Palkkatuki työntekijän palkkauskustannuksiin

News

Palkkatuki parantaa työttömän työnhakijan ammatillista osaamista ja edistää myös alentuneesti työkykyisten sekä 60 vuotta täyttäneiden pitkään työttömänä olleiden mahdollisuuksia saada työtä ja osallistua työelämään. 

Palkkatuki työntekijän palkkauskustannuksiin.

Työllisyysalue voi myöntää organisaatioille harkinnanvaraista palkkatukea työttömien työnhakijoiden palkkakustannuksiin ja korvauksena työnohjaukseen käytetystä ajasta. Palkkatuella katettavilla palkkakustannuksilla tarkoitetaan työntekijälle työajan tai urakan suorittamisen perusteella maksettavaa ennakonpidätyksen alaista palkkaa.

Palkkatuki parantaa työttömän työnhakijan ammatillista osaamista ja edistää myös alentuneesti työkykyisten sekä 60 vuotta täyttäneiden pitkään työttömänä olleiden mahdollisuuksia saada työtä ja osallistua työelämään. Tuki myönnetään ja maksetaan työnantajalle, mutta sen myöntäminen lähtee aina työttömän työnhakijan palvelutarpeesta.

Palkkatukea voidaan myöntää

  • toistaiseksi voimassa olevaan kokoaikaiseen työsuhteeseen
  • määräaikaiseen kokoaikaiseen työsuhteeseen
  • oppisopimuskoulutukseen
  • osa-aikaiseen työsuhteeseen, jos tuen myöntäjä pitää sitä tarkoituksenmukaisena ja se edistää työnhakijan mahdollisuuksia työllistyä.

Työllisyysalue arvioi, onko palkkatuki tarkoituksenmukainen keino edistää työttömän työnhakijan työllistymistä, ja päättää erikseen jokaisen tukijakson keston ja määrän. Tieto palkkatuesta on kirjattu työttömän työnhakijan työllistymissuunnitelmaan tai palkkatukikorttiin.

Palkkatukijakson pituuteen vaikuttaa esimerkiksi palkattavan henkilön työttömyyden kesto ja alentuneen työkyvyn vaikutus työsuoritukseen. Tuki myönnetään useimmiten viideksi tai kymmeneksi kuukaudeksi riippuen palkkatukea edeltävän työttömyyden kestosta, kuitenkin enintään työsuhteen keston ajaksi. 60 vuotta täyttäneen pitkäaikaistyöttömän palkkaamiseen tukea voidaan myöntää enintään 24 kuukaudeksi kerrallaan.

Työnantaja, joka palkkaa työttömän työnhakijan, voi saada taloudellista tukea palkkatukena 50 prosenttia palkkakustannuksista. Alentuneesti työkykyisen työllistämiseen voi saada tukea 70 prosenttia. Eräissä tilanteissa yhdistys, säätiö tai rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta voi saada palkkatukea 100 prosenttia palkkakustannuksista.

Tukea maksetaan enintään 1 260–2 020 euroa kuukaudessa tuen myöntöperusteesta riippuen. Työnantajana sitoudut maksamaan palkkatuetulle työntekijälle työehtosopimuksen mukaista palkkaa tai tavanomaista ja kohtuullista palkkaa, jos sovellettavaa työehtosopimusta ei ole.

Kenelle ja millä ehdoin

Voit saada palkkatukea, jos edustamasi organisaatio on

  • yritys
  • kuntayhtymä tai hyvinvointialue
  • muu yhteisö, kuten yhdistys, säätiö, rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta tai seurakunta.

Tukea ei myönnetä, jos palkka määräytyy vain työn tuloksen perusteella. Tukea ei voida myöntää työsuhteeseen, joka on alkanut ennen tuen myöntämistä, lukuun ottamatta uusia tukijaksoja, jotka alkavat heti edellisen päättymisen jälkeen. Tuki evätään, jos se vääristää kilpailua tai jos olet olennaisesti laiminlyönyt veroja tai lakisääteisiä maksuja.

Tukea ei voida myöntää organisaatiolle, joka on EU:n valtiontukien yleisessä ryhmäpoikkeusasetuksessa tarkoitettu vaikeuksissa oleva yritys tai sitä koskee Euroopan komission päätökseen perustuva maksamaton perintämääräys, jossa tuki on julistettu sääntöjen vastaiseksi tai sisämarkkinoille soveltumattomaksi.

Tukea voi saada irtisanomisista tai lomautuksista huolimatta, mikäli työsuhteessa olevien työntekijöiden määrä tuen hakemisen hetkellä on vähintään yhtä suuri kuin työtekijöiden irtisanomisen tai lomauttamisen ajankohtana. Tuki ei saa heikentää palveluksessasi olevien työntekijöiden asemaa.

Jos tuella palkattu työntekijä siirtyy liikkeenluovutuksen, yhteisön sulautumisen, jakautumisen tai yhdistymisen vuoksi toisen työnantajan palvelukseen kesken tukijakson, tuki vastaanottavalle työnantajalle voidaan myöntää siksi ajaksi, joka on jäljellä luovuttavalle työnantajalle myönnetystä palkkatukijakson kestosta. Vastaanottavan työnantajan on toimitettava palkkatukihakemus työllisyysalueelle kuukauden kuluessa tuella palkatun siirtymisestä.

Tuella palkattu henkilö voidaan siirtää toisen työnantajan (käyttäjäyrityksen) tehtäviin, mikäli työllisyysalue on antanut siihen luvan. Hakemukseen on liitettävä käyttäjäyrityksen vakuutus tuen ehtojen täyttymisestä. Siirron edellytyksenä on, että käyttäjäyritys täyttää tuen myöntämiselle asetetut vaatimukset, työtehtävät tukevat palkkatuen tavoitteita, ja käyttäjäyritys maksaa työntekijästä asianmukaisen korvauksen. Tuen määrä siirron aikana ei voi ylittää käyttäjäyritykselle myönnettävää enimmäismäärää, eikä se voi olla suurempi kuin alkuperäiselle työnantajalle myönnetty palkkatuki.

Palkkatukea ei makseta, jos

  • tukipäätöksen ehtoja ei noudateta,
  • tuen myöntämisen jälkeen selviää, että tuen myöntämisen edellytykset eivät täyty, tai
  • tukea on myönnetty virheellisesti, liikaa tai perusteettomasti.

Tuen hakeminen

Hae palkkatukea hyvissä ajoin ennen työsuhteen alkamista. Voit hakea tukea vain sähköisellä lomakkeella. Työllisyysalue tarkistaa tuen myöntämisehdot ja verotukseen liittyvät tiedot sekä pyytää tarvittaessa lisätietoja ennen päätöstä. Työsuhde voi alkaa vasta kun palkkatuki on myönnetty.

Jos haet jatkoa palkkatuelle, jätä jatkohakemus ennen tukijakson päättymistä. Työsuhteen täytyy jatkua välittömästi siitä, kun edellinen tukijakso päättyy.

Asiointipalvelussa hakemuksen voi jättää valtuutettu henkilö. Organisaation puolesta voivat asioida ilman erikseen annettua valtuutta henkilöt, joilla on asioiden hoitamiseen olemassa oleva valtuus tai rekisteritietoihin perustuva oikeus. Palkkatuessa käytettävä valtuusasia on nimeltään Palkkatuen hakeminen. Valtuutetut henkilöt hoitavat asioita organisaationsa puolesta Suomi.fi-tunnistuksen kautta. Palvelu tarkistaa henkilön asiointioikeuden kirjautumisen yhteydessä. Asiointipalveluun kirjaudutaan henkilökohtaisella pankkitunnisteella, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Valtuuden lisäksi asiointipalvelun käyttö edellyttää yhteisöasiakkailta Y-tunnusta.

Täytä hakemus ja lisää siihen tarvittavat liitteet asiointipalvelun palveluvalikon kautta. Asiointipalvelun sisäiset ohjeet helpottavat hakemuksen täyttöä. Palvelusta saapuvat ilmoitukset kertovat tietoa asiointisi eri vaiheista. Sähköisesti asioimalla voit jättää hakemuksen, vastata hakemusta koskeviin täydennyspyyntöihin, täydentää hakemustasi ja vastaanottaa asiaasi koskevat päätökset.

Neuvontaa palkkatuen hakemiseen antaa Yritys-Suomi-puhelinpalvelu.

Tuen maksatus

Hae palkkatuen maksatusta työllisyysalueelta asiointipalvelussa tukipäätöksen mukaisesti.

Hae tuen maksatusta kuukausittain kalenterikuukauden aikana päättyviltä palkanmaksukausilta. Voit jättää maksatushakemuksen kolmen kuukauden kuluessa tukijakson päättymistä. Hakemus ei vanhene kesken tukikauden.

Saat ilmoituksen palkkatuen maksatuksesta asiointipalveluun.

Yhteystiedot

maksatus.työllisyysalue@joensuu.fi