Matservicearbetare

Yrke Publicerad

Matservicearbetare arbetar i olika storkök där de tillreder mat, bakar samt portionerar och serverar mat. Dessutom rengör de köksutrymmena och -apparaterna samt diskar kärl. Arbetet kan också omfatta försäljning och kassahantering.

Typiska arbetsplatser är kök vid läroanstalter, daghem, vårdinrättningar för åldringar och sjukhus samt personal- och arbetsplatsrestauranger. Arbetet sker såväl i köket som i matsalen och förråds- och kylutrymmen. Vanligen cirkulerar arbetsuppgifterna så att man byter arbetspunkt till exempel varje vecka. Man kan också arbeta på veckoslut.

I yrket bör man behärska sina egna arbetsuppgifter. Arbetet förutsätter färdigheter i kundservice, samarbetsförmåga och raskhet samt en tillräckligt god fysisk kondition. Arbetsgivaren skolar ofta in sina anställda i uppgiften. Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen kan också avläggas som fristående examen.

Tyypillisiä työpaikkoja ovat oppilaitosten, päiväkotien, vanhusten hoitolaitosten ja sairaaloiden keittiöt ja henkilöstö- ja työpaikkaravintolat.

Bläddra bland jobbannonser: Matservicearbetare

Työssä tarvitaan joustavuutta, sillä ruokapalvelutyöntekijä voi joutua siirtymään nopeastikin mitä erilaisimpiin tehtäviin. Asiakaspalvelutaidot ja -henkisyys ovat tarpeen. Yhteistyötaitoja tarvitaan catering- ja ravintola-alan työssä.

Työssä tarvitaan järjestelykykyä sekä ripeää otetta työhön. Työ on usein raskasta seisomatyötä, joten hyvä fyysinen terveys on tarpeen.

Allergisuus ruoka- ja puhdistusaineille on haitaksi ammatissa toimimiselle.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa ravintola- ja catering-alan perustutkinnon. Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto, ruokapalvelujen ammattitutkinto, erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto sekä majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinto. Tutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.  

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.

Medianlön

2175 €/m

Privata sektorn

2116 €/m

Offentliga sektorn

2216 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Yrkesområde