Asiointi-osiossa voi esiintyä häiriöitä uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Asiointi-osiossa on käyttökatko vuodenvaihteessa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Ympäristöasiantuntija

Haastattelut Julkaistu

"Parasta ammatissani on se, että saan kehittää asioita, jotka vaikuttavat metsäluontoon ja puunhankintaan. Koen onnistuneeni silloin, kun olen edistänyt asioita, pystyn auttamaan ihmisiä tai saan kiitosta tekemästäni työstä."

Ympäristöasiantuntija Lena-Kajsa Vainonen
  • Lena-Kajsa Vainonen 
  • Ympäristöasiantuntijana UPM:llä. 
  • Valmistunut maatalous- ja metsätieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta. 
  • Työkokemusta kuusi vuotta. 

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.  

Toimin ympäristöasiantuntijana UPM Metsällä. Vastuullani on UPM Metsän alkuperäketjun sertifioinnin sekä metsäsertifiointiryhmän koordinointi. Metsän alkuperäketjun sertifiointi tarkoittaa metsien käytön vastuullisuudelle ja kestävyydelle asetettuja vaatimuksia, joiden täyttymistä arvioi vuosittain ulkopuolinen taho. Puun alkuperäketjun todentamisella varmistetaan, että puu on peräisin sertifioidusta metsästä. Metsäsertifiointiryhmä koostuu yksityisistä metsänomistajista, jotka ovat liittyneet UPM:n hallinnoimaan ryhmäsertifikaattiin vähentääkseen omaa hallinnollista taakkaansa. Työssäni koordinoin metsäsertifiointiin liittyviä asioita ja yritän kehittää siihen liittyvää toimintaa, teen ohjeistuksia sekä opastan ja koulutan metsäympäristöasioissa.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Luonto on aina kiinnostanut minua, mutta halusin opiskella myös taloutta. Nämä kaksi yhdistyvät metsäekonomiassa, jota päädyin opiskelemaan vuonna 2013. Innostuin metsäalasta opiskeluaikana, kun ymmärsin, että alan koulutuksella voi päästä monentyyppisiin töihin. Sain ensimmäisen työpaikkani metsäalalla vuonna 2018, ja siitä lähtien olen halunnut oppia uutta metsäympäristöasioista.  

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Työpäivä alkaa kalenterin ja sähköpostien läpikäynnillä. Akuutit asiat hoidetaan pois alta ensin, minkä jälkeen siirrytään kokouksiin, joita on yleensä muutamia päivässä. Loput ajasta käytän itsenäiseen työskentelyyn. Valmistelen esityksiä, kirjoitan ja korjaan ohjeita sekä suunnittelen, miten toimintaa voisi kehittää.  

Millaisessa työympäristössä tai työaikoina työskentelet?  

Työni on pääosin toimistotyötä. Maastokaudella eli kesällä käyn metsässä tekemässä esimerkiksi sisäisiä auditointeja eli arvioin sertifioinnin vaatimusten toteutumista. Voin tehdä myös etätöitä, mikä helpottaa omaa arkea.  

Työaikani on pääasiassa kello 8–16, mutta toisinaan tästä täytyy joustaa.  

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?  

Metsäteollisuuden perustoimintojen, kuten puunhankinnan, tuntemus auttaa työssä. Lisäksi on hyvä tietää metsäsertifioinnin ja metsälain vaatimukset, mutta näihin liittyvä osaaminen vahvistuu työn tekemisen myötä. Tärkeitä ominaisuuksia tässä ammatissa ovat ratkaisukeskeisyys ja hyvät vuorovaikutustaidot. Metsässä tai suuressa organisaatiossa asiat eivät tapahdu hetkessä, joten pitkäjänteisyyttäkin tarvitaan. 

Mikä on parasta ammatissasi?  

Parasta ammatissani on se, että saan kehittää asioita, jotka vaikuttavat metsäluontoon ja puunhankintaan. Koen onnistuneeni silloin, kun olen edistänyt asioita, pystyn auttamaan ihmisiä tai saan kiitosta tekemästäni työstä. 

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?  

Pääasiassa työni on monipuolista ja mukavaa. Metsäympäristöön liittyvät asiat herättävät suuria tunteita ihmisissä, joten toisinaan voi tulla negatiivista palautetta. Henkilöön kohdistuva kritiikki tuntuu todella ikävältä, ja toivoisin, että palaute suunnattaisiin ennemmin organisaatiolle. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee ympäristöasiantuntijan ammattia?  

Metsäala nähdään usein hyvin perinteisenä alana, joka keskittyy puun hankintaan ja jalostamiseen. Alalla on kuitenkin paljon erilaisia työtehtäviä, ja osaajia tarvitaan eri tieteenaloilta. Esimerkiksi ympäristöasiantuntijaksi voi päätyä eri koulutustaustoista, kuten ympäristö- tai metsätieteistä tai biologiasta.  

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?   

Metsäalalla tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän ympäristö- ja vastuullisuusosaamista, sillä niihin liittyvä lainsäädäntö ja vaatimukset lisääntyvät jatkuvasti. Myös ilmastonmuutokseen sopeutumiseen sekä luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen ja parantamiseen pyritään kehittämään ratkaisuja. Yleisesti ottaen näen metsäalan tulevaisuuden kirkkaana, sillä metsäteollisuus tuottaa uusiutuvaa raaka-ainetta, jolla voidaan korvata esimerkiksi fossiilisia polttoaineita.

Jaa artikkeli