Webbplatsen Jobbmarknaden uppdateras måndagen den 13.5.2024 mellan klockan 17.00 och 19.00. Uppdateringsarbetet kommer att medföra ett driftavbrott, under vilket Jobbmarknaden inte är tillgänglig. Vi ber om ursäkt för de eventuella besvär som avbrottet kan medföra.

Hovmästare

Yrke Publicerad

Hovmästare säljer restaurangprodukter och -tjänster i egenskap av restaurangens "försäljningschef" samt fungerar som chef för servitörerna. Till hovmästarens uppgifter för att handleda och övervaka servitörernas arbete samt att sörja för kundservice och utskänkning. Arbetsplatsen kan finnas till exempel i en hotellrestaurang, nattklubb eller restaurang på ett fartyg. Arbetet förutsätter utöver kännedom om restaurangens produkter även färdigheter i kundservice och språkfärdigheter samt samarbets- och organisationsförmåga.

Arbetet är skiftarbete och man arbetar oftast också på veckosluten. Under bråda tider kan arbetsdagarna bli långa. Buller och svag belysning kan vara påfrestande.

Arbete kräver god organisations- och samarbetsförmåga, kreativitet, försäljningskunnande och vänligt uppträdande. Till hovmästare kan man utbilda sig genom att först avlägga grundexamen inom hotell- och restaurangbranschen vid yrkesläroanstalt och efter att ha fått arbetserfarenhet avlägga specialyrkesexamen för förmän inom hotell-, restaurang- och storhushållsbranschen som fristående examen. Som hovmästare arbetar också personer som avlagt yrkeshögskoleexamen till restonom inom turism- och kosthållsbranschen.

Ravintolat, kahvilat ja hotellit.

Bläddra bland jobbannonser: Hovmästare

Vuoropäälliköltä edellytetään ravintola-alan osaamisen lisäksi hyviä yhteistyötaitoja, asiakaspalvelukokemusta, palveluhenkisyyttä ja joustavuutta. Vuoropäällikkö toimii esihenkilönä ja työnohjaajana, joten tehtävissä vaaditaan kykyä kuunnella ja viestiä selkeästi. Vuoropäällikkö on usein vastuussa asiakaskokemuksesta, joten asiakaspalautteiden käsittely ja laadunvarmistus ovat osa työnkuvaa.

Ammatissa tarvitaan myös taloudellista ajattelua, jotta ravintolan toiminta on kustannustehokasta ja kannattavaa. Vuoropäällikkö vastaa usein erilaisista tarviketilauksista, joten työssä vaaditaan tarkkuutta ja järjestelmällisyyttä. Uusien työntekijöiden kouluttaminen edellyttää taitoa opastaa ja perehdyttää. Ammatissa tulee hallita elintarvikkeisiin liittyvä terveys- turvallisuus- hygienia- ja muuta asiaankuuluvaa lainsäädäntö. Myös järjestelmäosaamista ja tietoteknisiä taitoja tarvitaan.

Vuoropäälliköltä voidaan odottaa uusia ideoita tuotteiden ja palveluiden kehittämiseksi, joten työssä tarvitaan myös luovuutta ja uskallusta. Yllättävät tilanteet vaativat ongelmanratkaisukykyä.

Ammatissa tulee hallita hygieenisen työskentelyn perusteet.

Vuoropäälliköksi edetään usein urakehityksen kautta. Lähtökohtana voi olla esimerkiksi ravintola- ja catering-alan perustutkinto, jossa voi suuntautua asiakaspalveluun. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.  Ammattitaidon kerryttyä voi suorittaa majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinnon. Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinnon restonomi (AMK). 

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Anniskelupassi on todistus siitä, että henkilöllä on riittävä tuntemus alkoholilainsäädännöstä. Tätä tarvitaan, jotta voi toimia C-luvalla toimivien anniskelupaikkojen vastaavana hoitajana (baarimikkona).

Medianlön

2695 €/m

Privata sektorn

2749 €/m

Offentliga sektorn

2409 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Yrkesområde