Taikas berättelse: Från bibliotekarie till pionjär inom AI-konst

I en värld där många vill ha ett bekant och tryggt arbetsliv är min karriärberättelse inte den vanligaste. Det är en berättelse om att hitta sig själv, följa en kallelse, även om andra inte tror på det och modigt kasta sig in i något nytt. Jag beslöt mig slutligen för att via flera omvägar göra det som jag drömde om redan som barn: konst. De verktyg och metoder som jag nu använder är visserligen sådana som jag inte ens hade kunnat föreställa mig som barn.

Jag är utbildad medianom. Min karriärväg har gått genom en liten reklambyrå, en stor planeringsbyrå och biblioteksvärlden. Resan har dock inte varit så rak och enkel.

Efter kontorsarbetet blev jag allvarligt sjuk och blev tvungen att leva på rehabiliteringsstöd i flera år. Det var en utmanande tid då jag ärligt talat bara tänkte på att ge upp och ansöka om sjukpension. Jag blev dock beviljad yrkesinriktad rehabilitering inom biblioteksbranschen och bestämde mig för att ännu försöka komma tillbaka till arbetslivet. Jag tänkte att jag överväger alla mina alternativ innan jag måste lämna arbetslivet helt och hållet. Sjukdomen påverkade då starkt mitt tänkande och förvrängde det. Men någon del av mig fick mig att försöka en gång till. Jag har alltid varit väldigt envis och målmedveten – om jag bestämmer mig för att göra något, ger jag inte upp.

Sedan kom coronan, och biblioteken, liksom samhället i övrigt, vändes upp och ner. Biblioteksarbetet förvandlades från ett rehabiliterande arbete till en oförutsägbar och belastande arbetsmiljö där man dagligen måste reagera på överraskande situationer och ändringar i reglerna. Ur kriser kommer dock ofta något nytt och överraskande. Min dåvarande terapeut uppmuntrade mig till konstnärskap. Det är faktiskt den första personen i mitt liv som verkligen har trott på att jag kan lyckas som konstnär.

Därifrån föddes tanken att grunda ett eget företag. Jag hade alltid drömt om företagande, men precis som med konstnärskapet hade jag låtit andra definiera mig redan i barndomen och ungdomen. Jag kan ju inte bli företagare. Jag är tyst, blyg, obetydlig, dålig. Som för så många andra, upprepade man från flera håll för mig att konstnär inte är ett riktigt yrke, man kan inte nå framgång som konstnär. Skaffa hellre ett riktigt jobb.

Jag förstod att detta bara var föreställningar som jag tidigare hade tagit till mig och gjort till en del av mig själv. Jag grundade ett företag och tänkte att jag inte har något att förlora, nu försöker jag!

Jag bestämde mig för att ägna mig helt åt artificiell intelligens

Jag arbetade länge som företagare med grundläggande uppgifter inom grafisk planering – företagsprofiler, print, digitalisering, webbplatser och illustrationer. Julen 2022 började kundernas budgetar frysa på grund av det allt sämre ekonomiska läget. Jag stod igen inför ett val: antingen skulle jag försöka sälja min tidigare kompetens mer intensivt och försöka skaffa nya kunder eller börja lära mig modeller för artificiell intelligens som jag precis hade stött på online. Då hade få i Finland ens bekantat sig med ämnet, men ännu färre trodde på min tajming. Många gånger fick jag höra: "Du är för tidigt ute". Det hindrade mig inte längre. Jag hade redan bestämt mig.

Jag har alltid också varit intresserad av och skicklig på IT. Jag var bland de första – om inte till och med den första i hela Finland – som vågade kombinera konstnärligt uttryck och teknologi. Jag bestämde mig för att ägna mig helt åt artificiell intelligens. Jag utarbetade en egen studieplan och började systematiskt studera modeller och tekniker för artificiell intelligens. Dagarna blev lätt tolv timmar långa. Jag sögs in i den artificiella intelligensens värld. Jag lärde mig att kombinera artificiell intelligens, det digitala målningsverktyget Krita, Wacoms ritbord och Photoshop för att skapa digital konst. Jag kallade min teknik AI-konst.

Här är jag, en av Finlands AI-pionjärer och ja, en konstnär. Jag har förverkligat min barndoms dröm genom ihärdigt arbete, uthållighet och tro på mig själv.

Karriärberättelsen behöver inte vara linjär och uppåtgående

De här är mina viktigaste tips för arbetslivet.

  • Börja med att utveckla din självkännedom. Den är en hörnsten i livet på vilken du kan bygga upp din kompetens och en betydelsefull karriär. Gör inte jobbet till din identitet, det är ingen hållbar lösning.
  • Lyssna inte på högljudda kritiker och tvivlare. Tacka dem för deras synpunkter och fortsätt målmedvetet med din egen grej. Om du vill satsa på att bli en framgångsrik konstnär måste du kunna se en framtid som ingen annan än du nödvändigtvis ännu ser.
  • Saker som känns omöjliga verkar omöjliga endast tills du genomför dem i praktiken.

På fritiden ägnar jag mig åt World of Warcraft och Minecraft och spelar badminton. Jag gillar också brädspel och Tabletop Simulator. Jag är alltså en riktig nörd i det civila!

Numera tar jag hand om mitt välbefinnande och min psykiska hälsa genom att lyssna på mig själv och min egen ork samt genom att skriva dagbok där jag behandlar och reflekterar över dagens händelser. Självrannsakan och ökad självkännedom är fortfarande mycket viktigt för mig. För mig är utveckling och förändring en naturlig del av livet.

Min karriärberättelse är en berättelse om fördomsfrihet, att klara sig mot alla odds, att modigt följa sina konstnärsdrömmar och att hitta sig själv. Karriärberättelsen behöver inte vara linjär och uppåtgående, eftersom ett slingrande äventyr med motgångar längs vägen blir en mycket mer spännande historia!

Taika Jalohaikara
Finlands första AI-konstnär