Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Kerro, mitä olit tekemässä, ja asiantuntijasi on sinuun yhteydessä. Jos työnhaun käynnistäminen ei onnistu Asiointi-osion virhetilanteen vuoksi, olethan yhteydessä TE-toimistoon tai kuntakokeiluun. Jos tarvitset todistuksen työnhausta, jätä asiasta yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa.

Ohjeet ja tuki⁠

Poliisi

Ammatit Julkaistu

Poliisin tehtävä on varmistaa ihmisten ja ympäristön turvallisuus kaikissa tilanteissa ja kaikkina aikoina. Poliisi ennalta estää ja selvittää rikoksia sekä saattaa ne syyteharkintaan. Poliisi työskentelee Suomen sisäministeriön alaisessa poliisiorganisaatiossa. Vastavalmistuneet poliisit työskentelevät yleensä valvonta- ja hälytystoiminnan tai rikostorjunnan perustehtävissä. Poliisina voi työskennellä myös esimerkiksi rikos- tai teknisenä tutkijana, johtokeskuspäivystäjänä, työvuorosuunnittelijana tai lupahallinnon eri tehtävissä. Kokemuksen karttuessa poliisi voi hakeutua esihenkilö- ja johtotehtäviin. Poliisin monipuoliset työtehtävät edellyttävät laajaa osaamista vuorovaikutustaidoista lainsäädäntöön. 

Poliisi työskentelee poliisiorganisaatiossa poliisilaitoksissa tai valtakunnallisissa yksiköissä.   

Selaa avoimia työpaikkoja: Poliisi

Poliisi tarvitsee harkintakykyä ja kykyä toimia johdonmukaisesti. Oma-aloitteisuus, havaintojen nopeus, yleinen tarkkaavaisuus ja hyvä muisti ovat poliisityössä tärkeitä. Ihmisläheisessä työssä tarvitaan asiakaspalvelutaitoja, neuvottelu- ja sovittelutaitoa, oikeudenmukaisuutta sekä rohkeutta. Sujuva yhteistyö kollegojen kanssa, työparin tapojen tunteminen sekä selkeä työnjako ovat työssä tärkeitä. 

Erityisesti kriisitilanteissa taito kohdata ihmisiä vaikeina hetkinä on tärkeä.  Katastrofitilanteissa on kyettävä toimimaan ensiavun antajana ja ihmisten rauhoittajana. Ammatissa on osattava toimia vaativissa tilanteissa johdon alaisuudessa. Erityistilanteissa vaaditaan ehdotonta kurinalaisuutta ja kuuliaisuutta organisaatiossa. 

Ilmoitusten tekeminen, kuulustelutilanteet sekä tiedotustehtävät edellyttävät selkeää kirjallista ja suullista ilmaisutaitoa. Poliisin on osattava perustella antamansa ohjeet ja määräykset. Kommunikoinnissa on tärkeää sujuvuus, selkeys ja asiallisuus. Rikostutkinnassa korostuvat luovan ja loogisen ajattelun, päättelykyvyn sekä pitkäjännitteisen työskentelyn vaatimukset. 

Ensiaputaito on yksi poliisin perustaidoista. Kansainvälistyminen on lisännyt kielitaitovaatimuksia. Myös tietoteknisiä taitoja vaaditaan poliisin ammatissa. 

Hyvä fyysinen kunto ja kestävyys ovat välttämättömiä edellytyksiä työssä.  Vaikka puhuminen on poliisin tärkein työväline, toisinaan tehtävän suorittaminen vaatii myös voimakeinoja. Poliisin terveydentilan tulee olla hyvä. 

Tilanteiden ennakoimattomuus edellyttää hyvää stressinsietokykyä. 

Poliisiksi opiskellaan Poliisiammattikorkeakoulussa (Polamk) suorittamalla poliisin peruskoulutus eli poliisi (AMK)-tutkinto. Opintoihin kuuluu noin vuoden pituinen, palkallinen harjoittelu poliisilaitoksella. Poliisin perustutkinto antaa kelpoisuuden miehistövirkoihin, esimerkiksi vanhemmaksi konstaapeliksi.  

Peruskoulutuksen ja työkokemuksen jälkeen voi hakeutua erilaisiin jatko- ja täydennyskoulutuksiin. On esimerkiksi mahdollista hakeutua poliisi (ylempi AMK) -koulutukseen, jonka jälkeen voi työskennellä poliisin päällystötehtävissä eli esimerkiksi komisariona tai ylikomisariona. Ammatillista täydennyskoulutusta poliiseille järjestää Poliisiammattikorkeakoulu. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Poliisi (AMK) -tutkinto antaa kelpoisuuden vanhemmaksi konstaapeliksi. Poliisikoulutukseen hakijalta edellytetään Suomen kansalaisuutta, riittävää koulutustaustaa, sopivaa terveydentilaa, rehellisyyttä, nuhteettomuutta, luotettavuutta sekä B-luokan ajokorttia. Myös todistus uimataidosta vaaditaan. 

Kielitaitoa koskevien kelpoisuusvaatimusten asettamisesta säädetään laissa julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta (424/2003, jäljempänä kielitaitolaki). Sitä täydentää valtioneuvoston asetus suomen ja ruotsin kielen taidon osoittamisesta valtionhallinnossa (481/2003). Valtion henkilöstöltä, jolta edellytetään säädettynä kelpoisuusvaatimuksena korkeakoulututkintoa, vaaditaan kaksikielisessä viranomaisessa viranomaisen virka-alueen väestön enemmistön kielen erinomaista suullista ja kirjallista taitoa sekä toisen kielen tyydyttävää suullista ja kirjallista taitoa. Yksikielisessä viranomaisessa edellytetään viranomaisen kielen erinomaista suullista ja kirjallista taitoa sekä toisen kielen tyydyttävää ymmärtämisen taitoa. 

Mediaanipalkka

3401 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto