Miljöexpert

Intervjuer Publicerad

"Det bästa med mitt yrke är att jag får utveckla saker som påverkar skogsmiljön och virkesanskaffningen. Jag upplever att jag har lyckats när jag har främjat frågor, kan hjälpa människor eller får beröm för mitt arbete."

Ympäristöasiantuntija Lena-Kajsa Vainonen
  • Lena-Kajsa Vainonen
  • Miljöexpert vid UPM.
  • Utexaminerad agronomie- och forstmagister från Helsingfors universitet.
  • Sex års arbetserfarenhet.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag är miljöexpert vid UPM Skog. Jag ansvarar för att koordinera såväl certifieringen av UPM Skogs ursprungskedja som skogscertifieringsgruppen. Med certifiering av skogens ursprungskedja avses de krav som ställs på ansvarsfullhet och hållbarhet i användningen av skogarna. Uppfyllandet av kraven bedöms årligen av en utomstående aktör. När virkets ursprungskedja verifieras säkerställer man att virket härstammar från certifierad skog. Skogscertifieringsgruppen består av privata skogsägare som för att minska sin egen administrativa börda har anslutit sig till det gruppcertifikat som UPM förvaltar. I mitt arbete koordinerar jag frågor som gäller skogscertifiering och försöker utveckla verksamheten i anslutning till den. Dessutom utarbetar jag anvisningar samt handleder och utbildar i skogsmiljöfrågor. 

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Naturen har alltid intresserat mig, men jag ville också studera ekonomi. Skogsekonomi är en bra kombination av dessa två, och 2013 inledde jag mina studier. Jag blev intresserad av skogsbranschen under studietiden när jag förstod att man med utbildning inom branschen kan få många olika slags arbeten. Min första arbetsplats inom skogsbranschen fick jag 2018 och sedan dess har jag velat lära mig mer om skogsmiljöfrågor. 

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Arbetsdagen inleds med en genomgång av kalendern och av e-posten. Först sköter jag akuta ärenden och därefter övergår jag till möten. Vanligen har jag några möten per dag. Resten av tiden går åt till självständigt arbete. Jag förbereder presentationer, skriver och korrigerar anvisningar samt planerar hur verksamheten kan utvecklas. 

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Mitt arbete är i huvudsak kontorsarbete. Under terrängsäsongen, dvs. sommaren, gör jag till exempel interna auditeringar i skogen, det vill säga bedömer hur kraven på certifiering uppfylls. Jag kan också arbeta på distans, vilket underlättar den egna vardagen. 

Min arbetstid är främst 8–16, men ibland måste man vara flexibel. 

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Att känna till skogsindustrins basfunktioner, som virkesanskaffning, är till fördel i arbetet. Dessutom är det bra att känna till kraven inom skogscertifieringen och skogslagen, men den här kompetensen stärks också under arbetets gång. Viktiga egenskaper i yrket är att vara lösningsfokuserad och att ha goda interaktionsfärdigheter. I skogen eller i en stor organisation sker saker och ting inte i en handvändning, så det behövs också uthållighet.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med mitt yrke är att jag får utveckla saker som påverkar skogsmiljön och virkesanskaffningen. Jag upplever att jag har lyckats när jag har främjat frågor, kan hjälpa människor eller får beröm för mitt arbete.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Mitt arbete är till största delen mångsidigt och trevligt. Frågor som gäller skogsmiljön väcker stora känslor hos människor, så ibland kan det komma negativ respons. Kritik mot en som person känns mycket tråkigt och jag önskar att responsen snarare skulle riktas till organisationen.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli miljöexpert?

Skogsbranschen ses ofta som en mycket traditionell bransch som har fokuserat på att skaffa och förädla virke. Det finns dock många olika arbetsuppgifter inom branschen och det behövs experter från olika vetenskapsområden. Till exempel kan man bli miljöexpert med olika utbildningsbakgrunder, såsom miljö- eller skogsvetenskaper eller biologi. 

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

I framtiden kommer det att behövas allt mer miljö- och ansvarskompetens inom skogsbranschen, eftersom lagstiftningen och kraven kring miljö- och ansvarskompetens ständigt ökar. Man strävar också efter att utveckla lösningar för att anpassa sig till klimatförändringen och för att upprätthålla och förbättra den biologiska mångfalden. Generellt sett ser jag skogsbranschens framtid som ljus, eftersom skogsindustrin producerar förnybara råvaror som kan ersätta till exempel fossila bränslen.  

Dela artikeln