Talouden alavireestä vähitellen valoisampiin näkymiin Pohjois-Pohjanmaalla

News

Pohjois-Pohjanmaan lähiajan näkymiä, työvoiman kohtaantoa ja osaamistarpeita on kartoitettu tänä syksynä Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksessa ja Työvoimabarometrissa.

Talouden alavire on kestänyt Pohjois-Pohjanmaalla jo pari vuotta, mutta valtaosa työnantajista on pystynyt sopeutumaan tilanteeseen kohtuullisen hyvin. Eniten heikko suhdanne on näkynyt teollisuuden ja rakentamisen aloilla ja rakentamisessa erityisesti asuntojen uudistuotannossa. Palvelualoilla tilanne on vakaampi. Vuoden 2024 aikana työttömyyden kasvu on hidastunut ja erityisesti lomautettujen määrä on laskenut alkuvuodesta. Vaikka työttömien määrän kasvu on lisännyt vapaata työvoimaa, moni työnantaja kokee edelleen rekrytointivaikeuksia. Työvoiman kysyntää ennakoidaan seuraavan vuoden aikana olevan erityisesti metalli- ja konepajateollisuuden, terveys- ja hoivapalvelujen ja sosiaalipalvelujen aloilla. 

Talouden näkymät vuodelle 2025 ovat odottavat. Pohjois-Pohjanmaan aluetalous virkoaa vähitellen ja kasvu käynnistyy pienin askelin. Suhdannenoususta tai sen ajankohdasta ei ole vielä selkeää näkymää. Korkojen lasku tukee investointien ja kulutuksen kasvua ja edistää siten talouden elpymistä. Talouden odotetaan kasvavan ensi vuoden puolella ja se lisää pienellä viiveellä myös työllisten määrää. 

Näkymiä sekä työvoima- ja osaamistarpeita alueen keskeisiltä toimialoilta

Työvoimabarometrissa arvioitiin tänä vuonna kolmea toimialaa. Toimialakohtaisissa arviointiraadeissa alueen toimiala-asiantuntijat syventyivät teknologiateollisuus ja -palvelut sekä rakennettu ympäristö -toimialojen näkymiin sekä työvoima- ja osaamistarpeisiin seuraavan vuoden aikana. Sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan näkymiä sekä työvoima- ja osaamistarpeita kartoitettiin avainhenkilöhaastatteluilla ja kyselyllä.  

Pohjois-Pohjanmaan teknologiateollisuus ja -palvelut -toimialan tulevaisuudennäkymät ovat haastavat, mutta positiivisia mahdollisuuksia on vihreän siirtymän ja digitalisaation ansiosta. Työvoimantarpeita kuitenkin edelleen on muun muassa huippuasiantuntijoiden osalta. Rakennettu ympäristö -toimialalla eletään edelleen vaikeaa laskusuhdannetta. mutta suuret hankkeet ovat osin tuoneet helpotusta. Vuodelle 2025 ennakoidaan hidasta toipumista. Sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialalla hoitohenkilöstön työvoimatilanne on hieman parantunut erityisesti Oulussa. Oulun ulkopuolella on enemmän haasteita hoivatyöntekijöiden ja asiantuntijoiden osalta. Työvoimapulan ennakoidaan jatkuvan ja pahenevan erityisesti tulevina vuosina.

Vuoden 2024 Työvoimabarometrissa on mahdollista tutustua koko Pohjois-Pohjanmaan ja alueen keskeisten toimialojen ennakoituihin osaamistarpeisiin seuraavan vuoden aikana. Pohjois-Pohjanmaan keskeisissä osaamistarpeissa painottuvat erityisesti digitaalisuuteen, vuorovaikutukseen, johtamiseen ja kestävään kehitykseen liittyvät taidot. Työvoimabarometri -sivustolle on koottu myös ammattikohtaisia osaamistarpeita, jotka pohjautuvat eri alueilta kerättyyn osaamistarvetietoon. 

Aiheesta muualla