Webbplatsen Jobbmarknaden uppdateras måndagen den 13.5.2024 mellan klockan 17.00 och 19.00. Uppdateringsarbetet kommer att medföra ett driftavbrott, under vilket Jobbmarknaden inte är tillgänglig. Vi ber om ursäkt för de eventuella besvär som avbrottet kan medföra.

Ergoterapeut

Intervjuer Publicerad

"Det bästa är när en klient lär sig någon färdighet eller funktion som hen har övat på länge. Även mindre framgångar och roliga stunder med klienterna gör mig glad."

Toimintaterapeutti Suvi Tervahauta
  • Suvi Tervahauta
  • Ergoterapeut vid Toimivax Oy.
  • Har avlagt ergoterapeutexamen vid Uleåborgs yrkeshögskola.
  • 10 års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar som ergoterapeut vid ett företag som erbjuder ergoterapitjänster. Mina klienter kommer till ergoterapiperioden i huvudsak med en betalningsförbindelse som beviljats av den offentliga sektorn eller ett försäkringsbolag.

Syftet med terapiperioden är att stärka klienternas funktionsförmåga i vardagen. När det gäller barn strävar man till exempel efter att stöda skolgången genom att stärka koncentrationsförmågan eller finmotoriska färdigheter. Med unga och vuxna klienter kan målet till exempel vara att stärka den egna identiteten eller arbets- eller studieförmågan. Dessutom kan man i ergoterapin öva på att hantera sociala situationer eller öva på att ta hand om sig själv och hemmet. I arbetet ingår också samarbete med föräldrar, lärare, handledare och assistenter.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag blev intresserad av yrket redan som barn när jag följde med ergoterapeutens arbete med en närstående. Jag tyckte att det var intressant hur man kunde stärka funktionsförmågan med hjälp av vardagliga saker, såsom lek, pyssel och bakning.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Jag håller största delen av terapimötena hemma hos klienterna och i skolorna. På morgnarna besöker jag kontoret för att hämta de redskap som behövs, varefter jag går till klienterna. På eftermiddagarna är jag ofta på kontoret.  Jag antecknar terapitillfällen i patientdatasystemet, planerar och kommer överens om kommande möten, håller kontakt med klienternas stödnätverk och skriver respons om tidigare terapiperioder. Därtill deltar jag i möten och utbildningsdagar.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag har en egen arbetspunkt där jag gör skriftliga arbeten och förvarar mina saker. Terapimöten hålls i klienternas hem, i daghem och i skolor. Jag arbetar mellan åtta och fyra på vardagar.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Man kan inte utöva detta yrke utan utbildning och rätten att utöva yrket som beviljats av Valvira. En ergoterapeut behöver interaktions- och organisationsfärdigheter, systematiskhet och förmåga att tåla press.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa är när en klient lär sig någon färdighet eller funktion som hen har övat på länge. Även mindre framgångar och roliga stunder med klienterna gör mig glad. Mina kollegor är mycket viktiga för mig och jag njuter av att kunna dela med mig av tips och idéer med dem. Det ökar min entusiasm för detta arbete.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Eftersom arbetet innebär att man rör sig från en plats till en annan kräver det mycket schemaläggning. Det är ibland mycket svårt att samordna klienternas och samarbetspartnernas tidtabeller. När man arbetar med människor uppstår ibland tunga situationer. Jag får hjälp med att hantera dem genom arbetshandledning.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli ergoterapeut?

Jag rekommenderar ergoterapeutyrket för dem som vill arbeta både självständigt och med människor. Dessutom kan man i detta yrke arbeta på många olika arbetsplatser. Själv tycker jag om att mitt arbete är mångsidigt och att jag kan arbeta på olika ställen. I yrket är det också möjligt att söka sig till ett polikliniskt arbete på ett sjukhus eller en hälsovårdscentral, där klienterna kommer till terapeutens mottagning.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Jag anser att framtiden är ljus för detta yrke. Med hjälp av ergoterapi kan man stärka människors funktions- och arbetsförmåga samt stöda skolgången och boendet hemma. Dessa är viktiga frågor ur såväl individens som samhällets synvinkel.

Dela artikeln