Tekeekö mielesi merelle töihin?
- News
Ville Käldström työskentelee Varsinais-Suomen TE-toimiston merivälityksessä. Mikä on Merivälitys ja keitä se palvelee?

”-Merivälitys on siinä määrin valtakunnallinen palvelu, että se palvelee kaikkia merialan työnhakijoita ympäri Suomen positioon katsomatta. Merivälityksen asiakkaina voivat olla esimerkiksi merikapteenit, perämiehet, matruusit, konepäälliköt, tarjoilijat, laivakokit ja hyttisiivoojat. Asiakkaina siis voivat olla työnhakijat, jotka hakevat laivan päälle töihin”, kertoo Ville.
”-Työnhakijana pitäisi kuitenkin olla, jotta voi päästä Merivälityksen asiakkaaksi ja saisi palvelusta eniten irti. Työttömänä oleminen ei kuitenkaan ole edellytys, vaan informaatiota laivatyöstä voidaan antaa esimerkiksi koulutuksessa tai osa-aikatyössä olevalle tai yrittäjällekin. Myöskään asuinpaikkakunnalla ei ole väliä. Useimmissa tarjolla olevissa tehtävissä vaaditaan alan koulutusta ja työkokemusta, mutta joihinkin talouspuolen tehtäviin voi olla mahdollista päästä niitä ilmankin. Tyypillinen esimerkki siitä ovat laivoilla keikkatyötä tekevät opiskelijat. Merivälityksessä myös opastetaan uusia alalle haluavia työnhakijoita ja kerrotaan alan pätevyysvaatimuksista”, hän jatkaa.
Merivälityksen työnantaja-asiakkaina ovat suomalaiset varustamot. Työnantajille etsitään sopivia ehdokkaita varustamojen tarpeiden mukaan.
-”Varustamoilta tulee melko paljon kyselyjä siitä, olisiko vapaana vaikkapa matruusia, yliperämiestä tai laivakokkia. Silloin tuotamme työnantajalle ehdokasasettelulistoja ja harjoitetaan kunnon vanhanajan työnvälitystä, jota meillä harjoitetaan paljon.”, kertoo Ville.
Laivoilla on laajasti erilaisia työtehtäviä, joihin voi työllistyä. Se juontaa juurensa siihen, millainen tausta töitä hakevalla itsellään on. Tiettyihin työtehtäviin, kuten matkustajalaivoilla työskentelevän matruusin työhön liittyen on olemassa tarkat säädökset vaadittavista pätevyyksistä. Voimassa oleva pätevyyskirja ja lisäpätevyydet ovat edellytyksenä työllistymiselle. Merivälityksestä saa tarkempaa tietoa vaadittavista pätevyyksistä ja siitä mistä niitä voi anoa.
-”Toisaalta vaikka tarjoilijan vakanssin työllistymiseen ei ole pätevyysvaatimuksia, ei edes alan koulutusta. Kuitenkin minimivaatimuksena kaikkiin positioihin on voimassa oleva merimieslääkärintodistus sekä turvatoimiasioiden peruskoulutus, jonka yleensä suoritetaan varustamoiden kautta hakuvaiheessa.”, Ville tarkentaa ja jatkaa:
”Rahtiliikenteeseen liittyen on tiukemmat säädökset ja pätevyysvaatimukset. Alan koulutus on edellytys työllistymiselle. Ehdokkaita työpaikkoihin tarjotessaan Merivälitys tarkastelee heidän taustaansa ja ehdottaa heitä työtehtäviin, joihin heillä on mahdollisuus työllistyä.”
Laivojen talouspuolella on tarjolla hyvin monenlaisia tehtäviä. Tarvitaan esimerkiksi kokkeja, tarjoilijoita, baarimikkoja, plokkareita, tiskareita, siistijöitä, neuvonnan työntekijöitä, risteilyemäntiä ja -isäntiä, juontajia, työntekijöitä spa- ja hyvinvointipalveluihin, croupiereja ja taxfree-myyjiä.
Monipuoliset työmahdollisuudet merellä kiinnostavat työnhakijoita ja myös alan palkkaus houkuttelee. Onko laivatyöhön jopa enemmän hakijoita kuin olisi tarpeen?
”Hakijoita on riittävästi ja välillä haetaan vähän summanmutikassakin. Ei olla välttämättä hahmotettu mitä laivatyö on. Työvuorot voivat olla pitkiä ja ne voivat esimerkiksi rahtiliikenteessä kestää 6 viikkoa. Matkustajalaivoilla työvuorot ovat tyypillisesti lyhyempiä ja saatetaan olla töissä viikon verran ja maissa viikon verran, mutta kesto vaihtelee paljonkin työnantajasta ja omat toiveet huomioidaan usein. Jotkut tekevät viikonlopputuurauksia ja kesätyöläisiäkin laivoilla on”, kuvailee Ville ja jatkaa:
”Työaika matkustajalaivoilla keskimäärin 10,5–12 tuntia per vuoro. Siitä syystä vastapainoksi työntekijöillä on pitkät palkalliset vapaat. Palkan määrä pitää suhteuttaa siihen, että työntekijä on paljon poissa kotoa. Kuitenkin peruspalkka on kyllä useimmiten hieman parempi, kuin mitä maissa vastaavasta työstä maksetaan ja siihen vielä lisät päälle. Etuna on myös meriverotus, joka on kevyempi kuin maissa. Myöskään rahaa ei kulu merellä oltaessa vaan majoitus ja ruoka ovat henkilöstöetuja. ”
Jos haluaisit Merivälityksen asiakkaaksi ja merelle töihin, on luontevinta lähteä liikkeelle yhteydenotosta Merivälitykseen. Merivälitys järjestää myös aika-ajoin merityöhön tähtäävää Laivalle töihin työnhakuvalmennusta, jossa mukana on myös varustamoja ja yhteistyötahoja.
Valmennukset ovat suosittuja ja kiinnostuneita on enemmän kuin voidaan ottaa mukaan.
Yhteystiedot
Ville Käldström
p. 0295 044 821
Teemu Pesonen
p. 0295 044 764
Peter Ramstén
p. 0295 044 647
Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi@te-toimisto.fi
Osoite: Itsenäisyydenaukio 2, 20800 Turku