Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Taiteilija

Haastattelut Julkaistu

"Parasta on se, kun saan tarjota ihmisille onnistumisen kokemuksia taiteilussa ja saan auttaa heitä löytämään jälleen sen kenties jo kadotetun luovuuden sisältään. Rakastan myös yrittäjän vapautta määritellä itse omat työaikani ja -tapani. Värien kanssa intuitiivisesti työskentely on inspiroivaa ja vapauttavaa!"

Taiteilija Riika Nick
  • Riika Nick 
  • Taiteilija ja taidetyöpajojen järjestäjä omassa yrityksessään Riika Nick Artissa. 
  • Itseoppinut taidealalla. Lisäksi suorittanut sosionomin tutkinnon Metropolia-ammattikorkeakoulussa ja hankkinut tutkintonsa ohella lastentarhanopettajan pätevyyden. 
  • Työkokemusta alalta viisi vuotta. 

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.  

Toimin taidealan yrittäjänä. Maalaan värikkäitä abstrakteja akryylimaalauksia, toteutan tilausteoksia ja järjestän erilaisia matalan kynnyksen maalaustyöpajoja niin yksityishenkilöille kuin yrityksillekin omalla taidestudiollani Helsingin Malmilla ja tarvittaessa asiakkaiden omissa tiloissa.   

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?  

Löysin itsestäni taiteellisen puolen tammikuussa 2019. Siihen saakka olin kuvitellut, etten ole taiteellisesti lahjakas. Abstrakti ja intuitiivinen taiteilu tuntui kuitenkin heti täysin omalta ja vei mennessään. Ystävät alkoivat pyytää minulta ensin yksityisopetusta lapsilleen ja sen jälkeen kyselivät, voisinko järjestää myös aikuisille viiniä ja maalausta -illan. Spontaanina heittäytyjänä järjestin ensimmäisen taidetyöpajan maalattuani itse vain kaksi kuukautta. Samoihin aikoihin toteutin myös ensimmäisen tilausteokseni. Tällä tiellä olen edelleen, hieman vajaa viisi vuotta ja reilusti yli 200 itsenäisesti järjestettyä työpajaa myöhemmin. Työtä riittää, ja taulujakin on mennyt mukavasti kaupaksi.   

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.  

Päivät ja viikot vaihtelevat paljon. Silloin kun ei ole työpajaa, teen töitä kotona koko päivän tai olen studiolla maalaamassa. Niinä päivinä, kun järjestän illalla työpajan, teen usein kotona töitä sen aikaa, kun lapset ovat koulussa. Sen jälkeen olen heidän kanssaan muutaman tunnin ja lähden studiolle noin kaksi tuntia ennen työpajan alkua tekemään kaikki tarvittavat valmistelut. Itse työpajan aikana keskityn täysin asiakkaisiini. Työpajan jälkeen kuluu usein vielä kaksi tuntia siivoillessa sekä sosiaalisen median päivitysten tekemisessä.  

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?  

Työskentelen pääasiassa omalla inspiroivalla ja värikkäällä taidestudiollani Helsingissä, jossa maalaan ja järjestän taidetyöpajoja. Lähes päivittäin kuitenkin hoidan kotitoimistolla myös laskutusta, viestittelyä, markkinointia, sometusta, nettisivujen ylläpitoa ja kirjanpitomateriaalien järjestelyä. Pyrin tekemään kaikki mahdolliset työt arkipäivisin lasten ollessa koulussa, mutta työpajat ovat usein arki-iltaisin tai viikonloppuisin. Pidän yleensä viikon aikana kaksi tai kolme työpajaa.  

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?  

Tässä työssä vaaditaan tunneälyä ja hyviä vuorovaikutustaitoja, joiden merkitys korostuu työpajoissa sekä muissa asiakaskohtaamisissa. Itsensä johtaminen, oman työn organisointi, ennakointi ja ajanhallinta ovat tärkeitä taitoja yrittäjänä toimiessa. Lisäksi on hyödyllistä olla innokas oppimaan uutta ja kehittämään omaa osaamistaan jatkuvasti niin taiteen parissa kuin esimerkiksi myynnin ja markkinoinnin saralla.   

Mikä on parasta ammatissasi?  

Parasta on se, kun saan tarjota ihmisille onnistumisen kokemuksia taiteilussa ja saan auttaa heitä löytämään jälleen sen kenties jo kadotetun luovuuden sisältään. Rakastan myös yrittäjän vapautta määritellä itse omat työaikani ja -tapani. Värien kanssa intuitiivisesti työskentely on inspiroivaa ja vapauttavaa!  

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?  

Työskentely taidealan yksinyrittäjänä on hyvin itsenäistä. Käytännössä kaikki pitää hoitaa yksin, ellei ole varaa ulkoistaa joitakin työn osa-alueita muille tekijöille. Taiteen hinnoittelu ja markkinointi tuntuu ajoittain haastavalta. Apurahojen saaminen varsinkin itseoppineena taiteilijana on erittäin vaikeaa. Työssä on myös kausiluontoista vaihtelua, minkä voi toki kokea hyvänä tai huonona asiana. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee taiteilijan ammattia? 

Mielestäni taidealalla voi pärjätä niin tutkinnon hankkineet kuin itseoppineetkin taiteilijat. Taidealan yrittäjänä pitää usein toimia hyvin monenlaisissa rooleissa. Varsinaisen taiteilijana olemisen lisäksi olet myyjä, markkinoija, somevastaava, siivooja, inventoija ja sihteeri. 

Mielestäni yksi työn haasteista on se, että taiteilijan on helpompi saada tasaista tuloa hankkimalla monta eri tulonlähdettä esimerkiksi myymällä tauluja ja printtituotteita, järjestämällä työpajoja ja tekemällä erilaisia yhteistöitä. Yksin toimiessa aika ei tahdo kuitenkaan riittää kaikkeen. Tavallaan voisi siis olla järkevää panostaa täysillä yhteen osa-alueeseen, mutta silloin tulot ovat usein paljon epävarmempia. 

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden? 

Uskon ja toivon, että käsillä tekemisen innostus säilyy, vaikka tekoäly valtaa maailmaa koko ajan enemmän. Uskon luovien työpajojen olevan suosittuja jatkossakin ja taulujen menevän kaupaksi, sillä ihmiset kaipaavat elämyksiä sekä käsin tehtyä taidetta kotiinsa. 

Kuva: Sari Ayre

Jaa artikkeli