Miikan tarina: Perhosefekti

Uratarina

Jokainen tekemämme pieni ja suuri päätös muokkaa meidän aikajanaamme omaan uuteen suuntaansa.

Milloin viimeksi ajattelit, kunpa en olisi tehnyt noin tai olisinpa valinnut toisin? Onko sinullakin hetkiä, kun oletkin jättänyt jotain jo aikomaasi tekemättä? Silloin et olisi juuri siinä, missä ikinä tätä juttua luetkaan.

Kuuden vuoden yrittäjätaipaleella olen ollut monessa mukana. Välillä olen myös itse pysähtynyt hetkeksi ja miettinyt, miksi tämä pitikään tehdä. No, kaikki tämä on ohjannut minut tähän pisteeseen, missä nyt tätä juttua kirjoitan. Toki paremminkin olisi voinut käydä. Mutta myös todella paljon huonommin.

Seisoin talvella 2013 Kuopiossa Kauppakadun postin edessä kirjekuori kädessä. Kirje oli puoliksi postilaatikossa, kun mietin, tiputanko sen. Kirjekuoressa oli hakemus rauhanturvaajakoulutukseen Säkylään. Jos olisin tiputtanut hakemuksen, olisin varmasti päässyt sisään, sillä minulla oli hyvät paperit ja tarve rauhanturvaajille oli tuolloin kova.

Jos olisin tuolloin tiputtanut kirjeen, olisi varmaa, että en olisi ainakaan nyt tässä, Suomen ainoan sähköpolkupyörätaksiyrityksen Biketaxi Finlandin yrittäjä ja franchise-työnantajana.

Seitsemän menneen kesän aikana Biketaxin eteen on tehty todella hurja määrä töitä ja tekemisen yhteydessä ajettu muutamaan sudenkuoppaankin. Tämä kuuluu yrittämiseen ja kaikki nämä kuopat ovat ohjanneet minua sekä koko yrityksen toimintaa tähän pisteeseen, missä nyt olemme.

Koronapandemia aiheutti Biketaxille ison myynnin menetyksen toukokuusta heinäkuun alkuun vuonna 2020. Nyt jälkikäteen ajateltuna, korona oli meidän toiminnallemme silmiä avaava tapahtumaketju, sillä sen tuomat haasteet pakottivat tekemään asioita eri tavalla, mitä oli alun perin suunniteltu. Sen seurauksena saimme loppukesän aikana luotua Biketaxista franchising-konseptin. Tuuriakin tähän tarvittiin ja sitä oli onneksi myös hiukan matkassa.

Tänä kesänä toimimme jo yhteensä 14 eri kesäkaupungissa ympäri Suomea. Lisäämme toiminnallamme kaupunkien houkuttelevuutta, työllistämme lähes 150 nuorta kesätyöntekijää ja tuemme ekologisia arvoja. Saan tehdä työtä, joka ei tunnu työlle.

Nyt kun mietin, perhosefektin lailla pienellä asialla on vaikutusta suurempaan. Onneksi en tiputtanut tuota kirjettä postilaatikkoon, sillä muuten en saisi olla luomassa toista sataa työpaikkaa mahtavien Biketaxi-yrittäjien kanssa ympäri Suomea.

Kuka: Miika Keihänen, 34
Yritys: Yrittäjä/omistaja, Biketaxi Oy
Perhe: Vaimo Katariina, tytär Alisa (6 kk), Nuga-koira
Harrastukset: Padel ja jääkiekko
Koulutus: Baarimestarin eat