Miikas berättelse: Fjärilseffekt

Varje beslut vi fattar, litet och stort, ändrar vår tidslinje i en ny riktning.

När tänkte du senast, jag önskar att jag inte hade gjort det, eller jag önskar att jag hade valt något annat? Har du också stunder när du har låtit bli att göra något som du redan planerat att göra? Då skulle du inte vara precis på det ställe du är när du läser den här artikeln.

På min sex år långa karriär som företagare har jag varit med om mycket. Ibland har jag också själv stannat upp en stund och funderat på varför jag gör detta. Nåväl, allt detta har lett mig till den punkt där jag nu skriver den här artikeln. Visst kunde det ha gått bättre. Men också mycket, mycket sämre.

Vintern 2013 stod jag i Kuopio framför posten på Kauppakatu med ett kuvert i handen. Brevet var halvvägs i brevlådan när jag funderade på om jag skulle släppa taget. Kuvertet innehöll en ansökan till fredsbevararutbildningen i Säkylä. Om jag hade låtit ansökan falla ner i brevlådan hade jag säkert kommit in, eftersom jag hade bra papper och det fanns ett stort behov av fredsbevarare då.

Om jag då hade låtit brevet falla är det åtminstone säkert att jag inte skulle vara företagare och franchise-arbetsgivare för Biketaxi Finland, Finlands enda elcykeltaxiföretag.

Under de sju gångna somrarna har man arbetat otroligt hårt för Biketaxi och i samband med arbetet även hamnat i några fallgropar. Detta hör till företagandet och alla dessa gropar har styrt mig och hela företagets verksamhet till den punkt där vi nu befinner oss.

Coronapandemin orsakade Biketaxi en stor förlust i försäljningen, från maj till början av juli 2020. Nu i efterhand betraktat var coronan en ögonöppnande händelsekedja för vår verksamhet, eftersom de utmaningar den medförde tvingade oss att göra saker på andra sätt än vad som ursprungligen var planerat. Som en följd av detta skapade vi under sensommaren ett franchisingkoncept av Biketaxi. Även tur behövdes för detta och lyckligtvis hittade vi det på vägen.

I sommar verkar vi redan i sammanlagt 14 olika sommarstäder runt om i Finland. Genom vår verksamhet gör vi städerna mer lockande, sysselsätter nästan 150 unga sommarjobbare och stöder ekologiska värden. Jag får göra ett arbete som inte känns som jobb.

Nu när jag tänker på saken, i likhet med fjärilseffekten påverkar en liten sak en större. Lyckligtvis lät jag inte det där brevet falla i brevlådan, för då skulle jag inte få skapa fler hundra arbetsplatser med storslagna Biketaxiföretagare runt om i Finland.

Vem: Miika Keihänen, 34
Företag: Företagare/ägare, Biketaxi Oy
Familj: Hustru Katariina, dotter Alisa (6 mån.), hunden Nuga
Hobbyer: Padel och ishockey
Utbildning: Barmästare, specialyrkesexamen