Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen kontakta den lokala arbetskraftsmyndigheten. Ärenden som inte kunnat skötas kan rättas till i efterhand. Läs mera
 

Anvisningar och stöd⁠

Kock

Intervjuer Publicerad

"Det bästa med yrket som kock är dagarna då det råder kontrollerat kaos i köket. Kvällen bara vältrar framåt, men du håller dig på toppen av vågkammen. Så plötsligt märker du att dagen är över och du gör high-five med dina arbetskamrater. Att arbetsdagarna som bäst rullar förbi nästan obemärkt är just det som tilltalar i det här yrket".

Kokki Jukka Nieminen
  • Jukka Nieminen
  • Arbetar som kock på olika restauranger via personalserviceföretaget Keikkakokki Oy.
  • Har avlagt grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen vid Hyrian ammattiopisto och utexaminerades som kock 2016. Har tidigare avlagt yrkesexamen för snickare och arbetat inom byggbranschen samt i en fabrik som tillverkar jordkablar.
  • Fyra års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med. 

Jag är kock till yrket. Jag arbetar som kock på olika restauranger i Södra Finland via restaurangbranschens personalserviceföretag Keikkakokki. Förutom mina arbetsuppdrag på traditionella restauranger gör jag också ströjobb på mässor och olika evenemang, såsom sommarfestivaler. För närvarande jobbar jag mest med à la carte, vilket betyder att jag tillreder portioner åt kunderna enligt en meny. Till mina arbetsuppgifter hör att laga mat och sammanställa portioner.  

Hur har du hamnat i det yrke du valt? 

Jag arbetade på en fabrik och kände att dagarna gick långsamt och att det inte fanns tillräckligt med variation. Min styvmor jobbade i restaurangbranschen och utbildade sig till kock. Tack vare henne blev jag intresserad av kockyrket, men det tog mig ett par år att samla mod för att börja studera till ett nytt yrke som vuxen. I efterskott kan jag konstatera att arbetstakten blev tuffare, lönen sjönk, men dagarna går mycket snabbare och det är trevligt att gå till jobbet.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka. 

Jag arbetade på en fabrik och kände att dagarna gick långsamt och att det inte fanns tillräckligt med variation. Min styvmor jobbade i restaurangbranschen och utbildade sig till kock. Tack vare henne blev jag intresserad av kockyrket, men det tog mig ett par år att samla mod för att börja studera till ett nytt yrke som vuxen. I efterskott kan jag konstatera att arbetstakten blev tuffare, lönen sjönk, men dagarna går mycket snabbare och det är trevligt att gå till jobbet.

I hurdan arbetsmiljö eller vilka arbetstider arbetar du? 

Arbetstiderna varierar inom restaurangbranschen beroende på om du till exempel lagar lunch eller à la carte, som jag. Min arbetstid är i regel kl. 15-22.00. Det kan ofta bli senare än så.

Köket är min arbetsmiljö. Olika evenemang ger variation i arbetsmiljön, till exempel kan kocken tillreda köttportioner till kunderna över öppen eld. Arbetet är tungt på så vis att man måste stå mycket på jobbet och det blir fler än 20 000 steg per dag.

Med tanke på arbetsmiljön är det också bra att beakta att till exempel astma i viss mån kan vara ett hinder i kockyrket, eftersom man är tvungen att arbeta i köket med saker som dammande mjöl.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket? 

Det viktigaste är att göra sitt bästa hela tiden. Man måste ha yrkesstolthet i sitt eget arbete. Varje portion ska vara sådan att du själv skulle vara nöjd om du fick den framför dig. Med andra ord är attityden avgörande även i detta arbete. I kockyrket finns det obegränsade möjligheter att utveckla sig själv, eftersom det ständigt kommer nya smaker och man kan prova olika kombinationer.

Vad är det bästa med ditt yrke? 

Det bästa med yrket som kock är dagarna då det råder kontrollerat kaos i köket. Kvällen bara vältrar framåt, men du håller dig på toppen av vågkammen. Så plötsligt märker du att dagen är över och du gör high-five med dina arbetskamrater. Att arbetsdagarna som bäst rullar förbi nästan obemärkt är just det som tilltalar i det här yrket. Mässor och olika evenemang ger också trevlig omväxling. Min dröm är att den kommande våren under ett par veckor få pröva på att jobba som kock i Lappland.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande? 

I detta arbete måste man ha stresstålighet och flexibilitet. Om dagen är hektisk är det inte kundens problem om kocken inte har hunnit ta en paus under sin arbetsdag. Då måste kocken vara flexibel.  Man måste tänka att det blir fler pauser under en lugnare dag.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli en kock? 

Det lönar sig att beakta arbetstiderna. I regel arbetar kockarna när de andra är lediga. Till exempel arbetar en kock ofta under veckoslut. Har man familj och barn kan man vara tvungen att välja uppgifter enligt arbetstid. Jag råkar ofta ut för situationer där kompisarna frågar var vi ska göra i helgen, och jag frågar vad vi ska göra på onsdagen, när jag har ledigt.

Det är också bra att beakta att det här inte är en bransch där man närmar sig arbetsgivaren med en meritförteckning i handen och låter den avgöra ens öde. I praktiken går det ofta till så att du gör ett par skift för att visa vad du går för.

Jag skulle också vilja säga till dem som utbildar sig inom branschen att det lönar sig att modigt fråga efter praktikplatser på bra restauranger. Att vara för anspråkslös lönar sig inte, för goda arbetsprover är ofta avgörande även i framtiden, om praktiken lyckas.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke? 

Branschens sysselsättningsutsikter ser ljusa ut. För närvarande finns det mer arbete än det finns kockar, eftersom många bytte bransch under coronatiden. Tidigare var man tvungen att snabbt snappa åt sig turer från personaluthyrningsföretagens listor, men nu får man till och med vara lite selektiv.

Mera bilder

Yrke

Yrkesområde

Fler intervjuer

Dela artikeln