Hovmästare
Hovmästare säljer restaurangprodukter och -tjänster i egenskap av restaurangens "försäljningschef" samt fungerar som chef för servitörerna. Till hovmästarens uppgifter för att handleda och övervaka servitörernas arbete samt att sörja för kundservice och utskänkning. Arbetsplatsen kan finnas till exempel i en hotellrestaurang, nattklubb eller restaurang på ett fartyg. Arbetet förutsätter utöver kännedom om restaurangens produkter även färdigheter i kundservice och språkfärdigheter samt samarbets- och organisationsförmåga.
Ravintolat, kahvilat ja hotellit.
Vuoropäälliköltä edellytetään ravintola-alan osaamisen lisäksi hyviä yhteistyötaitoja, asiakaspalvelukokemusta, palveluhenkisyyttä ja joustavuutta. Vuoropäällikkö toimii esihenkilönä ja työnohjaajana, joten tehtävissä vaaditaan kykyä kuunnella ja viestiä selkeästi. Vuoropäällikkö on usein vastuussa asiakaskokemuksesta, joten asiakaspalautteiden käsittely ja laadunvarmistus ovat osa työnkuvaa.
Ammatissa tarvitaan myös taloudellista ajattelua, jotta ravintolan toiminta on kustannustehokasta ja kannattavaa. Vuoropäällikkö vastaa usein erilaisista tarviketilauksista, joten työssä vaaditaan tarkkuutta ja järjestelmällisyyttä. Uusien työntekijöiden kouluttaminen edellyttää taitoa opastaa ja perehdyttää. Ammatissa tulee hallita elintarvikkeisiin liittyvä terveys- turvallisuus- hygienia- ja muuta asiaankuuluvaa lainsäädäntö. Myös järjestelmäosaamista ja tietoteknisiä taitoja tarvitaan.
Vuoropäälliköltä voidaan odottaa uusia ideoita tuotteiden ja palveluiden kehittämiseksi, joten työssä tarvitaan myös luovuutta ja uskallusta. Yllättävät tilanteet vaativat ongelmanratkaisukykyä.
Ammatissa tulee hallita hygieenisen työskentelyn perusteet.
Vuoropäälliköksi edetään usein urakehityksen kautta. Lähtökohtana voi olla esimerkiksi ravintola- ja catering-alan perustutkinto, jossa voi suuntautua asiakaspalveluun. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Ammattitaidon kerryttyä voi suorittaa majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinnon. Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinnon restonomi (AMK).
Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.
Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)
Anniskelupassi on todistus siitä, että henkilöllä on riittävä tuntemus alkoholilainsäädännöstä. Tätä tarvitaan, jotta voi toimia C-luvalla toimivien anniskelupaikkojen vastaavana hoitajana (baarimikkona).
Medianlön
2950 €/m
Privata sektorn
3000 €/m
Offentliga sektorn
2632 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.