työvoimapalvelu etsii yrityksellesi sopivia työnhakijoita. He voivat myös esitellä sopivia työnhakijoita yrityksellesi. Työvoimaviranomainen voi neuvoa yritystä tekemään työpaikkailmoituksen, jolla yritys saa sopivat työnhakijat. Yritys päättää itse työntekijän valinnasta. 

Työvoimapalveluina järjestetään työnhakutilaisuuksia ja työnhakukampanjoita. Niissä työnantajat voivat esitellä työnhakijoille yrityksensä toimintaa ja avoimia työpaikkoja. Työvoimapalveluista työnantajat saavat oman tilanteensa mukaista yksilöllistä neuvontaa. Työvoimapalvelu auttaa yritystäsi löytämään sopivat työnhakijat.

Kun etsit työntekijöitä muualta Euroopasta

Kun etsit työntekijöitä muualta Euroopasta, voit ottaa yhteyttä EURESiin. EURES (European Employment Services) on Euroopan talousalueen maiden työnvälitysverkosto. EURES auttaa työnantajia löytämään työntekijöitä Euroopasta. EURESissa toimii yhteensä 800 neuvojaa ympäri Eurooppaa.

EURES-neuvojat 

  • auttavat löytämään työntekijän vastaavat tiedusteluihin 
  • etsivät yritykselle yhteistyökumppanin siltä alueelta, jolta yritys etsii työntekijöitä

EURES järjestää verkossa rekrytointitapahtumia, joiden avulla yritykset voivat löytää työntekijöitä Suomesta ja muualta Euroopasta. Yritykset voivat myös osallistua rekrytointitapahtumiin yhdessä EURES-neuvojien kanssa.

EURES voi myös järjestää yritykselle oman rekrytointitapahtuman siinä maassa, josta yritys etsii työntekijöitä.

Lue lisää (yleissuomeksi)
Aiheesta muualla (yleissuomeksi)

Kun aiot perustaa yrityksen

Kun aiot perustaa yrityksen, voit saada starttirahaa uuden yrityksen perustamiseen. Starttiraha on hyvä apu yrityksen alkuvaiheessa. Voit saada myös valmennusta tai koulutusta yrittämiseen. Lisäksi  sinulle on tarjolla muita palveluja yrityksen perustamista tai yrityksen kehittämistä ja kasvattamista varten.

Paikalliset yrityspalvelut neuvovat kaikenlaisia yrittäjiä. Aloittavat yritykset saavat neuvontaa Yritys-Suomi-neuvonnasta 0295 020 500.

Aiheesta muualla (yleissuomeksi)

Koulutusta työntekijöillesi

Monilla aloilla on pulaa ammattitaitoisista työntekijöistä. Jos yrityksesi on vaikea löytää osaavia työntekijöitä, voit kouluttaa työntekijöitä yritykseesi itse.

Uusia työntekijöitä työvoimakoulutuksen kautta

Työvoimapalvelu järjestää työttömille työnhakijoille työvoimakoulutusta. Yrityksesi voi löytää uusia työntekijöitä työvoimakoulutuksen kautta. Työvoimapalvelu järjestää työvoimakoulutuksia eri alueiden työnantajien tarpeiden mukaan useita kertoja vuodessa.

Työvoimakoulutukset voivat johtaa tutkintoon, tai ne voivat olla jatkokoulutuksia.

Koulutuksia järjestetään myös korkeakoulutetuille työttömille ja työttömille asiantuntijoille. Näiden koulutusten kautta yritykset voivat saada työntekijöitä esimerkiksi kehittämishankkeisiin.

Oppisopimusopiskelija töihin yritykseen

Jos yrityksesi on vaikea löytää työvoimaa, se voi ottaa töihin oppisopimusopiskelijan.

Oppisopimusopiskelija suorittaa opintoja työpaikalla työtehtävissä. Opintoihin kuuluu usein myös opiskelujaksoja jossain oppilaitoksessa. Oppisopimuskoulutuksessa voi opiskella ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan.

Yritys tekee opiskelijan kanssa määräaikaisen työsopimuksen oppisopimuskoulutuksen ajaksi. Työnantaja maksaa opiskelijalle palkkaa koulutuksen ajalta. Työvoimaviranomainen voi maksaa työnantajalle palkkatukea oppisopimuskoulutuksen ajalta, jos opiskelija on työtön henkilö.

Järjestä työnhakijalle työkokeilu

Yrityksesi voi järjestää työnhakijalle työkokeilun. Työkokeilu on tarkoitettu nuorille tai työnhakijoille, jotka ovat palaamassa työelämään. Työkokeilun tarkoitus on auttaa työnhakijaa saamaan töitä. Työkokeilusta tehdään sopimus. Työkokeiluun osallistuva henkilö ei ole työsuhteessa yritykseen. Yritys ei maksa palkkaa työkokeiluun osallistuvalle henkilölle, vaan tämä saa työkokeilun ajalta yleensä työttömyyspäivärahaa. 

Tukea työntekijän palkkaamiseen

Kun yrityksesi palkkaa töihin työttömän työnhakijan, työvoimaviranomainen voi maksaa yrityksellesi palkkatukea. Palkkatukea voi olla mahdollista saada myös oppisopimuskoulutukseen. Palkkatuen tarkoitus on auttaa työnhakijaa saamaan töitä.

Kun yritys hakee palkkatukea tai palkkaa töihin uuden työntekijän, se voi saada myös työhönvalmennuspalvelua.

Lue lisää (yleissuomeksi)

Tunnetko työlait

Mitä työsopimukseen voi kirjoittaa? Paljonko työntekijä voi pitää lomaa? Milloin työntekijällä on oikeus opintovapaaseen? Nämä asiat on määrätty laissa. Kaikkien työnantajien täytyy ottaa ne huomioon.

Aiheesta muualla (yleissuomeksi)

Työvoimapalvelut auttavat irtisanomistilanteissa

Kun yrityksesi täytyy irtisanoa tai lomauttaa työntekijöitä, saat apua, tukea ja neuvontaa. Työvoimapalvelut tarjoaa apua irtisanomistilanteissa työnantajalle ja työntekijöille. Työvoimapalvelut voi järjestää myös neuvontatilaisuuden yrityksesi tiloissa.

Muutosturva on toimintamalli, joka auttaa irtisanottuja tai lomautettuja työntekijöitä löytämään uusia töitä. Muutosturvaan kuuluu palveluja sekä työnantajalle että työntekijöille. Kun aiot irtisanoa tai lomauttaa työntekijöitä, työvoimaviranomainen auttaa muutosturva-asioissa.

Kun aiot irtisanoa työntekijöitä, ota yhteyttä työvoimaviranomaiseen. Työvoimaviranomainen auttaa ja suunnittelee tilanteeseen sopivia palveluja. Työvoimaviranomainen tukee ja neuvoo, kun yrityksesi täytyy irtisanoa tai lomauttaa työntekijöitä.

Aiheesta muualla (yleissuomeksi)

Uppdaterad: