Webbplatsen Jobbmarknaden uppdateras måndagen den 13.5.2024 mellan klockan 17.00 och 19.00. Uppdateringsarbetet kommer att medföra ett driftavbrott, under vilket Jobbmarknaden inte är tillgänglig. Vi ber om ursäkt för de eventuella besvär som avbrottet kan medföra.

Konstnär

Intervjuer Publicerad

"Det bästa är när jag får erbjuda människor upplevelser av framgång i konsten och jag får hjälpa dem att hitta tillbaka till den kanske redan förlorade kreativiteten. Jag älskar också företagarens frihet att själv bestämma över min arbetstid och mina arbetssätt. Intuitivt arbete med färger är inspirerande och frigörande!"

Taiteilija Riika Nick
  • Riika Nick
  • Konstnär och arrangör av konstverkstäder i sitt eget företag Riika Nick Art.
  • Självlärd inom konstbranschen. Har dessutom avlagt socionomexamen vid yrkeshögskolan Metropolia och vid sidan av sin examen skaffat behörighet som barnträdgårdslärare.
  • Fem års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag är företagare inom konstbranschen. Jag målar färggranna abstrakta akrylmålningar, genomför beställningsverk och ordnar olika målningsverkstäder med låg tröskel för såväl privatpersoner som företag i min egen konststudio i Malm i Helsingfors, och vid behov i kundernas egna lokaler.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag hittade den konstnärliga sidan mig i januari 2019. Tills dess hade jag trott att jag inte var konstnärligt begåvad. Abstrakt och intuitiv konst kändes ändå genast helt som något för mig och vann mig över. Mina vänner började först be mig om privat undervisning för sina barn och därefter frågade de om också jag kunde ordna en vin- och målningskväll för vuxna.  Som den spontana person jag är ordnade jag den första konstverkstaden efter att jag själv målat i bara två månader. Samtidigt genomförde jag också mitt första beställningsverk. På den här vägen är jag fortfarande nästan fem år och drygt 200 självständigt organiserade verkstäder senare. Det finns gott om arbete och tavlor har också gått bra åt.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Dagarna och veckorna varierar mycket. När det inte finns någon verkstad arbetar jag hemma hela dagen eller målar på studion. De dagar jag ordnar en verkstad på kvällen arbetar jag ofta hemma medan barnen är i skolan. Efter det är jag tillsammans med dem några timmar och åker till studion cirka två timmar innan workshoppen börjar för att göra alla nödvändiga förberedelser. Under själva workshoppen koncentrerar jag mig helt på mina kunder. Efter workshoppen tar det ofta ytterligare två timmar att städa och uppdatera sociala medier.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag arbetar i huvudsak i min egen inspirerande och färggranna konststudio i Helsingfors, där jag målar och ordnar konstverkstäder. På mitt hemkontor sköter jag ändå nästan dagligen också fakturering, kommunikation, marknadsföring, sociala medier, underhåll av webbsidor och ordnande av bokföringsmaterial. Jag strävar efter att göra så mycket arbete som möjligt på vardagar när barnen är i skolan, men verkstäderna är ofta på vardagskvällar eller veckoslut. Jag håller vanligtvis två eller tre verkstäder under en vecka.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

I detta arbete krävs känslomässig intelligens och goda interaktionsfärdigheter. Betydelsen av dessa framhävs i workshoppar och andra kundmöten. Självledning, organisering av det egna arbetet, prognostisering och tidshantering är viktiga färdigheter när man är företagare. Dessutom är det nyttigt att vara ivrig att lära sig nytt och ständigt utveckla sin egen kompetens både inom konst och till exempel inom försäljning och marknadsföring.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa är när jag får erbjuda människor upplevelser av framgång i konsten och jag får hjälpa dem att hitta tillbaka till den kanske redan förlorade kreativiteten. Jag älskar också företagarens frihet att själv bestämma över min arbetstid och mina arbetssätt. Intuitivt arbete med färger är inspirerande och frigörande!

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Arbetet som ensamföretagare inom konstbranschen är mycket självständigt. I praktiken ska man sköta allt själv, om man inte har råd att lägga ut vissa delområden av arbetet på entreprenad till andra aktörer. Prissättningen och marknadsföringen av konst känns tidvis utmanande. Särskilt som självlärd konstnär är det mycket svårt att få stipendier. Det förekommer också säsongsmässiga variationer i arbetet, vilket visserligen kan upplevas som bra eller dåligt.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli konstnär?

Jag anser att både konstnärer som avlagt examen och självlärda konstnärer kan klara sig inom konstbranschen. Företagare inom konstbranschen måste ofta klara sig bra i många olika roller. Utöver att vara konstnär är du också försäljare, marknadsförare, ansvarig för sociala medier, städare, inventerare och sekreterare.

En av utmaningarna med arbetet är enligt mig att det är lättare för en konstnär att få en jämn inkomst genom att skaffa många olika inkomstkällor, till exempel genom att sälja tavlor och tryckta produkter, ordna verkstäder och utföra olika slags samarbeten. När man arbetar ensam räcker tiden inte till för allt. På sätt och vis skulle det alltså vara klokt att satsa fullt ut på ett delområde, men då är inkomsterna ofta mycket osäkrare.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Jag tror och hoppas att intresset för att göra saker med händerna bevaras även om artificiell intelligens hela tiden tar över världen mer och mer. Jag tror att de kreativa verkstäderna kommer att vara populära även i fortsättningen och att tavlorna kommer att gå åt eftersom människor behöver upplevelser och handgjord konst i sitt hem.

Bild: Sari Ayre

Dela artikeln