Asiointi-osiossa voi esiintyä häiriöitä uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Asiointi-osiossa on käyttökatko vuodenvaihteessa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Ravintolapäällikkö

Haastattelut Julkaistu

"Ravintolapäälliköksi ei yleensä päädytä suoraan koulun penkiltä, joten monipuolinen kokemus sekä keittiön että salin puolelta on tarpeen. Parhaiten alalla pärjää tyyppi, joka on aikaansaava ja luonteeltaan ulospäinsuuntautunut ja jolla on hyvät vuorovaikutustaidot."

Ravintolapäällikkö Heidi Lindholm
  • Heidi Lindholm
  • Ravintolapäällikkönä Antellilla.
  • Valmistunut suurtalouskokiksi Vantaan ammattiopisto Variasta ja merkonomiksi Keski-Uudenmaan koulutusyhtymä Keudasta, jossa on suorittanut myös hotelli- ja ravintola-alan esimiestutkinnon.
  • Työkokemusta alalta 25 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Toimin ravintolapäällikkönä lounas- ja henkilöstöravintolayritys Antellin palveluksessa Helsingissä. Ravintolapäällikkö vastaa ravintolan toiminnasta, henkilöstöstä ja asiakastyytyväisyydestä. Työtehtäviini kuuluu paljon hallinnollista työtä, kuten tukkutilausten sekä ruoka- ja työvuorolistojen tekemistä. Osallistun myös suorittavaan työhön aina kun mahdollista.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Pidin nuorena ruoanlaitosta, joten hakeuduin opiskelemaan kokiksi. Olen työskennellyt kokkina ja keittiömestarina, ja kouluttautunut pikkuhiljaa lisää työurani aikana. Lopulta päädyin ravintolapäälliköksi.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Aamulla ravintola laitetaan kuntoon asiakkaita varten sekä tarkistetaan, onko edustustiloihin tilattu kokoustarjoiluja. Päivän aikana suunnittelen ruokalistoja, teen tukkutilauksia, maksan laskuja ja hoidan raportointia. Lisäksi tehtävänä voi olla yövuorosuunnittelua, joka tehdään kolmen viikon välein. Työpäiviä kuvastaa hyvin se, että joutuu vähän väliä siirtymään paikasta toiseen.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen ravintolassa, kokoustiloissa ja toimistossa. Työaikani noudattavat ravintolan aukioloaikoja eli työaikani on maanantaista perjantaihin kello 7­–14.30.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Ravintolapäällikkö on ravintola-alan moniosaaja, jonka vaadittuun osaamiseen kuuluu alan lakien ja säädösten tuntemus. Esimerkiksi elintarvikkeita koskevat säädökset ja omavalvonnan periaatteet pitää hallita. Lisäksi tarvitaan toimeliaisuutta, sillä työpäivät ovat vauhdikkaita, ja eteen tulee yllättäviä tilanteita, joista täytyy selvitä kunnialla.

Mikä on parasta ammatissasi?

Sellaiset työpäivät, joina kaikki sujuu jouhevasti, ja asiakkaat ovat tyytyväisiä tarjoamaamme ruokaan.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Osaavan henkilökunnan löytäminen yllättävissä tilanteissa, kuten sairaustapauksissa. Työ on muutenkin kiireistä, ja tällaiset tilanteet vaikeuttavat arkea entisestään.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee ravintolapäällikön ammattia?

Ravintolapäälliköksi ei yleensä päädytä suoraan koulun penkiltä, joten monipuolinen kokemus sekä keittiön että salin puolelta on tarpeen. Parhaiten alalla pärjää tyyppi, joka on aikaansaava ja luonteeltaan ulospäinsuuntautunut ja jolla on hyvät vuorovaikutustaidot.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Työt eivät lopu ravintola-alalta, mutta etätyökulttuuri haastaa lounasravintoloita, sillä maanantait ja perjantait ovat muita hiljaisempia arkipäiviä. Myös ruoan hintojen nousu tuo alalle haasteita lähitulevaisuudessa.

Jaa artikkeli