Webbplatsen Jobbmarknaden uppdateras måndagen den 13.5.2024 mellan klockan 17.00 och 19.00. Uppdateringsarbetet kommer att medföra ett driftavbrott, under vilket Jobbmarknaden inte är tillgänglig. Vi ber om ursäkt för de eventuella besvär som avbrottet kan medföra.

Sakkunnig inom mjölkproduktion

Intervjuer Publicerad

"Jag tror och hoppas att uppskattningen för den finländska matproduktionen ökar ytterligare, vilket gör att både jordbruksföretagare och vi som arbetar inom rådgivningsbranschen har mycket att göra även i framtiden."

Maidontuotannon asiantuntija Sanna Minkkinen
  • Sanna Minkkinen 
  • Sakkunniga inom mjölkproduktion vid ProAgria i Mellersta Finland. 
  • Utexaminerad som agrolog från institutet för bioekonomi vid yrkeshögskolan i Jyväskylä. 
  • Åtta års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Min huvudsakliga arbetsuppgift är produktions- och utfodringsstyrning vid gårdar i anknytning till mjölkproduktion. På kundgårdarna går vi tillsammans igenom produktionsresultat, söker utvecklingsobjekt och gör upp planer för att förbättra resultaten. Vid utfodringsplaneringen hjälper jag kunden att välja rätt foder för rätt djurgrupp och att välja det kompletteringsfoder som lämpar sig bäst vid sidan av gårdens eget foder. Jag gör också upp jämförelse- och förbrukningskalkyler för foder samt utfodringsplaner för djur i olika ålders- och produktionsskeden. Dessutom gör jag odlingsplanering och ger råd om EU-stöd. 

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag valde yrket av rent intresse för jordbruk och inhemsk matproduktion. 

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Min arbetsvecka består av kundmöten, kontorsarbete och distansmöten med kunder, kollegor och samarbetspartner. 

Jag arbetar i regel vardagar mellan kl. 7 och 16. Under brådskande tider kan man bli tvungen att vara lite flexibel. Arbetsmiljön omfattar hemkontoret och ProAgrias verksamhetsställen. Hos kunderna arbetar man både i ladugården, vid åkerkanten och vid kundernas köksbord.  Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

I det här arbetet krävs intresse för jordbruk, självutveckling och att kontinuerligt lära sig nya saker. Dessutom behövs självstyrning och stresstålighet.  

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa är friheten och flexibiliteten, eftersom jag i ganska stor utsträckning själv kan planera innehållet och tidtabellerna för mina arbetsveckor. 

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Under de mest brådskande tiderna och under säsongerna kan arbetet tidvis vara hektiskt. Arbetet är också ganska självständigt och man ser inte nödvändigtvis arbetskamraterna särskilt ofta. 

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli sakkunnig inom mjölkproduktion?

Branschen behöver unga, innovativa, modiga och kompetenta aktörer. Även om arbetet är mycket självständigt får man stöd från ett nätverk av yrkeskunniga kollegor runtom i landet. 

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Jag tror och hoppas att uppskattningen för den finländska matproduktionen ökar ytterligare, vilket gör att både jordbruksföretagare och vi som arbetar inom rådgivningsbranschen har mycket att göra även i framtiden.

Dela artikeln