Gårdsplanerare
"Som gårdsplanerare krävs kreativitet och planeringskompetens. Man måste känna till växter och olika material mycket väl. Jag anser att det krävs en utbildning för att hantera allt det här. Dessutom måste man ha goda datatekniska färdigheter, eftersom gårdsplanering numera till stor del görs med datorprogram."
- Rita Junkkarinen
- Arbetar som gårdsplanerare i sitt eget företag Pihasisustamo.
- Har avlagt grundexamen för trädgårdsmästare vid Savon ammattiopisto. Studerar som bäst som till hortonom vid Hämeen ammattikorkeakoulu.
- 20 års arbetserfarenhet inom planeringsbranschen.
Berätta kort vad du arbetar med.
Jag arbetar som gårdsplanerare. Jag gör upp gårdsplaner främst för privatkunder, men det finns även bostadsaktiebolag i min kundkrets.
Hur har du hamnat i det yrke du valt?
Jag har länge arbetat med olika planeringsuppgifter, till exempel som inredningsarkitekt. Eftersom gårds- och trädgårdsarbete alltid har varit en kär hobby för mig, bestämde jag mig för att kombinera de här två och skapa mig ett nytt yrke.
Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.
I början av min arbetsdag läser jag e-postmeddelanden, eftersom jag får många anbudsförfrågningar. Förmiddagen går åt till att svara kunder, utarbeta erbjudanden och göra alla slags pappersarbeten som hör till en företagares vardag. På dagen gör jag planeringsarbete på datorn. Jag strävar efter att göra gårdsbesök både innan anbudet ges och efter att anbudet godkänts.
Arbetsdagarna varierar beroende på årstid. På vintern gör jag mer planeringsarbete, medan våren och sommaren är en hektisk tid då jag kan göra 5–6 gårdsbesök i veckan runt om i Kuopioregionen. Då går det också mycket tid åt att köra bil.
Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?
Största delen av tiden arbetar jag vid mitt hemmakontor, medan kundbesöken sker i huvudsak på egnahemshusens gårdar. I det här yrket är man naturligtvis mycket utomhus, vilket innebär att man i arbetet exponeras för pollen och annat damm som utsöndras av växter och därför kan det här arbetet inte rekommenderas för personer med svåra allergier.
Jag kan själv påverka mina arbetstider ganska mycket, men på sommaren arbetar jag långa dagar och tillbringar kvällar och veckoslut på jobbet. Även om det är lugnare på vintern finns det gott om arbete året runt.
Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?
Som gårdsplanerare krävs kreativitet och planeringskompetens. Man måste känna till växter och olika material mycket väl. Jag anser att det krävs en utbildning för att hantera allt det här. Dessutom måste man ha goda datatekniska färdigheter, eftersom gårdsplanering numera till stor del görs med datorprogram. Att ha ett körkort är i praktiken obligatoriskt.
Vad är det bästa med ditt yrke?
Jag tycker om att vara företagare, eftersom det ger mig frihet att arbeta var och när som helst. Det är fint att förverkliga kundernas önskemål och se hur lyckliga och tacksamma de är när de får en färdig gårdsplan. För många är den egna gården en viktig plats där man återhämtar sig och kopplar av.
Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?
Det mest utmanande är stressen under sommaren och att jag som egenföretagare själv ansvarar för allt. Det går knappt att hålla någon sommarsemester, men lyckligtvis kan planeringen också göras på distans till exempel vid sommarstugan.
Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli gårdsplanerare?
Om man njuter av att arbeta kreativt och att planera samt är intresserad av växter rekommenderar jag yrket gårdsplanerare. Jag anser att det här är ett mångsidigt och intressant arbete.
Hur ser framtiden ut för ditt yrke?
Människor köper numera allt fler gårdsplaneringstjänster, så jag tror att det finns gott om arbete även i framtiden, så länge som det inte finns för många företagare som erbjuder samma tjänster inom samma område. En gårdsplanerares arbete påverkar miljön, så man kan främja den biologiska mångfalden i yrket.