Webbplatsen Jobbmarknaden uppdateras måndagen den 13.5.2024 mellan klockan 17.00 och 19.00. Uppdateringsarbetet kommer att medföra ett driftavbrott, under vilket Jobbmarknaden inte är tillgänglig. Vi ber om ursäkt för de eventuella besvär som avbrottet kan medföra.

Distriktsåklagare

Intervjuer Publicerad

"Som åklagare är det min uppgift att besluta om det finns tillräckliga bevis för brottet så att jag kan väcka åtal. Jag fattar alltid beslutet utifrån förundersökningsmaterialet. Förundersökningen görs av polisen, Tullen eller Gränsbevakningsväsendet. Om det finns tillräckligt med bevis, dvs. åtalströskeln överskrids, ska åklagaren i regel väcka åtal och föra ärendet i tingsrättens rättegång."

Syyttäjä Marie Pihlström
  • Marie Pihlström
  • Distriktsåklagare vid Åklagarmyndigheten.
  • Utexaminerad som juris magister från Helsingfors universitet.
  • 13 års arbetserfarenhet inom rättsbranschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag har en tjänst som distriktsåklagare som specialiserar sig på ekonomiska brott. Hälften av de ärenden som jag behandlar är ekonomiska brott och hälften arbets-, miljö- och tjänstebrott. Som åklagare är det min uppgift att besluta om det finns tillräckliga bevis för brottet så att jag kan väcka åtal. Jag fattar alltid beslutet utifrån förundersökningsmaterialet. Förundersökningen görs av polisen, Tullen eller Gränsbevakningsväsendet. Om det finns tillräckligt med bevis, dvs. åtalströskeln överskrids, ska åklagaren i regel väcka åtal och föra ärendet i tingsrättens rättegång.

Åklagaren deltar också i förundersökningen av ärendet. I omfattande och svåra ärenden samt i fråga om vissa brottsrubriceringar fungerar åklagaren som konsult och ger juridisk handledning i utredningsskedet. Dessutom bevakar åklagaren parternas rättigheter och anser att allt som behövs blir utrett för åtalsprövning.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

I slutet av studierna gjorde jag en åklagarpraktik på en månad. Jag började bli intresserad av att man i arbetet själv får påverka att saker och ting görs på rätt sätt och att åklagaren agerar objektivt. Åklagarens uppgift är att tänka på det gemensamma bästa och inte på en enskild klients intresse. Den här tanken får arbetet att kännas meningsfullt.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

En typisk arbetsvecka omfattar två sammanträdesdagar, dvs. tingsdagar, då jag deltar i rättegångar samt tre kontorsdagar, då jag gör åtalsprövningar samt löser frågor som blir som grund till antingen beslut om åtalseftergift eller stämningsansökningar. Arbetet omfattar också mycket annat, såsom regelbundna möten med förundersökningsmyndigheterna.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag utför kontorsarbete och företräder i rättegångar. Förundersökningsmyndigheterna finns runt om i huvudstadsregionen och möten hålls till exempel i polisens lokaler och via videoförbindelse. Dessutom arbetar jag på distans.

En åklagare har ingen bestämd arbetstid, utan man måste själv se till att schemalägga arbetet. I praktiken är utgångspunkten ämbetsverkets arbetstid, eftersom vissa uppgifter, såsom deltagande i sammanträden, förutsätter närvaro under tjänstetid. Ibland förutsätter arbetsmängden arbete på kvällar och veckoslut, och ibland kan man hålla ledigt även mitt under en arbetsdag.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Åklagarens viktigaste förmåga är kritiskt tänkande. I det här arbetet måste man kunna ställa olika frågor samt utmana sig själv och förundersökningsmyndigheterna så att alla synpunkter beaktas. God motivation hjälper till att utvecklas i arbetet och med tiden lär man sig att uppträda bättre och arbeta effektivare.

Vad är det bästa med ditt yrke?

I det här arbetet får man främja det gemensamma bästa och rättvisa. Dessutom är det givande att man får arbeta med de allra bästa professionella inom yrket. Jag tycker om att få samarbeta med andra yrkespersoner inom branschen, såsom skattemyndigheten, regionförvaltningsverken som fungerar som arbetarskyddsmyndighet samt NTM-centralerna som representerar målsäganden i miljöbrott.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

I åklagaryrket måste man tåla besvikelser och att man inte alltid kan påverka allt, även om vissa saker verkar strida mot den egna rättsuppfattningen. Det är inte alltid lätt att upprätthålla en arbetsroll, eftersom även åklagaren är en person som har mänskliga känslor och tankar. Man måste öva på att ta ett lämpligt avstånd från arbetet och varje åklagare utvecklar sitt eget sätt att göra det.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli distriktsåklagare?

Man kan avancera till att bli åklagare på olika sätt och i allmänhet börjar man som biträdande åklagare. Man blir biträdande åklagare genom att göra praktik, men själv började jag på en lite annorlunda väg. I åklagarens arbete måste man sätta sig in i saker och ting grundligt, vilket förutsätter nyfikenhet. Dessutom måste man vara modig nog att ta emot utmaningar och ha förmåga att fatta beslut. I det här yrket måste man också ständigt utvecklas.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Samhället förändras hela tiden, tekniken utvecklas och sätten att umgås mellan människor blir mångsidigare. Det innebär också att sätten att begå brott förändras, så åklagarens kompetenskrav ökar.

Utvecklingen av automatisering och artificiell intelligens kommer att påverka arbetet på något sätt, men till största delen kan åklagarnas arbete inte ersättas, eftersom det kräver övervägande, helhetsbedömning och mänsklig intuition av vad som är rättvist.

Dela artikeln