Webbplatsen Jobbmarknaden uppdateras måndagen den 13.5.2024 mellan klockan 17.00 och 19.00. Uppdateringsarbetet kommer att medföra ett driftavbrott, under vilket Jobbmarknaden inte är tillgänglig. Vi ber om ursäkt för de eventuella besvär som avbrottet kan medföra.

Polisen

Yrke Publicerad

Polisen skapar trygghet och ordning i samhället och ser till att vardagen är trygg och säker för alla som lever och bor i Finland.  Polisen förebygger och utreder brott samt för dem till åtalsprövning. En polis arbetar vid polisorganisationen, som lyder under Finlands inrikesministerium. Vanligen arbetar nyutexaminerade poliser med grundläggande uppgifter inom övervaknings- och larmverksamhet eller brottsbekämpning. Som polis kan du också arbeta exempelvis som kriminal- eller teknisk utredare, som jourhavande vid ledningscentralen, som arbetsskiftsplanerare eller i olika uppgifter inom tillståndsförvaltningen. Efter att du samlat på dig erfarenhet kan du söka dig till chefs- och ledningsuppgifter. Polisens mångsidiga arbetsuppgifter förutsätter omfattande kompetens från interaktionsförmåga till kunskaper om lagstiftningen.

Inom polisorganisationen arbetar poliserna vid polisinrättningar eller vid riksomfattande enheter. 

Bläddra bland jobbannonser: Polisen

Polisen behöver omdömesförmåga och förmåga att agera konsekvent. I polisarbetet är det viktigt att vara initiativrik, göra snabba observationerna, vara allmänt uppmärksam och ha ett gott minne. I det människonära arbetet behövs kundservicekompetens, förhandlings- och medlingsfärdigheter, rättvisa och mod. Ett smidigt samarbete med kollegor, kännedom om arbetsparets vanor och en tydlig arbetsfördelning är viktiga i arbetet.

I synnerhet i krissituationer är förmågan att möta människor i svåra stunder viktig.  I katastrofsituationer måste poliser kunna ge första hjälpen och lugna människor. I yrket ska man kunna agera i krävande situationer under ledningen. I specialsituationer krävs absolut disciplin och lydnad i organisationen.

Anmälningar, förhörssituationer och kommunikationsuppgifter förutsätter en klar skriftlig och muntlig uttrycksförmåga. Polisen ska kunna motivera sina anvisningar och föreskrifter. Det är viktigt att kommunicera smidigt, klart och sakligt.  I brottsutredning framhävs behovet av kreativt och logiskt tänkande, slutledningsförmåga och långsiktigt arbete.

Första hjälpen hör till polisens grundläggande färdigheter. Internationaliseringen har lett till ökade krav på språkkunskaper. Polisyrket kräver också informationstekniska färdigheter.

God fysisk kondition och uthållighet är nödvändiga förutsättningar i arbetet.  Även om det är polisens viktigaste arbetsredskap att tala, krävs ibland också maktmedel för att utföra uppgiften. Polisens hälsotillstånd ska vara gott.

Oförutsägbara situationer kräver god stresstålighet.

Du kan studera till polis vid Polisyrkeshögskolan (Polamk) genom att avlägga grundutbildningen för poliser, det vill säga polisexamen (YH). I studierna ingår cirka ett års avlönad praktik vid polisinrättningen. Grundexamen för polis ger behörighet för manskapstjänster, såsom äldre konstapel.

Efter grundutbildningen och arbetserfarenhet kan du söka dig till olika vidareutbildningar och fortbildningar. Det är exempelvis möjligt att söka sig till polisutbildningen (högre YH), varefter du kan arbeta i polisens befälsuppgifter, det vill säga exempelvis som kommissarie eller överkommissarie.

Yrkesinriktad fortbildning för poliser ordnas av Polisyrkeshögskolan.

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Polis (YH)-examen ger behörighet som äldre konstapel.

Endast finska medborgare kan utnämnas till en polistjänst. 

Bestämmelser om behörighetsvillkor för språkkunskaper finns i lagen om de språkkunskaper som krävs av offentligt anställda (424/2003, nedan språkkunskapslagen). Den kompletteras av statsrådets förordning om bedömning av kunskaper i finska och svenska inom statsförvaltningen (481/2003).  Av statsanställda, för vilka enligt föreskrivna behörighetsvillkor krävs högskoleexamen, fordras hos tvåspråkiga myndigheter utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i befolkningsmajoritetens språk inom myndighetens ämbetsdistrikt samt nöjaktiga muntliga och skriftliga kunskaper i det andra språket. En enspråkig myndighet förutsätter utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i myndighetens språk samt nöjaktig förmåga att förstå det andra språket.

Medianlön

3401 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken