H-hetki lähestyy - työvoimapalvelut löytyvät pian kunnista
Lue Lapin TE-toimiston johtaja Tiina Keräsen kirjoitus TE24-muutoksesta
Vuoden 2025 alussa tapahtuu historiallinen uudistus - vastuu julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden järjestämisestä siirtyy kunnille ja työllisyysalueille. Samalla runsaan 60 vuoden mittainen valtion järjestämien työllisyyspalvelujen ajanjakso päättyy. Valtiolla on toki jatkossakin kokonaisvastuu työllisyydenhoidosta, mutta päätökset siitä, mitä ja miten palveluja tarjotaan työnhakijoille ja työnantajille ovat jatkossa kunnissa. Uudistuksen myötä Suomen 15 TE-toimistoa lakkautetaan ja niiden tilalle tulee 45 kuntien muodostamaa työllisyysaluetta. Vuonna 2013 toimintansa käynnistäneen Lapin TE-toimiston lakkautuessa tilalle tulevat Rovaseudun, Meri-Lapin, Tunturi-Lappi-Pellon ja Pohjois- ja Itä-Lapin työllisyysalueet ensi vuoden alussa.
Omat ajatukset palaavat tämän tästä siihen, mitä kaikkea olen runsaan kolmekymmentä vuotta kestäneen työurani aikana valtiollisen työhallinnon palveluksessa ollut todistamassa, ja missä olen ollut itsekin osallisena. Tuona aikana on koettu niin talouden nousu- kuin laskukausia ja ajan ja resurssien mukaisesti haettu ratkaisuja työnhakijoiden ja työnantajien tarpeisiin ja kohtaanto-ongelmiin. Uudistukset ovat vuosikymmenien aikana seuranneet toisiaan, ja myös Lapissa on kokeiltu ja pilotoitu. Mukaan on mahtunut niin onnistumisia kuin myös epäonnistumisia, mutta niistäkin on opittu. Asiakaslähtöisyys, asiantuntijuus ja yhdessä tekeminen ovat olleet keskeisiä arvoja.
Työvoimapalvelut ovat monipuolistuneet ja palveluja on ryhdytty digitaalisten palvelujen kehityksen myötä tuottamaan monikanavaisesti. Nyt painotetaan yhä enemmän asiakkaitten lähipalvelua. Verkostoja on rakennettu ja niissä tehdään monialaista yhteistyötä.
TE-palvelujen siirtymistä kunnallisille toimijoille on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä kuntatoimijoiden ja sidosryhmien kanssa. Yhteistyö kuntien valmistelijoiden kanssa on ollut hyvää, opittu on molemmin puolin. Kunnat arvostavat osaamista, jota TE-toimistoilta siirtyy osaavan ja ammattitaitoisen henkilöstön myötä kuntatyönantajille. TE-toimistossa uudistukseen valmistautuminen näkyy niin, että työtä on jatkettu normaalisti asiakkaita palvellen samalla kuitenkin valmistellen tulevaa. Uudistuksen valmistelun aika on ollut haastavaa, ja työtä riittää varmasti vielä vuoden vaihduttuakin. Asiakas on keskiössä myös muutoksessa.
Viime vuodet ovat olleet Lapin elinkeinoelämälle erityisen suotuisia, ja se on heijastunut myönteisesti myös työllisyyden kehitykseen. Lapin tulevat neljä työllisyysaluetta pääsevätkin tämän vuoksi käynnistämään toimintansa paremmassa tilanteessa kuin moni muu työllisyysalue Suomessa. Toki meillä on omat alueelliset erityispiirteemme ja niistä kumpuavat haasteet jatkossakin. Työvoiman saatavuus haastaa niin Lapin kuin yksittäiset työllisyysalueet. Vaikka jatkossa alueellisuus ja paikallisuus korostuvat työllisyydenhoidossa, tarvitaan myös yhteistyötä alueiden välillä. Siihenkin on luotu jo hyviä edellytyksiä niin Lapissa kuin myös erilaisten valtakunnallisten kuntaryhmien välillä.
Haluan sydämellisesti kiittää kaikkia yhteistyökumppaneitamme kuluneista vuosista! Työvoimapalvelujen kehittäminen jatkuu edelleen kuntaekosysteemeissä. Tavataan jatkossa, niin vanhoissa kuin uusissakin verkostoissa, kehittämistyön merkeissä.