Taikan tarina: Kirjastovirkailijasta Älytaiteen pioneeriksi

Uratarina

Maailmassa, jossa moni haluaa tuttua ja turvallista työelämää, minun uratarinani ei ole sieltä tavallisimmasta päästä. Se on tarina itsensä löytämisestä, kutsumuksen seuraamisesta, vaikka muut eivät siihen uskoisikaan sekä rohkeasti uuteen heittäytymisestä. Päädyin useamman mutkan kautta tekemään lopulta sitä, mistä jo lapsena unelmoin: taidetta. Tällä hetkellä käyttämäni työkalut ja menetelmät tosin ovat sellaisia, joita en olisi osannut lapsena edes kuvitellakaan.

Koulutukseltani olen medianomi. Urapolkuni on kulkenut pienen mainostoimiston, ison suunnittelutoimiston sekä kirjastomaailman läpi. Matka ei kuitenkaan ole ollut näin suoraviivainen ja simppeli.

Toimistohommien jälkeen sairastuin vakavasti ja jouduin jäämään useamman vuoden kuntoutustukijaksolle. Se oli haastavaa aikaa, jolloin rehellisesti sanottuna kävi mielessä vain luovuttaa ja hakea sairauseläkettä. Pääsin kuitenkin ammatilliseen kuntoutukseen kirjastoalalle ja päätin yrittää päästä vielä takaisin työelämään. Ajattelin, että katsotaanpa kaikki kortit ennen kuin joutuu jäämään kokonaan pois työelämästä. Sairaus vaikutti tuolloin ajatteluuni vahvasti ja vääristävästi. Jokin osa minussa sai kuitenkin yrittämään vielä kerran. Olen aina ollut aikamoinen jääräpää ja päämäärätietoinen – jos jotain kohti päätän lähteä, en luovuta.

Sitten iski korona, ja kirjastot, kuten yhteiskunta muutenkin, menivät sekaisin. Kirjastotyö muuttui kuntouttavasta työstä arvaamattomaksi ja kuormittavaksi työympäristöksi, jossa oli reagoitava yllättäviin tilanteisiin ja sääntömuutoksiin päivittäin. Kriiseistä syntyy kuitenkin usein jotain uutta ja yllättävää. Silloinen terapeuttini kannusti minua taiteilijuuteen. Hän on itse asiassa elämäni ensimmäinen ihminen, joka on aidosti uskonut siihen, että voin menestyä taiteilijana.

Siitä tuli ajatus perustaa oma yritys. Minulla oli aina ollut toive yrittäjyydestä, mutta kuten taiteilijuudenkin kanssa, olin antanut muiden määritellä minut jo lapsuudessa ja nuoruudessa. Eihän minusta ole yrittäjäksi. Olenhan hiljainen, ujo, mitätön, huono. Kuten niin monelle muullekin, minullekin toisteltiin usealta suunnalta, että eihän taiteilija ole oikea ammatti, ei sillä voi menestyä. Hanki mieluummin jokin oikea työ.

Ymmärsin, että nämä olivat vain uskomuksia, jotka olin aiemmin sisäistänyt osaksi itseäni. Perustin yrityksen ja ajattelin, ettei minulla ole mitään menetettävää, joten yritetään!

Päätin omistautua täysin tekoälylle

Tein pitkään perushommia graafisen suunnittelun parissa yrittäjänä – yritysilmeitä, printtiä, digiä, nettisivuja ja kuvituksia. Jouluna 2022 asiakkaiden budjetit alkoivat jäätyä alati heikentyvän taloustilanteen vuoksi. Olin jälleen tienristeyksessä: joko yrittäisin myydä entistä osaamistani entistä intensiivisemmin ja pyrkiä hankkimaan uusia asiakkaita tai lähtisin opettelemaan tekoälymalleja, joihin olin juuri törmännyt netissä. Harva oli siinä vaiheessa Suomessa edes tutustunut koko aiheeseen, mutta vielä harvempi uskoi ajoitukseeni. Sain kuulla hyvin monta kertaa lauseen: “Olet liian ajoissa”. Se ei minua enää estänyt. Olin jo päättänyt.

Olen aina ollut taitava myös IT-hommissa oman harrastuneisuuteni myötä. Uskalsin lähteä yhdistämään taiteellisen ilmaisun ja teknologian ensimmäisten joukossa – ellen jopa ensimmäisenä koko Suomessa. Päätin omistautua täysin tekoälylle. Laadin itselleni opintosuunnitelman ja aloin opiskella järjestelmällisesti tekoälymalleja ja tekniikoita. Päivät venyivät helposti 12-tuntisiksi. Tekoälyn maailma imaisi mukaansa. Opettelin yhdistämään tekoälyn, Krita-digimaalausohjelman, Wacomin piirtopöydän ja Photoshopin luodakseni digitaalista taidetta. Nimesin tekniikkani Älytaiteeksi.

Tässä ollaan, yhtenä Suomen tekoälypioneereista ja kyllä, taiteilijana. Lapsuuden haave on toteutunut sitkeällä työllä, periksiantamattomuudella ja itseensä uskomisella.

Uratarinan ei tarvitse olla nousujohteinen tasainen tie

Tärkeimmät vinkkini työelämään ovat nämä.

  • Aloita itsetuntemuksen kehittämisestä. Se on elämän peruskallio, jonka päälle voit rakentaa osaamisesi ja merkityksellisen työuran. Älä tee työstä identiteettiäsi, se ei ole kestävä ratkaisu.
  • Älä kuuntele huutelijoita ja epäilijöitä. Kiitä heitä näkökulmista ja jatka määrätietoisesti omaa juttuasi. Jos haluat aloittaa tien menestyneeksi taiteilijaksi, sinun pitää pystyä näkemään tulevaisuus, jota kukaan muu ei välttämättä sinun lisäksesi vielä näe.
  • Mahdottomalta tuntuvat jutut vaikuttavat mahdottomilta vain niin kauan, kunnes toteutat ne käytännössä.

Vapaa-ajallani pelaan World of Warcraftia ja Minecraftia sekä käyn pelaamassa sulista. Tykkään pelata myös lautapelejä sekä Tabletop Simulatoria. Olen siviilissä siis aikamoinen nörtti!

Pidän nykyään huolta hyvinvoinnistani ja mielenterveydestäni kuuntelemalla itseäni ja omaa jaksamistani sekä kirjoittamalla päiväkirjaa, jossa käsittelen ja reflektoin päivän tapahtumia. Itsetutkiskelu ja itsetuntemuksen lisääminen ovat minulle edelleen hyvin tärkeää työtä. Kehitys sekä muutos ovat minulle luonnollinen osa elämää.

Uratarinani on kertomus ennakkoluulottomuudesta, selviytymisestä todennäköisyyksiä vastaan, taideunelmien rohkeasta seuraamisesta sekä itsensä löytämisestä. Uratarinan ei tarvitse olla nousujohteinen tasainen tie, sillä mutkittelevasta ja vastoinkäymisiä sisältävästä seikkailusta kehkeytyy paljon jännittävämpi tarina!

Taika Jalohaikara
Suomen ensimmäinen Älytaiteilija