Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Jurist, vicehäradshövding

Intervjuer Publicerad

"Juristyrket är ofta förknippat med en missuppfattning om att man måste ha laudaturbetyg från gymnasiet. Att studera till jurist kräver inga underverk eller bättre sittmuskler än några andra yrken. En mångsidig erfarenhet från olika branscher är viktig om man vill lyckas i arbetslivet. De bästa jurister som jag har träffat under min karriär har arbetat inom flera branscher eller till och med haft flera yrken. Att man utöver kunskaper om lagstiftningen har erfarenhet av till exempel byggnads- eller jordbruksbranschen är en betydande fördel i arbetslivet."

Juristi Silja Snäll
  • Silja Snäll
  • Jurist vid LokalTapiola.
  • Utexaminerad juris magister från Lunds universitet, avlagt magisterexamen i juridik, dvs. JM-behörighet vid Helsingfors universitet samt auskulterat till vicehäradshövding.
  • Nio års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag är jurist vid LokalTapiola i ersättningsärenden som gäller egendom, verksamhet och ansvarsskador. Tillsammans med andra teamkolleger vid LokalTapiola Palvelut Oy ansvarar jag för våra regionala bolags rådgivning och utbildning samt för utvecklingen av processer och verksamhetsmodeller. I mitt arbete ingår också att hantera många yrkesansvarsskador.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jurist är på sätt och vis mitt drömyrke från barndomen. Jag är yngsta barnet i min familj och jag tror att rättvisa är viktigare för den yngsta är vad det är för genomsnittet. Vägen till juristyrket var ändå inte spikrak, för i gymnasiet var jag inte alls intresserad av studierna. Jag tänkte snarare söka mig till motionsbranschen, men det blev ändå inte så. Jag började studera juridik först i Estland och sedan i Sverige, och efter det avlade jag JM-behörighet i Finland. Jag upplever att jag har haft mer nytta än skada av att studera utomlands. På grund av min annorlunda studiebakgrund skiljde jag mig från hundratals sökande till exempel när jag sökte till domstolspraktiken, till vilken jag också blev vald.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

För min egen veckorytm passar uttrycket "bra planering är halva jobbet". Jag börjar arbetsveckan med att titta på kalendern och planera veckans program. Till detta hör att göra upp olika uppgiftslistor eftersom vissa arbeten måste utföras inom utsatt tid. Ibland kan dagens plan ändras helt när något brådskande ärende måste behandlas.

En typisk arbetsvecka kan innebära att till exempel skriva ersättningsbeslut, ge rådgivning, utveckla försäkringsvillkor eller utarbeta bemötanden till nämnder. Förutom denna typ av arbeten bör jag kontinuerligt följa utvecklingen av lagstiftningen och ändringar i avtalsvillkoren för olika branscher.

I hurdan arbetsmiljö eller vilka arbetstider arbetar du?

Jag jobbar både på kontoret och hemma. Min arbetstid varierar ungefär mellan klockan 8 och 16 eftersom vi tillämpar flexibel arbetstid. Själv arbetar jag för närvarande 80 procent.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

I juristyrket krävs förmåga att fatta självständiga beslut och man måste kunna motivera sina egna lösningar tillräckligt bra. Detta yrke lär man sig endast genom att arbeta, så trygghet i arbetet uppstår genom erfarenhet.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med mitt yrke är att jag får utmana min hjärna varje dag och får betalt för det. Jag uppskattar också att arbete och fritid är lätta att samordna. En annan sak som är bra med juristyrket är att det finns många olika arbetsmöjligheter. Man kan till exempel arbeta som företagare, politiker, i företag, organisationer och inom den offentliga förvaltningen.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Arbetet inom denna bransch tar inte slut genom att arbeta, så en jurist måste kunna sätta gränser. Kontinuerligt hjärnarbete kan också vara belastande eftersom arbetet ibland följer med i sömnen och på fritiden. Jag upplever att meningsfulla hobbyer är till stor hjälp, för med hjälp av dem kan jag nollställa huvudet.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli en jurist?

Juristyrket är ofta förknippat med en missuppfattning om att man måste ha laudaturbetyg från gymnasiet. Att studera till jurist kräver inga underverk eller bättre sittmuskler än några andra yrken.

En mångsidig erfarenhet från olika branscher är viktig om man vill lyckas i arbetslivet. De bästa jurister som jag har träffat under min karriär har arbetat inom flera branscher eller till och med haft flera yrken. Att man utöver kunskaper om lagstiftningen har erfarenhet av till exempel byggnads- eller jordbruksbranschen är en betydande fördel i arbetslivet.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Det kommer att finnas mycket arbete även i framtiden, och kännedom om olika branscher och mångsidig erfarenhet blir allt viktigare. Det räcker inte längre att bara studera till jurist. Till exempel kännedom om ICT-sektorn är mycket efterfrågad kompetens nu och i framtiden.

Dela artikeln