Landskapsarkitekt

Intervjuer Publicerad

"Av landskapsarkitekten krävs god rumslig gestaltningsförmåga och kunskaper i naturvetenskaper. Men det viktigaste är intresset för estetik, arkitekturteori och städernas utomhusmiljöer."

  • Rolf Autio
  • Landskapsarkitekt vid landskapsarkitektbyrån Maanlumo Oy.
  • Utexaminerad landskapsarkitekt från Aalto-universitetet.
  • Fem års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar som landskapsarkitekt i ett företag som huvudsakligen gör upp planer för utomhusutrymmen i stadsmiljöer. Objekten kan vara till exempel parker, öppna platser, gårdar och motionsplatser. Dessutom gör jag tillfällig planering för gårdar där avsikten är att bygga först om flera år. Jag deltar också i planeringstävlingar som en del av arbetsgruppen vid vårt kontor.

Min uppgift är rollen som så kallad projektarkitekt. Det innebär att jag sköter projektet som helhet. Här ingår konceptualisering, planering och administrativa ärenden. I det administrativa arbetet ingår växelverkan mellan olika planeringsarbetsgrupper, upprättande av dagordningar för mötena och upprättande av protokoll. 

Typiskt för karriären som landskapsarkitekt är att man först skaffar sig erfarenhet av ritningsarbete, varefter man övergår till att bli projektarkitekt. Projektarkitektens uppgift är också att ge anvisningar och råd om arbetet för nya landskapsarkitekter. 

Dessutom undervisar jag framtida landskapsarkitekter vid Aalto-universitetet.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag har alltid tyckt om att teckna, och därför hamnade jag på ett bildkonstgymnasium. Där deltog jag i arkitekturkurser som jag tyckte var mycket intressanta. Men jag var också intresserad av att studera naturvetenskaper. Mina tankar var samtidigt fyllda med frågor som gällde miljön, som till exempel naturförlusten. I slutet av gymnasiet blev studier i landskapsarkitektur mitt primära alternativ, eftersom jag där skulle kunna kombinera alla ovan nämnda intressen.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Hälften av min arbetsvecka går åt till att undersöka, läsa och analysera information. Dessutom tecknar jag både för hand och på dator. Jag tar också reda på terrängens former på planeringsobjektet, områdets historia och kontrollerar om det finns motsvarande internationella projekt. Ungefär en fjärdedel av min tid går till möten och interaktion med andra människor. Med mitt team håller jag mest kontakt. Tillsammans försöker vi utveckla så bra planeringslösningar som möjligt. Dessutom diskuterar vi hur projekten framskrider. Till en typisk arbetsvecka hör också presentation av idéer och fynd för beställaren eller planeringsarbetsgruppens medlemmar. Dessa kan utgöras av ingenjörer, arkitekter samt belysnings- och geoplanerare. 

Utöver kontorsarbetet gör jag terrängbesök och fältundersökningar. Ett objekt besöks 2–3 gånger under projektet och då tillbringar man vanligtvis hela dagen utomhus. 

Undervisningsarbetet är mycket annorlunda, så det är en uppfriskande motvikt till landskapsarkitektens arbete. Då får man uppträda, ha spontan växelverkan med studerandena samt utvidga sin egen kunskap när man förbereder föreläsningar.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag arbetar huvudsakligen på kontoret, men jag gör också terrängbesök runt om i Finland i olika städer och kommuner. Ibland åker jag och kollegerna till utlandet för att hämta inspiration.

Min arbetstid är flexibel. Jag är timavlönad och strävar efter att jobba cirka fem dagar i veckan. Om jag vill kan jag också arbeta på distans. 

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Av landskapsarkitekten krävs god rumslig gestaltningsförmåga och kunskaper i naturvetenskaper. Men det viktigaste är intresset för estetik, arkitekturteori och städernas utomhusmiljöer.  För att man ska kunna uppfatta till exempel riktningen på avrinningsvattnet eller kunna bedöma tidsmässiga processer, såsom utvecklingen av växtligheten eller materialens hållbarhet, är det också viktigt att förstå naturprocesserna. 

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa är när man blir klar med arbetet och ser slutresultatet i stadsmiljön. Det är också inspirerande att starta ett nytt projekt från noll. 

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Landskapsarkitekten ansvarar för sin del för naturen och respekten för den i planeringsarbetet. Då är det förargande när prislappen går först, det vill säga när man blir tvungen att pruta på materialens hållbarhet eller antalet grönområden.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli landskapsarkitekt?

Utomhusmiljöerna är viktiga för människor och i dem tar många olika saker plats, som till exempel socialt umgänge och hobbyer. Utöver hantering av naturprocesserna kan landskapsarkitekten genom sitt eget arbete påverka trivseln och funktionaliteten utomhus, samt påverka människornas vardag. Det är också möjligt att kombinera egna intressen och passioner med planeringsarbetet. För mig har ett av dessa intressen varit skateboarding, och jag har fått planera flera skateboardparker. 

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Landskapsarkitekten är framtidens yrke. Sakta mak har man börjat förstå stadsekologins betydelse och landskapsarkitekterna har många lösningar för att samordna natur och stad. Effekterna av extrema väderfenomen orsakade av klimatförändringen och ökade översvämningar m.m. kan lindras genom god planering.

Dela artikeln