Miian tarina: Nautin yrittäjyydessä erityisesti mahdollisuudesta määrätä itse omasta työstäni ja aikatauluistani

Uratarina

Urani on kulkenut aika monen mutkan kautta. Olen nimittäin lähtenyt vakuutusalalta kosmetologiyrittäjäksi ja siitä nettisivujen tekijäksi.

En haaveillut ikinä yrittäjänä toimimisesta, ennemminkin ajattelin, etten missään nimessä halua yrittäjäksi. Oma isäni oli yrittäjä, eikä yrittäjän arki näyttäytynyt mitenkään kiehtovana. Lapsuudessa itselläni ei ollut mitään selkeää urahaavetta. Lukioaikana mietin esimerkiksi maisemasuunnittelua, mutta lähdin opiskelemaan liiketaloutta.

Valmistuin parikymppisenä liiketalouden tradenomiksi suuntautumisenani markkinointi ja menin kirjaimellisesti ensimmäiseen työpaikkaan, jota tarjottiin. Päädyin siis vakuutusyhtiöön korvauskäsittelijäksi.

Vakuutusala ei ollut itselleni ikinä mikään intohimo, mutta toimin, kuten tunnolliset ihmiset toimivat. Tein työni hyvin, opiskelin vakuutusalan tutkinnon työn ohella sekä hain ja pääsin valmentamaan uusia ja nykyisiä tiimiläisiä asiakaspalvelussa.

Siinä sivussa onnistuin myös saattamaan itseni työuupumuksen partaalle. Vaikuttavia tekijöitä oli työn lisäksi toki muitakin, mutta kokemus sai miettimään, haluanko jatkaa enää vakuutusalalla.

Meni reilu vuosi ennen kuin jonkinlaiset ajatukset jatkosta alkoivat muodostua ja yllättäen ajatus yrittäjyydestä alkoi kiinnostaa enemmän ja enemmän. Taustalla oli ajatus siitä, että halusin vaikuttaa enemmän omaan työhöni ja siihen, miten sitä teen.

Täysin oman yrityksen pyörittäminen oli kasvattavaa

Mietinnän jälkeen päätin hakea opiskelemaan kosmetologiksi. Osasyynä oli toimiminen yrittäjänä valmistumisen jälkeen, koska alalla vuokratuoli- tai sopimusyrittäjyys tai yrittäjyys oman kauneushoitolan pitäjänä ovat pääasialliset työllistymismuodot. Alassa kiehtoi myös asiakaspalvelu ja työ, jossa asiakas pääsee rentoutumaan.

Valmistuin 2013, samana vuonna, kun täytin 30, ja aloitin vuokratuoliyrittäjänä. Aika nopeasti siirryin kuitenkin pitämään omaa kauneushoitolaa. Täysin oman yrityksen pyörittäminen oli kasvattavaa, ja yrittäjän arki avautui ihan eri tavalla kuin vuokratuoliyrittäjänä.

Vaikka pidin työstäni kosmetologina, löysin uusia kiinnostuksen kohteita. Aloin opetella nettisivujen tekemistä, koska tein ensimmäiset nettisivuni itse ja niitä tuli ajan kanssa paranneltua.

Myös markkinointi, johon olin tradenomin opinnoissa perehtynyt, alkoi kiinnostaa ihan eri tavalla, kun siitä tuli yrittäjänä arkipäivää. Lisäksi sain opiskella kaiken sosiaalisen median markkinointiin liittyvän, koska opiskellessani tradenomiksi ei sosiaalisesta mediasta oltu vielä kuultukaan.

Ensin mieleeni tuli ajatus siitä, voisinko auttaa muita kauneudenhoitoalan yrittäjiä markkinoinnissa. Sain idean markkinoinnin verkkokursseista toisille kauneudenhoitoalan yrittäjille. Teinkin muutamia verkkokursseja ja päätin lopettaa oman kauneushoitolani, siirtyä taas vuokratuoliyrittäjäksi ennestään tuttuun hoitolaan ja kehittää markkinointikurssien ajatusta eteenpäin.

Niin kuin yrittäjyydessä aika usein on tapana käydä, ensimmäinen ideani ei ollut se toimivin. Hautasin siis markkinointiin liittyvät asiat ja keskityin kosmetologin työhön.

Työskenneltyäni kuutisen vuotta kosmetologina totesin kuitenkin, että minun täytyisi etsiä uusi ura. Kosmetologin työn myötä käsieni iho oli alkanut kuivua talvisin. Vuosien kuluessa oireet kuitenkin muuttuivat kausittaisista ympärivuotisiksi ja jouduin käyttämään kortisonia pitääkseni ihon kutinan ja rikkoutumisen kurissa. Vaikutti aika selvältä, etten voisi suunnitella toimivani kosmetologina eläkeikään asti.

Kun oma työ on innostavaa, voi olla vaikea laittaa sitä sivuun

Lähdin siis taas miettimään, mitä voisin tehdä jatkossa. Nautin yrittäjyydestä, enkä halunnut hakea palkkatöihin, joten uuden työn piti olla jotain, mitä voisin tehdä yrittäjänä.

Olin tehnyt ja uusinut oman yritykseni nettisivuja vuosien aikana, tehnyt kotisivuja tutuille ja nautin niiden tekemisestä. Lähdinkin siis miettimään, voisinko alkaa oikeasti tarjoamaan nettisivujen toteutusta.

Satuin löytämään aiheeseen liittyvän koulutuksen, joka vastasi niihin kysymyksiin, joita itselläni oli ollut nettisivupalveluiden myymisestä. Päätin, että pitäisin kosmetologin työt uuden työni rinnalla, niin kauan kuin olisi tarpeen, ja aloin tarjota nettisivujen toteutusta asiakkaille vuoden 2019 lopulla.

Nettisivut ovat kasvaneet isommaksi osaksi yritystoimintaani vähitellen ja olen samalla vähentänyt töitäni kosmetologina. Pidän työssäni erityisesti luovuudesta ja teknisten ongelmien ratkaisemisesta.

Keväällä 2022 yritykseni täytti 9 vuotta. Yrittäjyyteen mahtuu aina niin nousuja kuin laskujakin, mutta en haluaisi enää palata palkkatyöhön. Nautin yrittäjyydessä erityisesti mahdollisuudesta määrätä itse omasta työstäni ja aikatauluistani. Toki ongelmatilanteissa ei voi tehdä muuta kuin katsoa peiliin ja miettiä, mikä meni vikaan.

Koska työskentelen nettisivujen parissa kotitoimistolta käsin, olen joutunut opettelemaan myös työ- ja vapaa-ajan erottamista toisistaan. Kun oma työ on innostavaa, voi olla vaikea laittaa sitä sivuun ja toisaalta hiljaisina hetkinä alkaa helposti miettiä, olisiko kuitenkin jotain, mitä pitäisi tehdä.

Olenkin pyrkinyt rakentamaan yritystoimintaani enemmän siihen suuntaan, että saan lisää vapaa-aikaa, josta voin nauttia rauhassa. Nettisivut Päivässä™ -palveluni perustuu siihen, että varaan kalenteristani tietyt päivät asiakastyön toteuttamiseen. Tämä auttaa selkeyttämään omaa kalenteriani ja olen yrittänyt tehdä myös kaikesta oheistyöstä, kuten oman markkinoinnin hoitamisesta, mahdollisimman selkeää, jotta se ei vie päivittäin paljoa aikaa. Vapaa-ajan pyrin pyhittämään harrastuksille, kuten lukemiselle ja neulomiselle, lenkkeilylle sekä lähisuvulle ja ystäville.

Miia Kuisma