Ruokapalvelutyöntekijä
Ruokapalvelutyöntekijät työskentelevät erilaisissa suurtalouskeittiöissä. Ruokapalvelutyöntekijä osallistuu ruoanvalmistukseen, ruoan tarjoiluun, keittiön tilojen puhtaanapitoon sekä astiahuoltoon. Työntekijältä toivotaan hyvää fyysistä terveyttä sekä ripeää työotetta.
Tyypillisiä työpaikkoja ovat oppilaitosten, päiväkotien, vanhusten hoitolaitosten ja sairaaloiden keittiöt ja henkilöstö- ja työpaikkaravintolat.
Työssä tarvitaan joustavuutta, sillä ruokapalvelutyöntekijä voi joutua siirtymään nopeastikin mitä erilaisimpiin tehtäviin. Asiakaspalvelutaidot ja -henkisyys ovat tarpeen. Yhteistyötaitoja tarvitaan catering- ja ravintola-alan työssä.
Työssä tarvitaan järjestelykykyä sekä ripeää otetta työhön. Työ on usein raskasta seisomatyötä, joten hyvä fyysinen terveys on tarpeen.
Allergisuus ruoka- ja puhdistusaineille on haitaksi ammatissa toimimiselle.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa ravintola- ja catering-alan perustutkinnon. Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto, ruokapalvelujen ammattitutkinto, erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto sekä majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinto. Tutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.
Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi). Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat.
Median salary
2175 €/mo
Private sector
2116 €/mo
Public sector
2216 €/mo
The data is based on the median income, meaning the amount of salary which is the middle of the salary amounts arranged in order of magnitude.
Source: Statistics Finland's structural statistics on wages and salaries