Due to a reform, disruptions in the E-services at Job Market Finland may occur. If you are unable to handle your matter, please leave a contact request in the E-services. The E-services will be out of service at the turn of the year.  Read more

Instructions and support⁠

Leipuri

Professions Published

Leipuri on leipomotuotteiden valmistamisen ammattilainen, joka työskentelee erikokoisissa leipomoissa. Ammatissa on tunnettava leipomotuotteiden valmistustavat ja tuotantoprosessi. Leipurin ammatti edellyttää kädentaitoja, huolellisuutta sekä hyvää näkö-, haju- ja makuaistia. 

Leipomot, leipomoteollisuuden tehtaat, ravintolat ja leipomotuotteiden myymälät. 

Browse job postings: Leipuri

Leipurin on tunnettava leipomotuotteet ja hallittava niiden valmistus. Ammatissa on hallittava koneiden ja laitteiden toiminta sekä osattava puhdistaa ne turvallisuusseikat huomioiden. Suuressa leipomossa leipurin on tunnettava elintarviketeollisuuden prosessin eri valmistusvaiheet. Sen sijaan pienessä leipomossa tarvitaan asiakaspalveluosaamista. 

Leipomotyö edellyttää kädentaitoja, tarkkuutta, huolellisuutta ja paineensietokykyä. Hygieeninen työskentelytapa on edellytys ammatissa toimiselle. Leipurin on osattava kiinnittää huomiota työnsä ergonomiaan, sillä leipomotyö on seisomatyötä, johon sisältyy toistuvia työskentelyasentoja, kantamista ja nostamista. Hyvä näkö ja herkkä haju- ja makuaisti ovat eduksi ammatissa. Työssä täytyy sopeutua aikaisiin herätyksiin. 

Ruoka-aineallergiat tai jauhopölyallergia voivat olla este ammatissa toimiselle.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon. Tutkinnossa voi suuntautua leipomoalaan, jolloin tutkintonimike on leipuri-kondiittori. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös leipomoalan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto.  

Search for study options (studyinfo.fi)⁠

Hygieniapassi vaaditaan, mikäli leipomossa käsitellään helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita. Poikkeuksena ovat leipomot, joissa käsiteltävät raaka-aineet tai lopputuotteet eivät ole helposti pilaantuvia elintarvikkeita, esimerkiksi leipomo, jossa valmistetaan ainoastaan taikinajuurella tehtyä ruisleipää. 

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Median salary

2525 €/mo

The data is based on the median income, meaning the amount of salary which is the middle of the salary amounts arranged in order of magnitude.

Source: Statistics Finland's structural statistics on wages and salaries