Miias berättelse: I företagandet njuter jag särskilt av möjligheten att själv bestämma över mitt arbete och mina tidtabeller

Min karriärväg har varit ganska krokig. Jag gick nämligen via försäkringsbranschen till att bli kosmetologföretagare och därifrån vidare till att göra webbplatser.

Jag har aldrig drömt om att bli företagare – snarare tänkte jag att det vill jag absolut inte bli. Min pappa var företagare och företagarens vardag verkade inte alls särskilt attraktiv. I min barndom hade jag inget tydligt drömjobb. Under gymnasietiden funderade jag till exempel på landskapsplanering, men började studera företagsekonomi.

I tjugoårsåldern utexaminerade jag som tradenom med inriktning på marknadsföring och tog bokstavligen emot den första arbetsplats som erbjöds mig. Jag började alltså arbeta som ersättningshandläggare vid ett försäkringsbolag.

Jag hade aldrig känt någon passion för försäkringsbranschen, men jag agerade som en samvetsgrann människa gör. Jag gjorde ett bra arbete, avlade vid sidan av arbetet studier inom försäkringsbranschen samt ansökte om att få och fick träna nya och nuvarande teammedlemmar i kundservice.

I samma veva lyckades jag också driva mig själv på gränsen till utbrändhet. Det fanns visserligen också andra faktorer än arbetet som bidrog till detta, men erfarenheten fick mig att fundera på om jag ville fortsätta arbeta inom försäkringsbranschen.

Det tog drygt ett år innan jag började bilda mig någon form av tankar om fortsättningen och plötsligt började tanken på företagande intressera mig mer och mer. I bakgrunden fanns tanken om att jag ville kunna påverka mitt eget arbete mer och hur jag utför det.

Att driva ett helt eget företag lärde mig mycket

Efter att ha funderat på saken bestämde jag mig för att studera till kosmetolog. En delorsak var att jag ville arbeta företagare efter examen, och de huvudsakliga sysselsättningsformerna inom branschen var att hyra en stol eller arbeta som företagare med avtal eller att vara företagare som driver en egen skönhetssalong. Branschen intresserade mig också tack vare kundservicen och att det är ett arbete där kunden kan koppla av.

Jag utexaminerades 2013, samma år som jag fyllde 30, och blev företagare som hyrde en stol. Ganska snabbt skaffade jag dock en egen skönhetssalong. Att driva ett helt eget företag lärde mig mycket, och företagarens vardag öppnades upp på ett helt annat sätt än då jag bara hyrde en stol.

Även om jag tyckte att mitt arbete som kosmetolog, hittade jag nya intressen. Jag började lära mig att göra webbsidor eftersom jag gjorde mina första webbsidor själv och sedan förbättrade dem med tiden.

Också marknadsföring, som jag hade fördjupat mig i inom mina studier till tradenom, började intressera mig på ett helt nytt sätt när marknadsföringen blev vardag efter att jag blivit företagare. Dessutom fick jag studera allt som handlade om marknadsföring i sociala medier, eftersom man ännu inte ens hade hört talas om sociala medier då jag studerande till tradenom.

Det första jag kom att tänka på var om jag kunde hjälpa andra företagare inom skönhetsbranschen med marknadsföringen. Jag fick en idé om att ordna webbkurser i marknadsföring för andra företagare inom skönhetsbranschen. Jag gjorde några webbkurser och bestämde mig för att lägga ner min egen skönhetssalong, igen bli hyresstolsföretagare i en salong som var bekant från tidigare och vidareutveckla tanken om marknadsföringskurser.

Så som det ofta är för företagare, så var min första idé inte den som fungerade bäst. Jag begravde alltså allt som hade med marknadsföring att göra och fokuserade på mitt arbete som kosmetolog.

Efter att ha arbetat sex år som kosmetolog konstaterade jag dock att jag måste hitta en ny karriär. Mitt arbete som kosmetolog hade gjort att huden på mina händer börjat bli torr om vintrarna. Under årens lopp förändrades dock symtomen från att vara säsongsbetonade till att uppkomma året runt och jag var tvungen att använda kortison för att hålla klådan och skadorna under kontroll. Det kändes ganska klart att jag inte kunde ha som plan att arbeta som kosmetolog ända fram till pensionsåldern.

När det egna arbetet är inspirerande kan det vara svårt att lägga det åt sidan

Jag började alltså igen fundera på vad jag skulle kunna göra i fortsättningen. Jag trivdes som företagare och ville inte söka anställning, så det nya arbetet måste vara något som jag kunde göra som företagare.

Jag hade gjort och förnyat mitt företags webbplats under årens lopp, gjort webbsidor för bekanta och tyckt om det. Jag började alltså fundera på om jag verkligen skulle kunna börja göra webbplatser.

Jag råkade hitta en utbildning som besvarade de frågor jag hade haft om att sälja webbplatstjänster. Jag beslutade att jag skulle fortsätta som kosmetolog vid sidan av mitt nya arbete så länge som det behövdes, och började erbjuda webbplatser till kunder i slutet av 2019.

Webbsidor har efterhand blivit en allt större del av min företagsverksamhet samtidigt som jag har minskat på kosmetologarbetet. I mitt arbete tycker jag särskilt om kreativiteten och att lösa tekniska problem.

Våren 2022 fyllde mitt företag 9 år. Företagande går alltid både upp och ner, men jag vill inte längre återgå till lönearbete. I företagandet njuter jag särskilt av möjligheten att själv bestämma över mitt arbete och mina tidtabeller. I problemsituationer är det bara titta sig själv i spegeln och fundera på vad som gick fel.

Eftersom jag arbetar med webbplatser i mitt kontor hemma har jag också varit tvungen att lära mig att skilja mellan arbete och fritid. När arbetet är inspirerande kan det vara svårt att lägga det åt sidan och under lugna stunder börjar jag lätt fundera på om det ändå finns något att göra.

Jag har strävat efter att bygga upp min företagsverksamhet så att jag får mer fritid som jag kan njuta av i lugn och ro. Min tjänst Nettisivut Päivässä™ baserar sig på att jag i min kalender bokar vissa dagar för kundarbete. Det här hjälper mig att skapa en tydligare kalender och jag har också försökt göra allt kringarbete, till exempel att sköta den egna marknadsföringen, så tydligt som möjligt, så att det inte varje dag går åt en massa tid till det. Min fritid försöker jag ägna åt hobbyer, till exempel att läsa och sticka, gå ut och gå samt umgås med nära släktingar och vänner.

Miia Kuisma