Matservicearbetare
Matservicearbetare arbetar i olika storkök där de tillreder mat, bakar samt portionerar och serverar mat. Dessutom rengör de köksutrymmena och -apparaterna samt diskar kärl. Arbetet kan också omfatta försäljning och kassahantering.
Typiska arbetsplatser är kök vid läroanstalter, daghem, vårdinrättningar för åldringar och sjukhus samt personal- och arbetsplatsrestauranger. Arbetet sker såväl i köket som i matsalen och förråds- och kylutrymmen. Vanligen cirkulerar arbetsuppgifterna så att man byter arbetspunkt till exempel varje vecka. Man kan också arbeta på veckoslut.
I yrket bör man behärska sina egna arbetsuppgifter. Arbetet förutsätter färdigheter i kundservice, samarbetsförmåga och raskhet samt en tillräckligt god fysisk kondition. Arbetsgivaren skolar ofta in sina anställda i uppgiften. Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen kan också avläggas som fristående examen.
Tyypillisiä työpaikkoja ovat oppilaitosten, päiväkotien, vanhusten hoitolaitosten ja sairaaloiden keittiöt ja henkilöstö- ja työpaikkaravintolat.
Työssä tarvitaan joustavuutta, sillä ruokapalvelutyöntekijä voi joutua siirtymään nopeastikin mitä erilaisimpiin tehtäviin. Asiakaspalvelutaidot ja -henkisyys ovat tarpeen. Yhteistyötaitoja tarvitaan catering- ja ravintola-alan työssä.
Työssä tarvitaan järjestelykykyä sekä ripeää otetta työhön. Työ on usein raskasta seisomatyötä, joten hyvä fyysinen terveys on tarpeen.
Allergisuus ruoka- ja puhdistusaineille on haitaksi ammatissa toimimiselle.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa ravintola- ja catering-alan perustutkinnon. Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto, ruokapalvelujen ammattitutkinto, erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto sekä majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinto. Tutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.
Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.
Medianlön
2175 €/m
Privata sektorn
2116 €/m
Offentliga sektorn
2216 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.