Webbplatsen Jobbmarknaden uppdateras måndagen den 13.5.2024 mellan klockan 17.00 och 19.00. Uppdateringsarbetet kommer att medföra ett driftavbrott, under vilket Jobbmarknaden inte är tillgänglig. Vi ber om ursäkt för de eventuella besvär som avbrottet kan medföra.

Bagare

Yrke Publicerad

Bagare är yrkespersoner inom bageriindustrin som arbetar i bagerier av olika storlek där de bakar kaffe- och matbröd samt andra bageriprodukter. I yrket måste man känna till bageriprodukter och hur de bakas samt produktionsprocessen i bageriet. Bagararbetet förutsätter färdighet att arbeta med händerna och använda maskiner. Dessutom måste man vara noggrann, se bra och ha ett känsligt lukt- och smaksinne.

Arbetsskiftet inleds vanligen på morgonnatten. I bagerierna är temperaturen ofta hög och maskinerna för oljud. Arbetet utförs stående. Lyft och bärande ingår. Mjöldammallergi kan vara ett hinder för yrket.

Lämplig utbildning för yrket är grundexamen i livsmedelsbranschen på bagerilinjen. Yrkesexamen för bagare och specialyrkesexamen för bagarmästare kan avläggas som fristående examen efter att bagaren har skaffat sig arbetserfarenhet. Man kan också utbilda sig till yrket genom läroavtalsutbildning.

Leipomot, leipomoteollisuuden tehtaat, ravintolat ja leipomotuotteiden myymälät. 

Bläddra bland jobbannonser: Bagare

Leipurin on tunnettava leipomotuotteet ja hallittava niiden valmistus. Ammatissa on hallittava koneiden ja laitteiden toiminta sekä osattava puhdistaa ne turvallisuusseikat huomioiden. Suuressa leipomossa leipurin on tunnettava elintarviketeollisuuden prosessin eri valmistusvaiheet. Sen sijaan pienessä leipomossa tarvitaan asiakaspalveluosaamista. 

Leipomotyö edellyttää kädentaitoja, tarkkuutta, huolellisuutta ja paineensietokykyä. Hygieeninen työskentelytapa on edellytys ammatissa toimiselle. Leipurin on osattava kiinnittää huomiota työnsä ergonomiaan, sillä leipomotyö on seisomatyötä, johon sisältyy toistuvia työskentelyasentoja, kantamista ja nostamista. Hyvä näkö ja herkkä haju- ja makuaisti ovat eduksi ammatissa. Työssä täytyy sopeutua aikaisiin herätyksiin. 

Ruoka-aineallergiat tai jauhopölyallergia voivat olla este ammatissa toimiselle.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon. Tutkinnossa voi suuntautua leipomoalaan, jolloin tutkintonimike on leipuri-kondiittori. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös leipomoalan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto.  

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Hygieniapassi vaaditaan, mikäli leipomossa käsitellään helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita. Poikkeuksena ovat leipomot, joissa käsiteltävät raaka-aineet tai lopputuotteet eivät ole helposti pilaantuvia elintarvikkeita, esimerkiksi leipomo, jossa valmistetaan ainoastaan taikinajuurella tehtyä ruisleipää. 

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Medianlön

2525 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken