Espoo, Helsinki ja Vantaa avaavat reitin työllistymiseen eri aloille
- Regional news
- News
Espoo, Helsinki ja Vantaa yhdistävät koulutusta työssäoppimiseen ja tarjoavat tehokkaan väylän työelämään. Työssäoppimisen avulla työnhakija hankkii ajankohtaista osaamista käytännössä ja saa mahdollisuuden osoittaa kykynsä suoraan työnantajalle.

Kuva: Matti Pyykkö
Yritykset mukaan alusta alkaen
Työmarkkinatorilla palvelua on merkitty yhteishankintakoulutukseksi, ja yksi tällaisesta ohjelmasta on F.E.C. eli Further Educated with Companies. Koulutuksessa yhdistyvät työskentely yrityksessä ja asiantuntijakoulutus, ja se sopii henkilöille, joilla on korkeakoulututkinto tai muuten vahvaa osaamista. Koulutus kestää yleensä noin kuusi kuukautta. Siihen kuuluu pääasiassa käytännön työskentelyä yrityksessä (noin 80 %) ja lisäksi teoriaopetusta.
Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha toteaa, että IT-alan yritysjäsenten näkökulmasta F.E.C.-koulutukset ovat olleet erittäin toimiva tapa löytää osaavia ja motivoituneita työntekijöitä. Yritykset arvostavat sitä, että hakijat ovat jo valmiiksi sitoutuneita alaan ja saavat koulutuksen kautta ajankohtaista osaamista suoraan käytännön tarpeisiin. Moni yhteistyö alkaa koulutusjaksolla ja jatkuu työsuhteena.
Tavoitteena on, että osallistuja työllistyy koulutuksen jälkeen siihen yritykseen, jossa hän on ollut mukana. Hakijalta odotetaan sopivaa osaamista, motivaatiota kehittyä sekä hyvää suomen ja englannin kielen taitoa.
Kannattaa tutustua F.E.C.-koulutusten kuvaukseen tarkkaan, koska esimerkiksi hakijaryhmää saattaa koskea rajoituksia. Yhtenä tällaisena esimerkkinä on nyt haussa oleva F.E.C-koulutus eli
Nuoret tulevaisuuden tekijät (13.5.–5.11.2025, haku 28.4. asti) – alle 30-vuotiaille korkeakoulutetuille kestävästä liiketoiminnasta kiinnostuneille, jotka puhuvat suomea sujuvasti.
Uusi ammatti tai tutkinto koulutuksella
Jos olet alanvaihtaja tai sinulla ei vielä ole tutkintoa, ammatillinen koulutus voi olla hyvä valinta. Voit suorittaa koko tutkinnon tai osan siitä, ja koulutukseen sisältyy käytännön työssäoppimista.
Ammatilliset koulutukset suunnataan usein aloille, joilla on paljon työpaikkoja, kuten hoiva-, puhtaus-, logistiikka- ja ravintola-alalle. Moniin koulutuksiin sisältyy työpaikalla oppimista ja tarvittaessa tukea suomen kielitaidon parantamiseen. Esimerkki tällaisista koulutuksista:
Kahvila-/pikaruokatyöntekijä (koulutukset.te-palvelut.fi) (5.8.2025–6.2.2026, haku 19.5. asti) – vaatii A2.2-tason suomen kielen taidon.
Miten haet koulutukseen?
Kaikki ajankohtaiset koulutukset löytyvät Työmarkkinatori.fi-verkkosivulta Koulutukset-osiosta. Sieltä voit hakea koulutuksia koulutusnumerolla tai hakusanoilla ja tarkastella tarkempia tietoja, kuten koulutuksen sisältöä, aikataulua, osallistumisehtoja ja kohderyhmää. Koulutuksiin voi hakea koko Suomesta, täytyy kuitenkin muistaa, että työpaikalla edellytetään läsnäoloa.
-
Lue koulutuksen kuvaus huolellisesti
Ennen hakemista on tärkeää lukea koulutuksen kuvaus huolellisesti: näin varmistat, että koulutus vastaa tavoitteitasi ja että täytät sen vaatimukset, kuten koulutustaustan, kielitaidon tai työkyvyn edellytykset.
-
Kerää ja kirjaa tiedot hakemukseen etukäteen
Hyvin tehty hakemus on avain koulutukseen pääsemiseen. Kerää hakemuksen tekemiseen tarvittavat tiedot etukäteen, koska nykyisessä järjestelmässä sinun pitää täyttää ja lähettää hakemus 60 minuutin aikana.
-
Tunnistaudu vahvasti ja täytä sähköinen lomake Työmarkkinatorilla
Hae koulutukseen Työmarkkinatorilla sähköisellä lomakkeella vahvasti tunnistautuneena. Hakemus toimii esittelynäsi koulutuksen järjestäjälle ja mahdolliselle yhteistyöyritykselle – aivan kuten työnhakutilanteessa.
-
Tarkista ja lähetä hakemus ajoissa
On tärkeää täyttää kaikki hakemuksen kentät huolellisesti, kirjoittaa selkeä ja henkilökohtainen motivaatioteksti sekä tuoda esiin oma osaaminen, kiinnostuksen kohteet ja työllistymistavoitteet. Valintaprosessi on helpompaa, jos asiantuntija voi välittää hakemuksen tiedot koulutuksen järjestäjälle ja mahdolliselle työnantajalle.
"Kun arvioimme hakemuksia, katsomme ennen kaikkea, onko hakija kirjannut tiedot huolellisesti hakemukseen. Tarvitsemme tiedot koulutuksesta, työhistoriasta ja osaamisesta. Hakijan kiinnostus pitää vastata koulutuksen ja yritysten tarpeita. Hyvä hakemus kertoo selkeästi, mihin hakija tähtää, mitä hän haluaa oppia ja miksi juuri tämä koulutus auttaa häntä eteenpäin. Motivaatiolla ja hakemuksen huolellisuudella on iso merkitys – se näkyy kyllä." – sanoo Helsingin työllisyyspalveluiden työvoimakoulutusten asiantuntijana toimiva Ilona Mannelin.
Lisätietoja
- Helsinki employment area
- Helsinki