100 päivää starttiin -mikä muuttuu työvoimapalveluissa?

Blog

Julkiset työvoimapalvelut siirtyvät 1.1.2025 valtiolta kuntien järjestämisvastuulle. Blogissa äänessä Pohjois-Karjalan työllisyysaluejohtaja Riikka Vartiainen.

Pohjois-Karjalan työllisyysaluejohtaja Riikka Vartiainen työskentelee toimistolla.

Uudistuksen tavoitteena on edistää kuntien elinvoimaa, työllisyyttä ja työvoiman saatavuutta lisäämällä työvoimapalvelut osaksi kuntien peruspalveluita. Pohjois-Karjalassa työvoimapalvelut siirtyvät 13 kunnan muodostamalle työllisyysalueelle, jonka vastuukuntana toimii Joensuun kaupunki. Muutoksen myötä kuntiin syntyy oma työllisyyttä edistävä palvelukokonaisuus, joka yhdistää työllisyysalueen järjestämät lakisääteiset palvelut sekä kuntien omat työllisyys- ja elinvoimapalvelut lähelle asiakasta.

Kunnille muodostuu uudistuksessa uusi valtionosuustehtävä. Valtionosuuden laskentaperusteiden takia työvoimapalveluja tuotetaan jatkossa huomattavasti niukemmilla resursseilla. Rahoituksen muutos näkyy jo ensi vuonna ostopalvelujen ja palkkatuen vähenemisenä. Lisäksi palveluita tuotetaan nykyiseen verrattuna hieman pienemmällä henkilöstömäärällä.

Työllisyysalue sijoittaa henkilöstöä ja palveluja kuntiin, minkä vuoksi työnhakijan ja työnantajan asiointipaikka muuttuu TE-toimistosta oman kunnan palvelupisteeseen. Sähköiset palvelut Työmarkkinatorilla toimivat työnhaussa ja rekrytoinnissa vanhaan tapaan, ja niitä on tarkoitus kehittää entistä toimivimmiksi paikalliset tarpeet huomioiden. Digitaalisten palvelujen lisääntymisestä huolimatta työllisyysalue ja kunta tarjoavat asiakkailleen kasvokkaisia lähipalveluita aikaisempaa enemmän.

Kunta on tiiviissä yhteydessä paikalliseen toimijaverkostoon, kuten työnantajiin ja koulutustarjontaan. Käytännössä kunta voi yhdistää eri toimijoiden työllistymiseen ja rekrytointiin liittyviä palveluita samaan palvelupisteeseen. Maakunnallinen kehittämistyö palvelupisteiden muodostamiseksi on aloitettu keväällä, minkä myötä jokaisessa kunnassa on avattu työhön ja koulutukseen suuntaaville tietoa, neuvontaa ja ohjausta tarjoavat Luotsi-palvelupisteet.

Muutos on suuri. Palvelujen järjestämisvastuun mukana valtiolta siirtyy työllisyysalueelle tuhansia palvelua tarvitsevia työnhakijoita ja työnantajia, yli 150 asiantuntijaa ja reilusti hallinnollisia tehtäviä. Suuret muutokset eivät suju kitkatta. Valmisteltaessa palvelujen siirtoa kuntaympäristöön on kohdattu useita käytännön haasteita, mitä lainsäätäjä ei välttämättä ole huomioinut tai kiireinen aikataulu mahdollista ratkaisemaan. Pahimmillaan pulmat voivat vuoden vaihteessa aiheuttaa esimerkiksi viivästymisiä palveluissa.

Kokonaisuudessaan TE-siirtymän valmistelu on sujunut erinomaisessa yhteistyössä kuntien ja lukuisten kumppanien kesken huomioiden työnhakijoiden ja työnantajien tarpeita eri puolilla maakuntaa. Sadan päivän päästä Pohjois-Karjalan kunnat ovat valmiina ottamaan haltuunsa uuden elinvoimatehtävän ja siihen tarvittavat työkalut. Työvoimapalvelujen järjestämisvastuun muutoksen myötä kunnat saavat kehitettyä omaa työllisyyden edistämisen palvelukokonaisuuttaan yhä tehokkaammin asiakkaiden ja työelämän tarpeita vastaaviksi. Tulevaisuudessa muutos näyttäytyy työnhakijoiden ja työnantajien parempina palveluina lisäten koko maakunnan elinvoimaa.

Pohjois-Karjalan työllisyysaluejohtaja,
Riikka Vartiainen

Content cannot be displayed due to cookie settings. Allow 'Marketing' cookies to view content.
Työvoimapalvelut lähemmäksi asiakkaita - 100 päivää muutokseen!