Artikkeli: Yrittäjälle koko verkosto tueksi rekrytointiin
- Regional news
- News
NIHAKin Rekry+ hankkeen kautta yrittäjä saa monipuolista ja maksutonta tukea rekrytoinnissa. Autamme löytämään myös yritykselle sopivia yhteistyökumppaneita työvoiman löytämiseksi. Palveluita tarjoaa moni taho: työllisyysalueen työnantajapalvelut, oppilaitosten työelämäpalvelut (JEDU ja Centria), sekä työllisyyttä edistävät muut hankkeet tai henkilöstövuokrausyritykset. Valtaosa yrityksistä kaipaa oman rekryosaamisen kehittämistä, vaikka henkilöstöyritysten palveluita hyödynnetäänkin hyvin.

Riippumatta siitä, mihin työnantajia palvelevaan tahoon yrittäjä ottaa yhteyttä, hän saa aina tarvittaessa tuekseen myös muiden tarjoamat palvelut. Esimerkiksi kun yrittäjä ottaa yhteyttä NIHAKiin työvoimatarpeen vuoksi, hänelle kerrotaan myös muiden organisaatioiden tarjoamasta rekrytointiavusta.
Rekry+ -hankkeen työntekijät auttavat sanoittamaan ja julkaisemaan työpaikkailmoituksen, sekä tukevat tarvittaessa myös rekrytointihaastatteluissa ja hakijoiden arvioinnissa. Samaan aikaan työllisyysalueen työnantajapalvelut voivat etsiä tehtävään sopivia työnhakijoita ja koota listan potentiaalisista ehdokkaista, joihin työnantaja voi halutessaan olla yhteydessä.
Sopivien työnhakijoiden etsintää voidaan tarvittaessa tehdä myös oman työllisyysalueen ulkopuolelta. Esimerkiksi jos yrityksellä on toimipaikka Sievissä, se kuuluu Ylivieska-Kalajoki-Nivala - työllisyysalueeseen. Sievin naapurikunnat taas kuuluvat kahteen muuhun työllisyysalueeseen, ja on luontevaa hakea työntekijöitä myös näiltä alueilta.
Kokemuksia kentältä
Paras tulos työnantajien rekrytointiprosessin tukemisessa syntyy, kun eri toimijat tekevät yhteistyötä. Tässä NIHAK on ollut aloitteellinen ja edistänyt organisaatioiden yhteistyön toteutumista yrittäjän parhaaksi.
Timon Sähköpalvelu Oy (TSÄP) on kasvava sähköalan yritys, joka toimii mm. Kärsämäellä ja Vaalassa. TSÄPin toimitusjohtajalla Petri Tulpolla on kokemusta rekrytoinnista ja yhteistyöstä eri tahojen kanssa sopivan työvoiman löytämiseksi: ”Ollaan tehty kaksi rekrytointia hankkeen kautta, ja homma toimi tosi jouhevasti. Pyyntöömme reagoitiin nopeasti – NIHAKin Kristiina ja Marjo tulivat paikan päälle tapaamaan meitä melkein heti. Molempiin paikkoihin laadittiin valmiit hakuilmoitukset, joten homma oli helppo laittaa käyntiin heti, kun ajankohta oli sopiva.”
Jokainen yrityksen tekemä rekrytointiprosessi on myös mahdollisuus myös luoda työnantajamielikuvaa. Paljon on kiinni siitä, millainen työpaikkailmoitus laaditaan, miten työnhakijat kohdataan ja millä tavoin ilmoitetaan heille, jotka eivät tällä kertaa tulleet valituiksi. Hyvä lopputulos edellyttää, että yrittäjä varaa aikaa rekrytointiin – hakemustekstin suunnittelu ja niiden vastaanottaminen sekä haastattelujen järjestäminen ovat panostuksia, jotka todella kannattaa tehdä.
Tulppo kertoo, että yhteistyö NIHAKin kanssa on avannut yhteyksiä myös työllisyysalueen työnantajapalveluihin ja JEDUn työelämäpalveluihin. Työllisyysalueen asiantuntijalta yrittäjä on saanut listan ehdokkaista, jotka voisivat sopia TSÄPin avoimiin tehtäviin. JEDU:n työelämäpalveluiden kanssa puolestaan on mietitty, miten työnantajien ja oppilaitosten välistä yhteistyötä voisi kehittää.
Tulppo summaa verkoston merkitystä yrittäjälle: ”Tämä potentiaalisten ehdokkaiden listaaminen oli tosi hyvä lisä rekryyn – nopeutti prosessia ja toi uusia nimiä esiin. Tärkeintä on sujuva yhteistyö ja se, että yhteyshenkilöt ovat helposti lähestyttäviä. On iso plussa, kun asiat hoituvat mutkattomasti ja kustannustehokkaasti. Voin lämpimästi suositella rekrytointiapua kaikille, jotka etsivät tekijöitä. Palvelu toimii ja auttaa oikeasti eteenpäin!”
Mistä yrittäjä saa rekrytointitukea?
Hankkeiden maksuton tuki
Pohjois-Pohjanmaalla on meneillään useita kohtaantoa edistäviä hankkeita, jotka tarjoavat yrityksille maksutonta tukea rekrytoinnissa. NIHAKin Rekry+ hanke auttaa yrittäjiä esimerkiksi työpaikkailmoitusten laatimisessa ja julkaisussa sekä rekrytointihaastatteluissa ja hakijoiden arvioinnissa.
Oppilaitosten työnantajapalvelut
Alueen oppilaitokset tekevät yhteistyötä yritysten kanssa harjoittelijoiden, oppisopimusopiskelijoiden ja työntekijöiden löytämiseksi. Oppilaitokset (Centria ja JEDU) tarjoavat monipuolisesti täydennyskoulutusta, esimerkiksi korttikoulutuksia ja räätälöityjä henkilöstökoulutuksia.
Kunnalliset työnantajapalvelut
Työnantajille on tarjolla useita maksuttomia palveluita rekrytoinnin tueksi. Työllisyysalueiden työnantajapalvelut voivat esimerkiksi etsiä omalta alueeltaan ja myös oman alueen ulkopuolelta yritykselle profiloituja hakijoita, ja tehdä heistä yritykselle ehdokasasettelun. Työvoimaviranomaiset tarjoavat työvoimapalveluja työnantajalle tämän koti- tai toimipaikasta riippumatta.
Henkilöstövuokrausyritykset
Kaupalliset toimijat tarjoavat palveluja rekrytointiprosessin kaikkiin vaiheisiin, mikä säästää yrittäjän aikaa. Vuokratyöntekijä on työsuhteessa henkilöstövuokrausyritykseen, ei suoraan toimeksiantajayritykseen. Tämä vähentää esimerkiksi sairauspoissaolojen tai rekrytoinnin epäonnistumisen riskiä. Suorahaun (headhunting) avulla voidaan tavoittaa myös niitä osaajia, jotka eivät ole aktiivisessa työnhaussa.
- Ylivieska-Kalajoki-Nivala employment area
- Nivala